Burns Kati Indiában forgatott klipet

2024. 05. 12.

Burns Kati igazi keleti utazó, aki szúfikkal és baul fakírokkal zenélt Pakisztán és India tájain, de az észak-ázsiai torokéneklést is tanulmányozta. A nemrég megjelent lemeze ezekből a benyomásokból, az ezekből megírt szerzeményekből építkezik. Csontváry által inspirált rituális lánctánc, modernkori anya-lánya rítus, ortodox hangzás, keretes dobra énekelt, transzba vivő női ének, mai regélés és tűzünnepi tánc fonódik keleti-magyar szövetté a lemezen – ezt írtuk a tavalyi rádióinterjúnkhoz, amelyet itt hallgathatsz meg:


Kati kalandjai folytatódnak, most egy kalkuttai énekessel vett fel egy dalt, amelyhez klipet is forgatott  - mindezt Indiában.

„Arghya Kamal a neve a kalkuttai zenésztársamnak. Ő egy tehetséges, fiatal gitáros és énekes. Először 2017-ben játszottunk együtt. Akkor jártam először Kalkuttában, egy bengáli tappa nevű műfajt tanulmányoztam ott, és a tanulmányút végén volt egy koncert is. Itt bengáliul kellett énekelnem, de a program részeként magyar népdalok is szerepeltek. Ehhez kaptam Arghyat (ejtsd: Orghó), aki gitáron kísért a színpadon. Például így:

 

Akkor megbeszéltük, hogy együtt is csinálunk egy felvételt valamikor. Erre most került sor. Április 8-a és 18-a között került sor a harmadik kalkuttai tanulmányutamra, most kifejezetten a baul fakír zene tanulmányozásával voltam elfoglalva. Közben felvettük ezt a számot. Egy Rabindranath Tagore szerzeményről van szó, rengeteg feldolgozása létezik, és klasszikus darabnak számít. Bengáli nyelvű dal.
A hangszerelést és a keverést Arghya intézte, ő nekem csak azt a referencia hangfelvételt küldte el, amelyiken elénekli a dalt, meg egy kottát is kaptam. Kalkutta sikátoraiban, az istenszoborkészítők utcájában és a Gangesz partján forgattunk.” – mesélt Kati, aki zenélés mellett workshopokat is tart.  
Legközelebb a Hopp Ferenc Múzeumban a Nyugat-Bengálban zenélő baul fakírok hangszereivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A baulok hindu vagy muszlim témájú misztikus dalai Kalkuttától keletre, sőt, Bangladesben is ismertek.  

További workshopok:

Kati tavalyelőtt, a Fonó gondozásában megjelent albuma ITT letölthető.

És végül lássuk a klipet!

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 07. 20.
Augusztus 8-án 6 országban, 15 helyszínen 50 zenekar mutatja meg a cigány zene erejét. A Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében két éve indult rendezvény idén vált igazán nemzetközivé.
2024. 07. 20.
Rövidtávon izgalmas kísérlet, hosszú távon az európai zeneipar rezilienciájának kulcsa lehet a POLYGLOT modellje.
2024. 07. 17.
Follow The Flow-val, DJ OTI (szül. Sebestény Balázs)  telt házas szülinapi bulijával, Classic Festtel és a Budapest Bárral, Truesounds Music boat-tal és pool partyval vár a Plázs ezen a héten! A hét eleji programokra a belépés ingyenes...
2024. 07. 16.
Említsük elsőként Azahriah-t, aki hosszú idő óta az első olyan itthoni fellépő, aki a headliner előtti sávban kapott helyet a Nagyszínpadon. Rendhagyó programmal érkezik Beton Hofi és Margaret Island is...
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink