Megjelent a Hangok és ütemek című könnyűzenei interjúkötet-sorozat negyedik része

2020. 09. 10.

A 20. századi magyar és kelet-európai történelem eseményei bújnak meg a Hangok és ütemek című könnyűzenei interjúkötet-sorozat legújabb, negyedik részében, amelyben Dresch Mihállyal, drMáriással, Pajor Tamással vagy éppen Ráduly Mihállyal olvashatunk egy-egy beszélgetést az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának köszönhetően.

„Szerencsésebb (popzene)történeti fejlődésű régiókban vaskos kézikönyvek, többezer óra mozgóképes- és hanganyag, dokumentumfilmek és fényképes adatbázisok igazítják útba a könnyűzene története iránt érdeklődőket” – mondta el Vass Norbert szerkesztő, az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja vezetője. Hozzátette: a pop- és rocktörténet emlékeinek oral history módszertana alapján történő gyűjtése és feldolgozása még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon.

A Hangfoglaló Program könnyűzenei örökséggel foglalkozó alprogramja eddig 65 életútinterjút készített a Kádár-korban aktív zenészekkel, a múlt zeneiparának alakítóival és „napszámosaival”. Ezekből a beszélgetésekből eddig három válogatáskötet jelent meg, amelyekhez Vass Norbert szerkesztésében egy újabb csatlakozott.

A Hangok és ütemek 4. című könyvben Barcs Miklós, Dresch Mihály, drMáriás, Kiss Ferenc, Lantos Iván, Mohai Tamás, Pajor Tamás, Ráduly Mihály, Rupaszov Tamás és Vas János Panyiga életútját ismerhetik meg az olvasók. Az interjúkat Dragojlovics Péter, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté és Rozsonits Tamás készítették.

A kötetből a 20. századi magyar és kelet-európai történelem eseményei mögött megbújó, illetve azok árnyékában kibontakozó családtörténeteket és emberi döntéseket is megismertetünk. A II. világháború borzalmai, a Rákosi-éra szűk és nehéz évei, 1956 ragyogása, illetve a Kádár-korszak megalkuvásai, mind-mind előkerülnek a könyvbe került beszélgetésekben.

„Az ebben a kötetben olvasható életútinterjúk duplán látleletek” – fogalmaz a könyv előszavában Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program elindítója. „Egyrészt, mert megidézik a kort, a környezetet és a könnyűzenei életet, amire a megszólalók visszaemlékeznek. Másrészt megvilágítják kicsit a mostani időszakot is, hiszen az objektivitásra törekvő kérdezők révén az interjúk főszereplői a ma szemüvegén, a megidézett események óta történt változások ismeretében beszélik el a hazai zenei élet egy-egy szeletét.”

MEGOSZTÁS

További hírek

2020. 10. 07.
A több mint 200 millió követővel rendelkező Spotify kiválóan alkalmas zenéd promotálására. Sokféleképpen növelheted felvételeid elérését, de alapszabály, hogy aktívnak kell lenned és rendszeresen használnod a platform adta lehetőségeket.
2020. 10. 15.
A felhívások között szerepel alkotói támogatás, koncertek megvalósítását ösztönző pályázat, hang- és képfelvétel készítést támogató pályázat és könnyűzenei táborok, oktatóprogramok szervezésének lehetősége is.
2020. 10. 14.
Az egyik legjobb gitáros ma Magyarországon, keresett producer, az Alaphang zenei szakszervezet megálmodója. Lesz miről beszélni, lesz mit hallgatni! Ma 15 órától a Civilradio.hu-n, holnaptól a Mixcloud-on.
2020. 10. 13.
Idén is átadta a Hangszeresek Országos Szövetsége az Öröm a Zene díjakat 10 kategóriában, elsősorban zeneipari háttérembereknek. Az A38 Hajón tartott eseményen az Öröm a Zene tehetségkutató-hálózat nagydöntőjén, a Kontraszt zenekar nyert.
2020. 10. 09.
A Vasovski live nem adja alább, sorra jelenteti meg jobbnál-jobb zenéit. Legutóbb Kollányi Zsuzsival alkottak, a „Lélegezz” pedig csodálatosan muzsikál.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink