„Olyanok vagyunk baszki, mint a közért, nálunk van minden!” - 15. szülinapi Erik Sumo koncert a Kobuciban

2020. 08. 26.

Ha nagyon eltérő zenei ízlésű a baráti körünk és azt szeretnénk, hogy mégis mindannyian jól érezzék magukat egy koncerten, akkor az Erik Sumo Band-et feltétlenül ajánlom önfeledt bulizásra (ha még sikerül jegyet kapni). Ebben a pop-rock-disco-underground-megajóégtudjami értelmiségi dilidáridóban (még vonatozós számuk is van!) tényleg mindenki talál kedvére valót. A trükk az, hogy első hallásra ismerősnek tűnnek a dallamok, de aztán rájövünk, hogy mégsem.

A dalszerző-zenekarvezető-énekes-billentyűs-kacathegesztő Tövisházi Ambrus már az Amorf Ördögök-kel is izgalmas zenei világot teremtett, amihez sikerült Péterfy Borit a koncertszínpadra csábítani. Azóta is tart a gyümölcsöző kapcsolat, igaz már a Love Band-nek készülnek a dalok. Ambrus az avantgárd jazz-punkot játszó Tudósok zenekarban is alapos terheléstesztnek veti alá hangszerét, a stílusmixeket csillámporként szórja szét az újjáéledt Erik Sumo Band-ben.  A stúdiómunkát jobban kedveli, mint a rivaldafényes fellépéseket, most ismét filmzenét készít a kreatív slágerkreátor. A karantént is lázas (nem orvosi értelemben) alkotómunkával töltötte, magára zárta a stúdiót és valószínűleg az ajtó alatt becsúsztatott pizzán élt hónapokig. Bár Ambrus énekli a legtöbb slágert, a frontemberség nincs ínyére, ezért nem akarja uralni a színpadot. Tágas teret ad a két teljesen különböző zenei hátterű énekesnőnek, így ők is nagymértékben hozzájárulnak a zenekar sikeréhez, a remek zenészekkel együtt.

Forrás: Facebook


A családias hangulat és a barátságos személyzet (no meg a névadó kolbászos buci) miatt kedvelt óbudai kerthelyiség színpadának hátterét lengyel sci-fi filmbe illő alufólia adta, ami sok apró fénnyel megvilágítva intergalaktikus hatást keltett. Az egyik fénylő csillag minden bizonnyal Fábián Juli volt, aki első lemezükön énekelte a „Friday I’ll be dead” slágert. Juli tragikusan fiatalon, egy szombati napon tért vissza a szellemvilágba.
Sokkolta a rajongókat, hogy a kiváló énekesnő, Harcsa Veronika a zenekarból is kivált és pár éve a ködös Albionba emigrált. Az Erik Sumo Band népszerűsége még a Tisza divatmárka figyelmét is felkeltette anno és egy virágmintás csak neki készült egyedi cipővel lepték meg Veronikát, aki egy VOLT-fesztiválos fellépésen avatta fel a lábbelit. A sokoldalú jazzénekesnő egy featuring albumot is megjelentethetne, hiszen számos zenekar albumán énekelt már vendégként (pl. Korai Öröm, Brains, PASO, Smárton Trió). Saját bevallása szerint az Erik Sumo Bandben szokta kibulizni magát, mert itt végre nem kell visszafognia magát és önfeledten ugrálhat, táncolhat.

„The one and only” Kiss Erzsi utánozhatatlan és roppant eredeti stílusban - szerintem szíriuszi nyelven - énekel, de magyarságkutatók ezt még nem erősítették meg. A 2 Gergő + 2 István (azaz Gáspár Gergő, Drapos Gergő, Nagy István és Pápai István) vad csiholását Herczeg Zoltán divattervező is elismerő fejbólintásokkal jutalmazta a nézőtérről. Az örökmozgó Drapos Gergő, a „színpadon a legtöbb kalóriát elégető basszusgitáros” cím birtokosa érzésem szerint erőlködés nélkül csuklóból lejátszaná bármelyik AC/DC vagy Metallica számot.

Harcsa Veronika helyét Kutzora Edina vette át, akit a Yonderboi és Žagar rajongóknak nem kell bemutatni. Bizony, ő énekelt a Nyugat-Európában is nagy sikert aratott Pabadam-ban! Edina sokéves zenei múltjából fakadó Kleopátrás magabiztosságával úgy tűnik, hogy megtalálta helyét a zenekarban. Delejes tánccal kombinált énekét jól fogadta a közönség és a napszemüveg mögé rejtőző Kiss Erzsivel is összeszokott.

A zseniális „Liza, a rókatündér” betétdalok (Doki-Doki Thump-Thump, Dance Dance Have a Good Time) remekül visszaadják az európai fülnek szokatlan japán popslágerek bizarrságát, a közönség most is örömsikolyokkal jutalmazta őket, csakúgy mint a korábbi nagy slágereket (I’m a Semmi, My Rocky mountain, Summertime, Disco in My head). A felkelő nap országa iránt érzett vonzalom (végül is a név kötelez, a sumo japán sport!) jegyében még a 2019-es albumukat is a Fuji-hegyről keresztelték el.

Azért remélhetőleg véglegesen nem szakadt el a zenekartól Harcsa Veronika, aki az utolsó előtti számban ismét megcsillogtatta tehetségét, hogy aztán a fináléban együtt vokálozzon Erzsivel és Edinával egy újabb Rókatündér slágerben. Várjuk a folytatást, kedves Erik Sumo Band!

Szabó János

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink