Két új albummal is jelentkezik a Mojo zenekar ebben az évben!

2020. 08. 29.

2011-ben Budapesten alakult magyar blues együttes, zenéjében a tradicionális blues, a hatvanas évek beat, country, jug, illetve a későbbi korok pop dallamainak világát ötvözi, esetenként jazzes, sajátos hangvétellel. Alapító tagjai: Honfi Imre Olivér, Horváth János és Szabó Tamás. A zenekar trióként és kvintet formában működik. Gyakran használnak Magyarországon még kevéssé ismert, de másutt tradicionálisnak számító hangszereket: diddley bow-t, stompboxot, extra harmonikákat (pl. harmonettát és polyphoniát), ukulele-t, washbord-t, hangzásvilágukban mégis a háromszólamú ének a legjellegzetesebb. 2013-ban csatlakozott hozzájuk Pengő Csaba bőgős és Mezófi István dobos. 

Az idei nyári koncertszezon, mint tudjuk, minden kollegának, zenekarnak egy nagyon nehéz időszak. Részünkről: soha sem gondoltuk volna, hogy előállhat egy ilyen fura és feszült állapot.  Noha erre az évre nagy terveink voltak egy jól kitalált stratégia mentén, mégis az élet keresztülhúzta a számításainkat. Az idén márciusban jelent meg legutolsó lemezünk, amit egy dán gitáros énekessel, Tim Lothar-ral készítettünk. A lemezen tradicionális öreg bluesok vannak, öreges hangszereléssel, akusztikus hangszerekkel. Maga a lemezanyag feljátszása is, a régmúlt időket idézte, hiszen egyszerre játszottuk fel, egy térben, ahogy az a folkban és a tradicionális blueszenében szokott lenni. A Dániában megjelent lemezünk, az Old Cinema Session címet kapta, mert egy már nem működő külvárosi moziban rögzítettük a számokat. Sajnos a bemutatót nem tudtuk megtartani a vírus kirobbanása miatt, egy nappal a koncert előtt le kellett mondanunk mindent. Ezt a kellemetlen emléket, ha minden igaz, némi szerencsével, október végén feledtetni tudjuk a közönségünkkel. Valószínű, meg tudjuk tartani a budapesti lemezbemutatót.

– A vírus alatt, annak ellenére, hogy személyesen nem tudtunk találkozni, folyamatosan dolgoztunk, így sikerült, az ez évre tervezett másik nagy tervünk, a saját lemezünk anyagát is elkészíteni. Ez a Mojo anyag, merőben más, mint az imént említett „Old Cinema Session” albumunk. Már régóta dédelgetett álmunk, hogy egy inkább a mai korra jellemző elektronikusabb hangzású CD-t készítsünk. Ezen a lemezen egy kivételével csak saját szerzeményeink vannak. Sokszor gondolkodtam, hogyha be kellene sorolni a lemezt műfajilag, hova sorolnám. Az az igazság, hogy nem igazán jutottam dűlőre. A lemez zenei anyagát főleg a gitáros énekesünk, Honfi Imre Olivér szerzeményei alkotja, de a hangszerelést, azt közösen készítettük. Így az eredeti nyers, Olivér készítette demóhoz képest, sokat változtak a számok. Mindenki, hozta a saját zenei világát, ötleteit, ezért is van az, hogy az egyik szám egy kicsit latinosabb, rockosabb, vagy bluesosabb. A számok végső rögzítésében és hangzásában sokat segített Pásztor Samu (Anna és a Barbies) illetve Vastag Gábor is. Ezúton is köszönjük munkájukat. Reméljük, hogy a Kobuci Kertben tervezett lemezbemutatónkat, amit szeptember elsejére időzítettünk, sem az időjárás, sem a vírus nem fogja elsöpörni. Egy gondolat a végére, amikor a lemezünk címén kezdtünk töprengeni, akkor nem igazán akadt fent a hálón olyan cím, ami mindenkinek tetszett volna. Egy merész húzással kitaláltuk, hogy ne legyen címe. Nem egy egyedi dolog ez, hiszen számtalan ismert zenekarnak, előadónak van cím nélküli albuma, pld. Led Zeppelin-nek, Rolling Stones-nak vagy Prince-nek. Valahogy most olyan időket élünk, hogy mindent fel kell címkézni és meg kell magyarázni, ha kell, ha nem. Ma sokszor annak van létjogosultsága, ami mögé bele lehet látni állítólagos elképzeléseket, elméleteket gyártani stb. Ez nem mindig jó! Mi azt szerettük volna sugallni, ezzel a címnélküliséggel, hogy ezek csupán hangulatok, bluesok vagy bluesos dalok, érzések, ötletek, vagyis olyan zenék, amik belőlünk fakadtak és nem egy irányított, egy „mindenképpen akarok lenni valamilyen zenei koncepció”. Egyébként ezt a gondolatot és egyszerűséget akartuk a lemezborító tervezésénél is hangsúlyozni. Egyszerűen szimplán csak, hogy MOJO!"

 A zenekar tagjai:
Honfi Imre Olivér - gitárok, ének
Horváth János - gitárok, ének
Szabó Tamás - harmonikák, ének
Mezőfi István - dob.
Pengő Csaba - basszusgitár, bőgő

Honfi Imre Olivér gimnáziumi évei alatt kezdett zenélni (gitáron és szájharmonikán). 2001-ben a Kőbányai Zenei Stúdióban végzett basszusgitár szakon. 2003-ban hangmesteri képesítést szerzett az Oktopus Multimédia Intézetben. 2007-ben „Basszusgitár hangszeres tánczenész” szakon megszerezte az „A” kategóriát, majd 2008-2012 között főleg külföldön zenélt. A „Macskaköröm” formációban találkozott Horváth Jánossal és megalapították a Ho-Ho Band-t. Főbb zenekarok, melyekben játszott: Keszon A.T.P. Blues Condition, Old Reflex, Ádám és Éva (Neoton) Anna and the Barbies, Blues.hu,  B.B. and the George Can Play .

Horváth János 6 évesen kezdte a gitározást, 10 évig járt zeneiskolába klasszikus gitárt tanulni. Könnyűzenét autodidakta módon kezdett játszani. A blues-zal akkor találkozott először, amikor meghallotta Eric Clapton “Unplugged” lemezét. A hatás nem maradt el, első saját alapítású zenekara “Slowhand” néven egy tribute banda volt. A basszusgitáros Hernádi Dávid invitálására tagja lett a Márai Sándor Füves Könyvét megzenésítő “Macskaköröm” formációnak, itt ismerkedett meg Honfi Imre Olivérrel. Együtt muzsikált még Jonathan C. Nelson-nal, a hazánkba költözött amerikai énekes-gitárossal is. Pár évvel később aztán Olivérrel kezdtek duóban játszani Ho-Ho Band néven, egyik koncertjükre vendégként meghívták Szabó Tamást. Jónéhány alkalomnyi örömzenélés után elkezdtek közösen dolgozni, melynek eredményeként megszületett a Mojo.

 Szabó Tamás már több, mint 30 éve jelentős szerepet játszik a blues zene, illetve a szájharmonika hazai elismertetésében. Művészetét jellemzik a kapott elismerések, mint a Hohner World Championship, outstanding megosztott 5. hely 1993-ban, az Emerton-díj a Palermo Boogie Gang-el szintén 1993-ban és az Artisjus-díj 2009-ben. Számos alkalommal lépett fel hazai popsztárokkal koncerteken és lemezeken egyaránt, mint pl. Presser Gábor, Zorán, Lerch István, Balázs Fecó, Szentpéteri Csilla, Császári Gergő, Balkan Fanatic, Quimby, Hobo Blues Band, Bon-Bon, Rúzsa Magdolna és Charlie. Duóban is gyakran játszik Fekete Jenővel, Nemes Zoltánnal és Long Tall Sonnyval. Pályafutása során számtalan neves, világszerte elismert művésszel koncertezett, mint pl. Larry Garner, Big Jay McNeely, Erik Trauner, Louisana Red, Champion Jack Dupree, Ripoff Raskolnikov, Blues Wire, Raw Hide, „Sir” Oliver Molly, Mark Hummel, Wince Weber, Shemekia Copeland, Big Peet, Carey Bell, Homesick Mac, Hary Wetterstein, Michael Pewny, Eb Davis, Monthy Waters, Ronald Abrams, Chris Peterka,Tim Lothar, Erwin Helfer and Chicago All Stars, Carlos Del Hunco, Magic Slim  stb.
A zenekar külföldi fellépéseik közül említésre méltó Finnország, Németország, Olaszország. Szerbia és Szlovákia, Franciaország, Dánia.2016 áprilisban 21 európai fellépő között ők képviselték Magyarországot a European Blues Union által szervezett, VI. European Blues Challenge-n. A helyszín Torrita di Siena volt, Olaszországban.

A Mojo megjelent lemezei:
Back In The Day (2012. Kiadó:MMM Records MMMCD 201203)
Long Step (2015. Kiadó: Mojo WorKings MWCD2015)
Just Another Button (2016. Kiadó: Mojo WorKings MWCD2016)
Travelling Blues Nights (2017. Kiadó: Tim Lothar TLPCD005)
 Old Cinema Session (2020. kiadó: Tim Lothar TLPCD008)
MOJO (2020. kiadó: Mojo MCD2020-1)

 


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink