Zenét mindenkinek!

2007. 10. 05.
Száz koncert és több tízezer hangszer, például beszélő dob és orrfuvola várja az érdeklődőket az ingyenesen látogatható idei Hangfoglaláson mától vasárnap estig a Syma Csarnokban és négy fővárosi klubban.

A tavalyi, Millenárison megrendezett első Hangfoglalás területének nyolcszorosán, 6400 négyzetméteren rendezik meg idén a zenei kiállítást és szemlét, amelynek nem titkolt célja a hazai zenei élet felpezsdítése. Ezt két módon szeretnék elérni.
Egyrészt több mint hetven, hangszerekkel, hang-, fény- és színpadtechnikával foglalkozó cég mutatja be kínálatát a "hétköznapi" eszközöktől az olyan különlegességekig, mint Romanek Tihamér 193 centiméter hosszú, a világon egyedülálló theorbacsembalója, a termeszek segítségével készülő ausztrál didzseridu, vagy a Nyugat-Afrikából származó beszélő dob, amelynek hangmagasságát változtatni lehet. Nem beszélve például a perui szamárállkapocsról (quijada) vagy az orrfuvoláról. A kiállításon elleshetők az egyes hangszerek készítésének mesterfogásai is. Az egészen kicsi gyerekek a hangszerbütyköldében ismerkedhetnek az egyes zeneszerszámokkal: egészséges és segítséggel élő gyerekeket egyaránt várnak például hangszersimogatásra vagy zeneterápiás foglalkozásra.
Természetesen a zenéé a főszerep: rövid koncertekkel, beszélgetésekkel vagy épp közönségtalálkozóval és dedikálással demonstrál a zenék legális beszerzése mellett például Hrutka Róbert & Jamie Winchester, Ferenczi György, Nagy Ádám (Roy és Ádám), Nagy Feró, Molnár Ferenc Caramel. A programok a Syma Csarnokban este nyolc körül véget érnek, de ma és holnap négy fővárosi klubban ingyenes koncertekkel várják azokat, akik szeretnének fiatal, tehetséges magyar és kelet-európai zenekarokat megismerni. A West-Balkánban, a Gödör Klubban, a Kulteában és az Almássy Téri Szabadidőközpontban fellép például a Beat Dis, a Vad Fruttik, a Kerekes Band, a Chalaban, a Wendigo, de ott lesznek Mike Patton lengyel tanítványai is, az Orange The Juice, akik hihetetlen gyorsasággal váltanak dzsesszből death metalba, majd diszkóból sanzonba. 
 
Népszabadság . S. M. 2007. 10. 05.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink