Illegális zeneélvezet

2008. 02. 05.
A felnőtt lakosság egynegyede saját bevallása szerint illegálisan jut zenéhez: CD-t, DVD-t másol, internetről fizetés nélkül tölt le számokat. Ennek megítélése erősen megosztja a társadalmat, és emellett sokan bizonytalanok - ezek a legfontosabb megállapításai a Szonda Ipsos 1500 fő megkérdezésével készített, reprezentatív felmérésének, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap megbízásából végzett 2007 végén.

A felnőtt lakosság viszonylag széles rétege, 25 százaléka ismerte el, hogy ingyenesen, CD-másolás, internetes letöltés illetve fájlcserélés révén is hozzájut zeneművekhez. Mivel a megkérdezettek egy része biztosan tisztában van azzal, hogy ez nem jogszerű, nem kizárt, hogy vannak, akik eltitkolták. Ennek fényében a 25 százalék inkább egy reális becslés alsó határaként értelmezhető.
Az elmúlt két évben (7 százalékponttal) nőtt azok aránya, akik - tudatosan vagy tudattalanul - nem legális útját választják a zenei művek megszerzésének. Az átlagnál nagyobb arányban a nagyvárosban élők (egyharmaduk), a diplomások (négytizedük) és a 18-33 évesek (nagyjából fele részük) jutnak hozzá ingyenesen másolás vagy letöltés módszerével zeneművekhez.
A megkérdezettek 49 százaléka ért egyet azzal, hogy a zenemásolás és -letöltés magánhasználatra mindennapos, teljesen normális dolog. Majd ugyanennyien, 47 százaléknyian gondolják azt, hogy zenei CD-k, DVD-k másolása, internetről való letöltése törvényellenes, súlyosan megkárosítja a zenészeket és a kiadókat. Másrészről viszont a válaszadók 46 százaléka szerint az ilyen jellegű magatartás elfogadható, mivel a zenei kiadványok ára indokolatlanul magas.
Noha a megkérdezettek majdnem fele törvénytelennek és a zenészeket, kiadókat megkárosító dolognak tartja a fenti tevékenységeket, lényegesen kevesebben, 38 százaléknyian tartják csak bűnnek, lopásnak.
Azok a társadalmi csoportok - a fiatalok, magas iskolai végzettségűek, szellemi foglalkozásúak és nagyvárosban élők -, amelyek hozzájutnak ingyenesen zenei felvételekhez, hajlamosabbak elnézőbben kezelni a jelenséget.
A korábbi adatokkal való összehasonlítás azt mutatja, hogy az utóbbi két évben valamivel megengedőbb lett a magyar felnőtt társadalom a CD- vagy DVD-másolással, a fájlletöltésekkel kapcsolatban. 

Népszabadság • Munkatársunktól   • 2008. február 4.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 12.
Április 8-a és 18-a között került sor harmadik kalkuttai tanulmányutamra, most kifejezetten a baul fakír zene tanulmányozásával voltam elfoglalva. Közben felvettük ezt a Rabindranath Tagore szerzeményt.
2024. 04. 30.
"Nincs vissza" címmel új dallal, és hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt...
2024. 04. 30.
Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.
2024. 04. 29.
Május 23-a és 28-a között turnézik a Djabe Chieli Minucci amerikai gitárossal, aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Celine Dion, Lou Reed és Jennifer Lopez. Új Djabe album is jön.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink