Elment A Zenész!

2008. 02. 04.
Nem, nem a hajón láttam őket először, bár a hetvenes évek elején, a hétvégi balatoni csövezések után a Syrius-hajóra nem feljutni, a vég lett volna. Talán a Dohány utcában... Ültünk a Metró klub félhomályában, kezünkben egy üveg sörrel - a földön. Haragos hosszú hajúak voltunk. Hangosak, bárdolatlanok, még bennünk a hatvanas évek rock and roll-dübörgése, amelyet az a nemzedék talán soha nem hever ki. Aztán megszólalt az a basszusgitár, felsikoltott Ráduly Mihály szaxofonja, és rekedt hangján énekelni kezdett Orszáczky Jackie. A kis csajok meg az első sorban sikítoztak. Orszáczky leintette a zenekart, és egy nyomdafestéket nem bíró kitétellel véget vetett a dzsumbujnak: az a zene, amelyet a Syrius játszott, nem tűrte a hangzavart. Amikor újrakezdték, nyoma nem maradt a csápolóknak, megnémultunk, a csendben elözönlöttek bennünket a hangok, hagytuk, hadd száguldjunk elvarázsolva a dzsesszrock mindent elöntő hullámain.
Nem tartott, nem tarthatott sokáig a varázslat: a Syrius zenéjéhez olyan nyílt szív kellett, amely ritka százakban volt csak meg még akkor - legkevésbé a hivatalosságban -, s amely csak évekkel később hódította meg a világot - más hangszerekkel, más torkokkal, más földrészeken. A Syrius Ausztráliában vendégzenélt, 1971-ben itt csinálta meg az angol nyelvű Devil's Masquerade, az Ördög álarcosbálja nagylemezt, amely korszakváltó korong volt - ma biztosan tudni - a világon. Rá egy évre alig-példányban keveredett haza.
Aztán a Syrius legenda lett. Orszáczkyt 1974-től Ausztráliában becsülték nagyra, azóta csak egy-egy koncertre jött vissza. Ráduly Amerikában, szaxofont nem vesz a kezébe, Pataki László Bécsben. Baronits Zsolt, Veszelinov András halott.
És most elment A Zenész is. Rákban szenvedett, gyógyíthatatlanul. 
Még nem volt hatvan.
  
Maradt a mítosz. Meg az Ördög-lemez: örökre. 

Népszabadság • Friss Róbert   • 2008. február 4.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 12.
Április 8-a és 18-a között került sor harmadik kalkuttai tanulmányutamra, most kifejezetten a baul fakír zene tanulmányozásával voltam elfoglalva. Közben felvettük ezt a Rabindranath Tagore szerzeményt.
2024. 04. 30.
"Nincs vissza" címmel új dallal, és hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt...
2024. 04. 30.
Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.
2024. 04. 29.
Május 23-a és 28-a között turnézik a Djabe Chieli Minucci amerikai gitárossal, aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Celine Dion, Lou Reed és Jennifer Lopez. Új Djabe album is jön.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink