Ötvenéves a Benkó Dixieland Band

2007. 12. 28.
- Tervezi még az első űrben adandó koncertet? - teszem fel a kérdést az idén ötvenéves Benkó Dixieland Band vezetőjének, Benkó Sándornak, aki csak félig tréfásan válaszolja, hogy azt most kiszorították más tervek a legközelebbi teendők listájáról. - Merthogy műszaki ember lévén mindig a kívánatosnál magasabban lövöm be a célt, így ha azt nem is érjük el, a végeredmény még akkor is színvonalas, egyedi, különleges lesz.

És nem a levegőbe beszél. A társulat 1957-es megalakulása óta megesett már néhányszor, hogy első hallásra kivitelezhetetlen ötlettel állt elő. Például amikor idén májusban az ötvenéves fennállásukat ünneplő jubileumi koncertre meghívta az Egyesült Államok elnökét, George W. Busht. Az államfő nem tudott ugyan eljönni, de levélben köszönte meg az együttesnek a dixieland megőrzését és terjesztését az amerikai nép nevében. A magasra tett mérce, a jó szervezés és a kemény munka (még ma is minden héten tartanak egy próbát) sorra hozta meg az elismeréseket a zenekarnak: elnyerték a Montreux-i Dzsessz Fesztivál, a sacramentói Dixieland Jubelee első díját (összesen 35 elismerést), a legnagyobb zenészekkel dolgoztak együtt, játszhattak a New Orleans-i Preservation Hallban, ahol előttük fehérekből álló zenekar még sohasem lépett fel.
Több mint 10 100 koncertet adtak az elmúlt ötven évben. Mindez úgy lehetséges, hogy lélekben mindannyian amatőrök tudtak maradni - mondja Benkó Sándor valahol a jubileumra megjelent exkluzív, az együttes számtalan fotóját és például a jubileumi koncert felvételét tartalmazó kötetben. Vele beszélgetve látszik, hogy egy-egy koncert puszta ténye is óriási lelkesedéssel tölti el.
Például a Művészetek Palotájában december 29-én tartandó karácsonyi mise, amely az 1991-ben bemutatott templomi "misekoncert" felújított, liturgia nélküli, megerősített kórussal előadott változata. Grandiózus mű, amely az európai ortodox és a New Orleans-i hagyományokat ötvözi, a dzsesszzenészek mellett ezúttal egy kétszáz fős kórus előadásában. Nemcsak maga a mű, de megírásának a körülményei is különlegesek: Benkó Sándor minden egyes részre pályázatot írt ki, a tagok név nélkül beadott munkái közül titkos szavazással választották ki a legjobbakat, így végül nyolcan jegyzik a misét szerzőként. S hogy egy ekkora mű megírása és előadása a Benkó Dixieland Bandnek önmagában nem elég kihívás, jelzi, hogy máris felvették a kapcsolatot Brüsszellel: felajánlották, hogy jövőre, amikor az EU elődjének számító római szerződés életbelépésének ötvenedik évfordulóját ünneplik, szívesen előadnák a misét egy olyan, több száz fős kórussal, amelynek tagjai az EU országaiból érkeztek.
Egyelőre nem dőlt el, lesz-e valami az ötletből, de Benkó Sándort ez nem aggasztja. Az évi több mint kétszáz koncert mellett ugyanis folyamatosan előáll valamilyen újdonsággal - azt mondja, mindig elő kell rukkolni valami szokatlannal. Tervezi például a Magyar Televízióban vetített dzsessztörténeti sorozat megjelentetését DVD-n, vagy a magyar könnyűzenei múzeum létrehozását. 2008. május 7-én, az általa alapított Műszaki Értelmiség Napján pedig a Budapest Sportarénában akarják megrendezni hagyományos műegyetemi dixie-kocsmájukat. Ezúttal azonban úgy tízezer vendégre számítanak.
A youtube.com amerikai zenekereső internetes oldalon a Petite Fleur című dzsesszörökzöldet Benkó Sándor előadásában keresték a legtöbben, több mint harmincezren (Chris Barber változatára 24 025-en, a Sidney Bechet-féle variációra 11 223-an kerestek rá). Ezt a dalt Benkó Sándor A Jazz születésétől napjainkig című sorozatában játszotta zenekarával. 

Népszabadság • Serfőző Melinda   • 2007. december 28.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink