Így alakult a hangfelvétel-piac 2019-ben

2020. 05. 19.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége közzétette a magyar hangfelvétel piac fizikai és digitális értékesítésének 2019. évre vonatkozó statisztikáit. Ezzel párhuzamosan a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI - amelynek hazai képviselője a MAHASZ - közzétette éves jelentését a tavalyi év eredményeivel.

8,2%-kal növekedett, immár világszerte összesen évi 20,2 milliárd dollár a hangfelvételpiac összbevétele. Ez jól mutatja az alkotók sikeres munkáját és befektetését a hangfelvétel-kiadóktól a művészekig.

"Míg a most közzétett számok a zenei üzlet tavalyi eredményeit jelzik, a COVID-19 járvány elképzelhetetlen kihívások elé állított minket" - mondta Frances Moore, az IFPI vezetője, aki a zenei közösség összefogása kapcsán hozzátette: "Kritikus és mindmáig folyamatban levő kiemelt cél, hogy a tagjaink által képviselt hangfelvétel-kiadók világszerte a művészek, zenészek és a szakmában dolgozók munkáját támogassák, megvédjék."

A Global Music Report 2019 legfontosabb nemzetközi megállapításai:

22,9%-kal nőtt a streaming bevétel. A jelenleg 11,4 milliárd dolláros összeg a teljes hangfelvétel-ipari bevétel több mint felét (56,1%-a) teszi ki. A streaming árbevétel növekedése több, mint ellensúlyozza a fizikai bevétel 5,3%-os csökkenését.

A összesített streaming bevétel növekedésének fő oka a fizetős (prémium) streaming bevétel 24,1%-os emelkedése volt. Ez az érték szinte az összes piacon nőtt.

341 millió fizető streaming felhasználó volt 2019 végén (+33,5%).

A fizetős streaming bevétel a teljes hangfelvételipar bevételének 42%-át teszi ki.

Európa, a világ második legnagyobb régiójának hangfelvételpiaca 7,2%-kal nőtt az elmúlt évben, miután 2018-ban szinte stagnált. Az Egyesült Királyság 7,2%, Németország 5,1%, Olaszország 8,2%, Spanyolország pedig 16,3% növekedést könyvelt el.

A magyarországi hangfelvételpiac eredményei a MAHASZ adatai alapján

A teljes értékesítés (fizikai + digitális) mintegy 4,4 Mrd Ft. A 2000-ben bekövetkezett csúcs óta a folyamatos csökkenés 2013-ig tartott, amikor megfordult a trend, és azóta a növekedés folyamatos, már az összérték elérte a 2008-as szintet, ám ez még meg sem közelíti a két évtizeddel korábbi csúcsot.

Az előző évhez képest a fizikai forgalom 4,96%-kal csökkent 2019-ben, 1.035.325 darab fizikai hanghordozó fogyott. Az éves nagykereskedelmi érték azonban 1,53%-kal, 1,45 milliárd Ft-ra nőtt.

Vannak, akik még ragaszkodnak a fizikai formátumú hanghordozókhoz. Köztük számos olyan gyűjtő található, aki a speciális kiadványokra, különleges kiszerelésű termékekre az átlagosnál nagyobb összeget is áldoz. Ez az egyik lehetséges oka annak, hogy a legnagyobb számban értékesített hanghordozó, a CD esetében 17,66%-os mennyiségi visszaeséshez 3,9%-os értékbeli csökkenés társul. Eközben azonban az értékesített vinylek száma és értéke közel azonos mértékben nőtt.

A digitális értékesítésen belül a letöltések összértéke 15,95%-kal csökkent, a streaming összértéke 41,02%-kal nőtt, így összességében 37,64%-kal nőtt a digitális forgalom.

A hanghordozók 2019-es fizikai mennyiségének legnagyobb része CD, de számottevő a vinyl lemezek aránya is.

A fizikai hanghordozók 2019-es értékének legnagyobb részét ugyancsak a CD-k adják, de a vinyl lemezek értékének aránya is kiemelkedő.

A fizikai hanghordozók 2019-es értékesítésének legnagyobb részét a hazai kiadványok adják.

Az adatok és a táblázatok megtalálhatóak az alábbi oldalon.

Az IFPI Global Music Reportja elérhető ITT. 

Forrás: Hangfoglalo.hu 

MEGOSZTÁS

További hírek

2020. 06. 04.
Jövő héten, ha az időjárás is így akarja igazi (nem online) koncerteket élvezhetünk a Dürerkert szabadtéri részén. Ezek mellett sok más eseményt is kínál az idei karantén Maraton, többek között online fellépéseket a Tilos Rádióban.
2020. 06. 04.
Ügyfélfogadás időpontfoglalással | Adatmódosítás, SZIR-regisztráció online is | Jön! HOTS Songlab | NKA alkotói támogatások kifizetése | A koronavírus hatása a jogdíjakra |
2020. 06. 02.
A dalok többségét a jó pár éve ismét kitartóan aktív Báriótól megszokott dallamos, érzékeny és olykor elgondolkodtató stílus jellemzi.
2020. 06. 02.
A HOTS – Hungarian Oncoming Tunes könnyűzenei exportiroda idén negyedik alkalommal rendezi meg nemzetközi mentortáborát. Augusztus végén, Zsennyén lesz lehetősége a kiválasztott produkcióknak közösen elkezdeni egy tudatos karrierút tervezését.
2020. 05. 30.
De csak megváltott ülőhelyekkel. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda értesülése szerint szigorú feltételekkel ugyan, de ismét engedélyezett szabadtéri rendezvények megtartása, amelyek közül a koncertek sem jelentenek kivételt.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink