Hova lesz a séta? – a világörökség beshodromosítása

2024. 04. 02.

Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.

„Az irányzék nem változott: fontos, hogy minden dal a népzenéből induljon, ahogy a korábbi lemezeknél is, és mindig lényeges volt az is, hogy érthető legyen, és jól táncolható” – így foglalta össze a krédót Barcza Gergő, a zenekar fő zeneszerzője és szólistája az Izraelinfónak.

Jelentem – a táncolhatóság sikerült, bár például a bolgár „Sandansko” horó páratlan ritmusa gáncsoló hatással bírhat a táncolókra. A népzene unortodox kezeléséről pedig ezt mondja Gergő:
„A fekete zenéből lett egy sokkal nagyobb dolog, amit jazznek hívnak, és ma már az egész világ öröksége. Valami hasonló történt a balkáni zenével is. Ez is világörökség. Örüljünk neki!”

2012-ben a zenekar alapítók elköltöztek Magyarországról, Pettik Ádám Angliába költözött, Barcza Gergő Izraelbe. Az ott ért hatásokat érezzük az Afrika című számban. Az 1911 című Szörényi-Bródy szerzemény feldolgozása is felkerült a lemezre “az utolsó előtti előtti békeév” idejére kalauzolva a kultúrtörténet iránt érdeklődő közönséget, afro ritmus, moldvai dallam, funk groove -a szerzőpáros se ismerne rá elsőre.
„A manouche beütéssel operáló Verda stelóban Hámori Máté egyfelől Django Reinhardtot idéző akkordjaival, másfelől a kemény, rockos epizódban vállalt szerepével össze is foglalják, hogy mi az újdonság: a jazzesebb és rockosabb irányba való kitekintés.” - írta az Élet és Irodalom. Sokatmondó, hogy ebben a számban eszperantó nyelven szól az ének.

Lemezbemutató koncertre április 12-én kerül sor a Dürer Kertben, a Facebook eseményben így jellemzik a zenekart:

Huszonöt éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandára. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőnszeretett lelazítói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói.

Az új albumot ITT tudod letölteni CD minőségben.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink