Premier! Lanou - love folk és intim világzene

2020. 11. 05.

Fellegek (Of Clouds) címmel jelent meg Lanou első albuma, mától elérhető minden platformon a Dalok.hu terjesztésében. Az eklektikus hangzású lemezen Lantos Zoltán hegedűs játéka is halható.

A Lanou love folk; egy zenei találkozás a folk, a pop és a világzene határán. Népzenei gyökerekkel rendelkező, dalközpontú felfedezőút, melyben nagy helyet kap az improvizáció is. Az együttes hangzásvilágát tagjainak különböző zenei háttere is színesíti (népzene, reggae, funk, rock). A zenekar kezdetben ambienthez közelebb álló stílusa a pszichedelikus folk, trip-hop, groove-központú műfajok felé mozdult el. Repertoárjuk saját angol és magyar nyelvű dalokból, valamint különböző népek dalainak feldolgozásából (magyar, ír) áll.

A Lanou 2018 januárjában alakult, azóta több sikeres koncertet adtak Budapesten (Szimpla kert, Óbudai Vendéglátóipari Múzeum, Tavaszi Vásár, stb.), valamint meghívott fellépői voltak számos fesztiválnak (Művészetek Völgye, Ozora fesztivál, stb). Koncerteztek a prágai Ungelt Jazz Clubban, zenéltek a Tilos Rádióban és vidéki helyszíneken.Első videoklipjük 2019 júliusában jelent meg “Flowers on the Field” címmel a Lángoló Gitárokon. Második klipjük címe “Madárka”, amelyet 2019 novemberében a Recorder mutatott be.

Az együttes 2020. februárjában bekerült a Szimpla Lemming Tehetséggondozó Programjába, valamint májusban a járványhelyzetre való tekintettel meghirdetett pályázaton támogatást nyert az A38 hajón egy 50 perces koncertre és annak videofelvételére. Az M2 Petőfi TV júniusban mutatta be a koncertet “Én vagyok itthon” című adásában.

A zenekar első nagylemezének (“Fellegek (Of Clouds)”) rögzítését 2020 tavaszán fejezte be Bognár Zsolt (Életfa Studio) hangmérnök-producer és vendégművészek közreműködésével (Lantos Zoltán - hegedű, Táborszky Bence - trombita, Iszlai Renáta - ének).

Kolcsár Levente fotója

Tóth Eszter énekesnő mesél a lemezről:

"A nagylemez anyaga változatos, egy része az utóbbi öt évem dalszerzői tevékenységének gyümölcse, voltak szinte kész dalok, vannak, amelyek zenekarilag közös alkotások, és olyan is, amit pedig Gyuri írt (Simon Gyuri gitáros-énekes). A zenekart Gyurival ketten alapítottuk 2017 végén, szerettünk volna együtt zenélni, és volt több dalom, amelyek gazdagabb hangszerelésre vártak, de hiányoztak hozzá a zenésztársak. Így alakult végül 2018 januárjában a Lanou, amely néhány tagcsere után elérte mostani formáját: Tóth Eszter - ének, citera, gitár, Simon Gyuri - elektromos gitár és ének, Öllős Dávid - basszusgitár és Papp Gergő - dob.

A lemezen angol és magyar nyelvű dalok is szerepelnek. Én népzenei közegből indultam - sosem voltam hivatásos népzenész, de édesanyámtól tanultam rengeteg népdalt, és gyerekként népdalversenyekre, kórusba jártam, gitároztam, zongoráztam, az évek során pedig mindig igyekeztem tanulni (ez máig így van :) ). Később többféle zenekarban énekeltem, a népdalokhoz viszont időről időre mindig visszatértem, akárhány év telt is el, bármilyen stílusban játszottam épp. Innen a népdalfeldolgozások. A saját szövegű dalok pedig angol nyelvűek - magyarul keveset írok, de pont pár hónapja merült fel bennem az igény, hogy szívesen megpróbálnám, pl. a lemez címadó dalának (Fellegek (Of Clouds)) szövege talán az első magyar szövegem (népdalbetéttel kiegészítve). Így hát ez az album kicsit ilyen kőleves jellegű; beledobáltunk mindent, amit az utóbbi öt évben írtam, illetve amit együtt szereztünk, emiatt is elég kevert a stílusa, hiszen sok minden történt velünk, sokat változunk és sokféle zenét szeretünk. Alapvetően a folk, pop, világzene, ami természetesen ered belőlünk, pszichedelikus elemekkel fűszerezve. Engem mindenféle népek zenéje érdekel, a népzene a legőszintébb számomra, talán a természetessége miatt, de rengeteg zenét szeretek.

Nagyon örülök, hogy ezek a dalok most elindulhatnak, hogy a saját életüket éljék. Nekem az alkotás olyan, mint egy születés, annak minden fázisával, a várakozás feszültségével és izgalmával, az elengedés felszabadulásával és nehézségével együtt.

A dalokról kicsit: az I Said to the Moon és a The Sun Will See két első dalom, amelyeket 2015-ben jelentettem meg, még a telefonommal vettem fel és szerkesztettem őket össze a Garageband nevű applikációban. 2016-ban született a Rain egy korábbi verziója, amely az esős-őszi, lengedező sárga füves Balaton-felvidéket hozza vissza nekem, illetve az Indulj elt is itt játszottam sokat, egy présházban a szőlőhegyen.

A Beautiful Day-t Gyuri írta még sok éve, a legjobb barátja emlékének, azóta mindig játsszuk és nagyon örülök, hogy ilyen széppé alakult, ez is egy érdekes műfaji kitekintés a funk trombitával.

A Greta tulajdonképp az ars poeticám, ha lehet ilyet mondani. Ez a szöveg úgy született, hogy Erdélyben, egy havas hegycsúcson voltam három napos csendtáborban. A második vagy harmadik napon leültem, és leírtam a szövegét, úgy, ahogy van. Ezután volt egy találkozásom Vaskor Gréta meseterapeutával, akivel kipróbáltuk, milyen lenne, ha összeraknánk a dalaimat és az ő meséit, ő mindig élőszóban mesél, fejből. Elmondta a "Mese a Napról" című történetet, amelyhez elkezdtem zenélni, és így született a dal. Az ő tiszteletére lett a címe Greta. Egyébként a mese egy olyan országról szól, ahol háromezer éve sötétség uralkodott, és az emberek nem merték megkérdezni, miért nincs fény. Egy nap egy bölcs idegen érkezett, aki világosságot gyújtott a főszereplő fiú szívében, aki így aztán rénszarvasa hátán elindult, hogy megkeresse az elveszett napot. Gyönyörű mese, ajánlom mindenkinek.

A Madárkához tavaly forgattunk a gyönyörű Budakeszi erdőkben Todoroff Lázár rendezésében kortárs táncos-szerelmes videót, amelyen akkor még láthatatlanul, de táncosaink, Luca Izabella és Déri András kisbabája is szerepelt.

Az egyik kedvencem a legújabb dal, amely egyben a címadó is, a Fellegek (Of Clouds). Ez a somogyi népdal már évek óta kísér engem, nagyon szeretem, és most a saját szövegemmel kiegészítve lett teljes nekem, citerával, illetve egy gigantikus hegedűszólóval."

Az albumot ITT tudod letölteni.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink