Tigrics : Vesztes

2007. 07. 16.
Bereznyei Róbert, alias Tigrics  műhelyében ismét összegyűlt egy nagy csokorra való pszichedelikus zenemű. Szerencsére az évek multával nem veszített kísérletező kedvéből a művész úr, sőt ha lehet, még elszántabban zúzza össze a ritmusokat, és terelgeti velük különböző, de egyformán meghökkentő hangulatokba a hallgatót. A Wesztesről elmondható mindaz, ami a korábbi lemezekre, a 2002-es Compact Discóra vagy a 2003-as Drapdapra is érvényes volt – ebből sem lett popzene! Kísérleti és glitch electronica, IDM, helyenként ambient és field recording – szóval csupa fantasztikum.

Már a nyitó Felkel és gonosz című darab első dallamfoszlányai egy borultabb Jean-Pierre Jeunet-filmbe repítik az arra fogékonyakat, és a vízió később sem gyengül. A Wintermute már sokkal sötétebb, bizonytalanabb alkotás, hihetetlen mennyire hallucinogén. Az ötös szám, a Kandúr főleg ritmikájával bűvöl, dobnak igen ritkán van ilyen hangszíne, mindemellett nagyon jól szól (igaz ez az egész lemezre, de itt tűnik fel először). A legjobban talán a Delfinalattjáró sikerült: semmi harsányság, maximális komplexitás. A lemez második felére három egyenként tíz percnél hosszabb darab jutott. A tatai kertészeti egyetem indulója, a Slam és az Ellenállás egyaránt az ambient, a field recording (természeti környezetben való hangrögzítés, térhangfelvétel) és a zaj vegyületei. Ez a szerkesztés felerősíti a kontrasztot az album első és második fele között, olyan mintha két különálló lemezt kapnánk egy CD-n. A lemez erősen limitált kiadványként, összesen 300 példányban jelent meg CD-R formátumban, Tigrics saját grafikájával a korongon, de a művész volt olyan előzékeny, hogy a weboldalára feltett még négy bónuszszámot is azoknak, akik nem érnék be ezzel a tizenkettővel.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink