Orbay Lilla Quintet: Paradise ablaze

2023. 11. 28.

Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla, aki sok együttműködés mellett a saját zenekarával is aktív.

A zenekar első kislemezén hallható öt szerzeményből négyet az énekesnő, Orbay Lilla, míg az ötödiket a formációban gitáron közreműködő Stummer Márton jegyez.

A kompozíciók gerincét azok a témák szolgáltatják, melyekkel a szerzők eddigi életszakaszaik során találkoztak, így figyelmük központjába kerül az emberi természet (Paradise), a nyugalom és otthonosság rideg világunkban átélt kettőssége (Scent of smoke), a mindennapos atrocitások kihívásai (Walk away), a szenvedély és vágy (Burning), az elengedés  (Open the door ) és a szintén mindannyiunkat érintő útkeresés témája. A lemez jazz zenei hangzását a '70-es évek rockzenéinek misztikus pszichedeliája teszi még árnyaltabbá és megkerülhetetlenül izgalmassá.

Orbay Lilla a fiatal jazz-generáció egyik kiemelkedő egyénisége, aki muzikalitását nem csak mint énekesnő, de mint komponista és zenekarvezető is kamatoztatja. Tehetségére a szélesebb közönség 2021-ben a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Év Fiatal Jazz Zenésze döntőjében, majd a 2022-ben megrendezett MÜPA Jazz Showcase-n figyelhetett fel, melyen kvintettjével szerepelt nagy sikerrel. Ebben a formációban zongorajátéka is meghatározó, a hangszerrel való együtt-lélegzése leginkább Norah Jones karakterét idézi. A zenekar repertoárjának gerincét egyre növekvő arányban saját szerzeményeik alkotják, amelyek könnyed, ugyanakkor izgalmas hangvételükkel ragadják meg a hallgatót, helyenként rockosabb, vagy pszichedelikus hintésekkel. Noha a tagok valamennyien markáns zenei egyéniségek, mégis letisztult és összeforrott hangzású formációban képesek egyesíteni kreatív energiáikat. Nagy erősségük az improvizáció és a gazdag zenei eszköztár. Több alkalommal is játszottak már közösen, de az együttes csak 2021 nyarán nyerte el végleges formáját.

A Dalok.hu terjesztésében megjelent albumot ITT tudod letölteni, ITT pedig megtalálod a streaming platformokon.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink