Átadták a Fonogram idei díjait

2008. 01. 31.
Tizenhetedik alkalommal adták át szerdán este a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) Fonogram díjait zenészek, a zeneipar szakemberei, a kiadók és a média képviselői előtt.
A Millenáris Teátrumban tartott gálán Ákos és a fiatal Mark két-két trófeát is kapott, tavaly jól szereplő "nagyágyúk", köztük Rúzsa Magdi, Szekeres Adrienn és a Tankcsapda maradtak díj nélkül, míg a Dalok.hu repertoárjából a Bikini a Subscribe és az imént említett Ákos lett díjazva.
 
A 17 kategória nyertese: Bikini: Őrzöm a lángot (legjobb hazai rocklemez), Subscribe: Stuck Progress To Moon (legjobb hazai modern rockalbum), Mark: Ments meg szerelem! (az év hazai popalbuma - az énekes az év felfedezettje.)
Az év hazai jazz albuma a Loop Doctors: High Voltage, a legjobb hazai világzenei lemeze Napra Jaj a világ, a hazai dance vagy elektro albuma: Zagar: Cannot Walk Fly Instead.
Az év hazai szórakoztató zenei albuma Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán: Musical Duettje, az év hazai rap vagy hip-hop albuma Belga: Zigilemeze, az év hazai gyermek albuma Kaszás Attila: Kit ringat a bölcső, Janikát... Az év hazai dala Ákosé (Adj hitet), s az övé az év DVD-je is, a Még közelebb.
A Fonogram 2008 külföldi díjazottjai között van az Eagles lemeze (rock) az Avenged Sevenfold a modern rockalbumok, Amy Winehouse a popalbumok, David Guetta a dance, valamint Kanye West a rap vagy hip-hop kategóriában.
A MAHASZ 1992 óta ad elismerést a zenei élet legjobbjainak. A trófeát korábban Arany Zsiráf néven adták át a kategóriák nyerteseinek. Olyan külföldi lemezeket is jutalmaznak, amelyek kiadói a magyarországi lemezpiacon jelen vannak.
A lemezeket ezúttal is a kiadók jelölték, majd heteken át több lépcsőben választották ki szakmai szempontok illetve eladási adatok alapján. A végső szó a kilenc tagú Fonogram bizottságé volt. A díjazottak az arany mikrofon mellé 500 ezer forintot kaptak.
A díjak átadása közel kétórás gálaest keretében történt, amelyet az MTV 1-es csatornája is élőben közvetített. Az este házigazdái Ábel Anita és Abaházi Csaba voltak.
Az egyes kategóriák nyerteseinek a hazai zenei élet elismert személyiségei adták át a díjat. Köztük volt Hobo, Novák Péter, Péter Szabó Szilvia és Kovács Kornél. A legjobb gyermeklemez díját (Kaszás Attila korongjáért) Csukás István író, míg Balázs Fecó életműdíját Rigó Tibor, a MAHASZ elnöke adta át.
Az este folyamán fellépett a Bon Bon együttes, Herczku Ágnes és Nikola Parov, Zagar, a The Moog zenekar, Lola, Mark, Dolhai Attila, a Subscribe együttes, a Kerekes Band, a Kispál és a Borz, valamint a Bikini együttes.
A gálát óriási érdeklődés kísérte, sokaknak nem jutott hely a teremben, ők kivetítőn nézhették-hallgathatták (korántsem hi-fi minőségben) a fellépőket.
 
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 12.
Április 8-a és 18-a között került sor harmadik kalkuttai tanulmányutamra, most kifejezetten a baul fakír zene tanulmányozásával voltam elfoglalva. Közben felvettük ezt a Rabindranath Tagore szerzeményt.
2024. 04. 30.
"Nincs vissza" címmel új dallal, és hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt...
2024. 04. 30.
Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.
2024. 04. 29.
Május 23-a és 28-a között turnézik a Djabe Chieli Minucci amerikai gitárossal, aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Celine Dion, Lou Reed és Jennifer Lopez. Új Djabe album is jön.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink