Orbay Lilla Quintet: Paradise ablaze

2023. 11. 28.

Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla, aki sok együttműködés mellett a saját zenekarával is aktív.

A zenekar első kislemezén hallható öt szerzeményből négyet az énekesnő, Orbay Lilla, míg az ötödiket a formációban gitáron közreműködő Stummer Márton jegyez.

A kompozíciók gerincét azok a témák szolgáltatják, melyekkel a szerzők eddigi életszakaszaik során találkoztak, így figyelmük központjába kerül az emberi természet (Paradise), a nyugalom és otthonosság rideg világunkban átélt kettőssége (Scent of smoke), a mindennapos atrocitások kihívásai (Walk away), a szenvedély és vágy (Burning), az elengedés  (Open the door ) és a szintén mindannyiunkat érintő útkeresés témája. A lemez jazz zenei hangzását a '70-es évek rockzenéinek misztikus pszichedeliája teszi még árnyaltabbá és megkerülhetetlenül izgalmassá.

Orbay Lilla a fiatal jazz-generáció egyik kiemelkedő egyénisége, aki muzikalitását nem csak mint énekesnő, de mint komponista és zenekarvezető is kamatoztatja. Tehetségére a szélesebb közönség 2021-ben a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Év Fiatal Jazz Zenésze döntőjében, majd a 2022-ben megrendezett MÜPA Jazz Showcase-n figyelhetett fel, melyen kvintettjével szerepelt nagy sikerrel. Ebben a formációban zongorajátéka is meghatározó, a hangszerrel való együtt-lélegzése leginkább Norah Jones karakterét idézi. A zenekar repertoárjának gerincét egyre növekvő arányban saját szerzeményeik alkotják, amelyek könnyed, ugyanakkor izgalmas hangvételükkel ragadják meg a hallgatót, helyenként rockosabb, vagy pszichedelikus hintésekkel. Noha a tagok valamennyien markáns zenei egyéniségek, mégis letisztult és összeforrott hangzású formációban képesek egyesíteni kreatív energiáikat. Nagy erősségük az improvizáció és a gazdag zenei eszköztár. Több alkalommal is játszottak már közösen, de az együttes csak 2021 nyarán nyerte el végleges formáját.

A Dalok.hu terjesztésében megjelent albumot ITT tudod letölteni, ITT pedig megtalálod a streaming platformokon.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 06. 06.
A Cimbiózis Trió és a Concerto Budapest égisze alatt működö Ligeti Ensemble közös lemeze, a Responses to Ligeti megkapta a Citizen Jazz ÉLU. Az album kiadója a BMC.
2024. 05. 27.
„Az ’Üvegvilág’ című kislemezem az eddigi életem átfogója. Igyekeztem belecsempészni olyan elemeket, amelyek örök életemre elkísérnek..."
2024. 05. 27.
Hetedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fülesbagoly Tehetségkutatót június 9-én a Kobuci kertben.
2024. 05. 23.
A Fanfara Complexa moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszik. A balkáni hangulatú zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus lakodalmi, báli hangulatát idézi.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink