"Kuruclemez" - Kárpát Möbius #1 az iTunes Top 200 Releases Hungary World Chartban!

2021. 02. 02.

Gratulálunk az alkotóknak, ajánljuk mindenkinek a Beatricéből, P.Mobilből és Barbaróból ismert Cziránku Sándor remekművét!

Cziránku Sándor pályája a Gesarolban kezdődött, amely később P. Mobillá alakult. 1974-től 1976-ig a Beatricében folytatta. Angyal Károllyal 1976-ban alapították meg a Missziót, miközben az Operettszínházban is játszott.

Ekkor már a népzene és a tizenkét fokúság izgatta a bolgár népzene hatására, ezért az újjáalakult Gépfolklór tagja lett. 1987-ben részt vett a Profán zenekar Pro Pátria albumán, majd Herpai Sándorral (ex V’Moto-Rock), Tzortzoglou Jorgoszal (ex-Gépfolklór) és Zsoldos Tamással (ex-Beatrice) megalapították a Barbarót.

A Barbaróban teljesedett ki egyéni játéka, amely magyar és balkáni népzenén alapuló, besorolhatatlan stílusú, helyenként rockos. A Barbaróban megkapta a teret, ahol a többi invenciózus zenész is hozhatta saját egyéniségét. Kárpát Mőbiusz néven időnként fellép, amely tulajdonképpen egyszemélyes zenekar, ahol kísérők vannak mellette.

A Trottel Records által kiadott Kuruclemez a progresszív rock és a (főleg balkáni) világzene találkozása. Cziránku mellett Csík István (Kashmir) játszik ütőhangszereken.

"Különleges hangszerek különleges használata a kelet-európai páratlan ritmusok világában. Tradícionális és modern népi ihletésű invenciók, kompozíciók, rögtönzések és rágák. "Zenei törekvéseinket leginkább a Mőbiusz szalag szimbolizálja." Stílusuk városi elektromos népzene. Erős Bartók hatások. Ez egy olyan mély magyar érték. Az valami elképesztő, ahogy Czira egy kétnyakún egyszerre mindkét nyakon tappingelve a népzenét metálos erővel, és technikai virtuozitással saját képére formálja, keresve és megtalálva ősi gyökereinket valami fura hangzás és ritmusvilágban." Rockdiszkont.hu

Az album letölthető a Dalok.hu-n, elérhető minden ismert platformon.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink