Dalok szájról szájra

2007. 12. 22.
A Szájról szájra című lemez legfontosabb üzenete a közös éneklés öröme - mondja egybehangzóan Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági. A három énekesnő 22-én este karácsonyi koncertet ad a Millenáris Teát- rumban.  
 
   Bognár Szilvia
az Anima Sound System és a Makám énekesnőjeként vált ismertté, de gyakran lép fel a Sebő együttessel vagy Kónya István lantművésszel is. Herczku Ágnes a Magyar Állami Népi Együttes szólistája, de énekel a Fonó zenekarban, vagy a Nikola Parov Quartettben, Szalóki Ági pedig az Ökrös együttes és a Besh o droM énekesnőjeként, majd a Szalóki Ági Quintet élén lett népszerű. Egy-egy koncerten dolgoztak már együtt korábban is, aztán két évvel ezelőtt úgy döntöttek, szeretnének létrehozni egy közös produkciót. Ez lett a 2006 júniusában bemutatott Szájról szájra, amelyben népdalokat énekelnek olyan zenészek hangszerelésében és kíséretével, mint Juhász Gábor, Nikola Parov, Mester László, Kovács Zoltán és Dés András.
- Tulajdonképpen egy anyatejet szívtunk magunkba mindannyian, a Kárpát-medence népzenéjét, de mindegyikünk habitusa más és más, mindegyikünkhöz más vidék dalai állnak közelebb - mondja Herczku Ágnes. Egy-egy kedves dallal aztán megkeresték a társulat zenész tagjait, akik hozva a maguk nem feltétlenül autentikus népzenész habitusát, meghangszerelték a dalt, így egészen szokatlan, különleges feldolgozások születtek.
A dalokból először egy koncert anyaga született meg, amelynek sikerén felbuzdulva elkészítettek egy lemezt, ez nemrég került a boltokba. Ennek dalaihoz írtak egy karácsonyi hangulatú kerettörténetet: ez lesz hallható a mai karácsonyi koncerten. Szalóki Ági szerint azért is fontos ez a koncert, mert bár egy hónapja a karácsonyról szól minden, sokan mégsem az ünnepre készülnek, vagy legalábbis nincs meg a készülődés igazi hangulata. Ebben segíthet a koncert, amely a közös éneklés örömére próbálja felhívni a figyelmet.
- Valamennyi hagyományos kultúrára jellemző az együtt éneklés, de mára ez egy kicsit elfelejtődött - mondja Bognár Szilvia. - A közös munka során mi is rájöttünk, hogy bár külön-külön is három erős, egyéni karakter vagyunk, a közös éneklés mégis új minőséget, többletet teremtett.
Ennek a felfedezésnek az örömét szeretnék átadni a közönségnek, remélve, hogy legközelebb, amikor valakinek otthon kedve támad énekelni, a család többi tagja is bekapcsolódik majd. 

Népszabadság • Serfőző Melinda   • 2007. december 22.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink