Orbay Lilla Quintet: Paradise ablaze

2023. 11. 28.

Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla, aki sok együttműködés mellett a saját zenekarával is aktív.

A zenekar első kislemezén hallható öt szerzeményből négyet az énekesnő, Orbay Lilla, míg az ötödiket a formációban gitáron közreműködő Stummer Márton jegyez.

A kompozíciók gerincét azok a témák szolgáltatják, melyekkel a szerzők eddigi életszakaszaik során találkoztak, így figyelmük központjába kerül az emberi természet (Paradise), a nyugalom és otthonosság rideg világunkban átélt kettőssége (Scent of smoke), a mindennapos atrocitások kihívásai (Walk away), a szenvedély és vágy (Burning), az elengedés  (Open the door ) és a szintén mindannyiunkat érintő útkeresés témája. A lemez jazz zenei hangzását a '70-es évek rockzenéinek misztikus pszichedeliája teszi még árnyaltabbá és megkerülhetetlenül izgalmassá.

Orbay Lilla a fiatal jazz-generáció egyik kiemelkedő egyénisége, aki muzikalitását nem csak mint énekesnő, de mint komponista és zenekarvezető is kamatoztatja. Tehetségére a szélesebb közönség 2021-ben a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Év Fiatal Jazz Zenésze döntőjében, majd a 2022-ben megrendezett MÜPA Jazz Showcase-n figyelhetett fel, melyen kvintettjével szerepelt nagy sikerrel. Ebben a formációban zongorajátéka is meghatározó, a hangszerrel való együtt-lélegzése leginkább Norah Jones karakterét idézi. A zenekar repertoárjának gerincét egyre növekvő arányban saját szerzeményeik alkotják, amelyek könnyed, ugyanakkor izgalmas hangvételükkel ragadják meg a hallgatót, helyenként rockosabb, vagy pszichedelikus hintésekkel. Noha a tagok valamennyien markáns zenei egyéniségek, mégis letisztult és összeforrott hangzású formációban képesek egyesíteni kreatív energiáikat. Nagy erősségük az improvizáció és a gazdag zenei eszköztár. Több alkalommal is játszottak már közösen, de az együttes csak 2021 nyarán nyerte el végleges formáját.

A Dalok.hu terjesztésében megjelent albumot ITT tudod letölteni, ITT pedig megtalálod a streaming platformokon.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 05. 14.
Harmadik alkalommal rendezik meg Balassagyarmaton a Palóc Ligetben a Palóc Futamot június 15-én. A könnyűzenei tehetségkutató ezúttal számos kísérőprogrammal bővül,
2024. 05. 13.
A TikTok és az Instagram világában élő tizenévesek mellett a két huszonéves srác már veteránnak számít. Óriási online nézettség és Budapest Park – a 30-an túli öregek csak nézik ezt a jelenséget és nem értik :-)
2024. 05. 12.
Április 8-a és 18-a között került sor harmadik kalkuttai tanulmányutamra, most kifejezetten a baul fakír zene tanulmányozásával voltam elfoglalva. Közben felvettük ezt a Rabindranath Tagore szerzeményt.
2024. 04. 30.
"Nincs vissza" címmel új dallal, és hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt...
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink