Hogy járul hozzá a szerelem az alkotás folyamatához?

2022. 04. 13.

A nemrég indított körkérdés sorozat folytatódik. Szabó János barátunk még mélyebbre hatol ismert zenészek szívébe, a Gondviselés után a Szerelem kerül terítékre. Harcsa Veronika, KRSA, Sena, MC Colombo, Palya Bea, Kardos-Horváth János, Bognár Szilvia, Fekete Bori, Volkova Krisztina, Takáts Eszter, VENI és Varga Veronika kitárulkoznak.

„Szerelmes vagyok,
minden nőbe,
csak azt nem tudom, hogy kibe, kibe, kibe…”

A sokadik és remélhetőleg nem utolsó búcsúkoncertjét tartó Kistehén zenekar népszerű dala ihlette az újabb körkérdést:

Hogy járul hozzá a szerelem az alkotás folyamatához?  

 

Bognár Szilvia

Azon gondolkoztam, hogy a szerelem szerintem nem csupán akkor az alkotás ihletője, ha az alkotó társaddal vagytok szerelemben. Hanem egy olyan belső késztetés, olyan energiaforrás, amely megsokszorozza az ötleteket, az alkotás vágyát, kinyitja a lelkedet… és az ellenpólus: nem véletlen, hogy a szerelemből fakadó fájdalmakról szól népdalaink jelentős része. Mert ahogy Jánó Anna néni mondaná: “Tűrj szű ( = szív), s hallgass!”, de közben énekelt, “hogy a bánatot lökje arrébb”. S így tettek sokan mások is, kiénekelték a sok-sok fájdalmat.

 

Volkova Krisztina (Muzsik és Volkova / Napfonat)

A szerelem, de leginkább egy kapcsolat kezdeti fázisa, engem annyira átjár, hogy olyankor nagyon nehezen tudok másra fókuszálni, leural mindent, borul minden és ez így van jól. Szóval az alkotási folyamatokat ez a szép, föld felett lebegő időszak nálam teljesen ellehetetleníti. De nem is baj, mert akkor annak van ott a helye, annak a csodás zűrzavarnak. Nagyon sok dalom táplálkozik viszont a fájdalmas, csalódott periódusaiból a szerelmi életemnek. Az érzelmek széles skálája megjelent a dalokban a dühtől, lehangoltságon át a megnyugvásig és végül a megértésen át a háláig. Szóval amolyan terápiásan írtam ki magamból az egyes fázisokat.

 

Tóth Kristóf (KRSA - Pannonia Allstars Ska Orchestra)

Mind a szerelem, mind annak hiánya fontos inspirációs erő lehet a dalok megírásánál. A Pannonia Allstars Ska Orchestra esetében egy egész konceptlemezt szenteltünk a szerelem témakörének: a 2012-es Lovemonster című albumunk szinte összes dala ezt a témát járta körül. Akadt olyan, amely a szerelem kereséséről és annak meg nem leléséről szólt (No love in town), található rajta karibi szerenád, ami egy elvesztett pár visszahódítási kísérletét mutatja be (I'm the one), romantikus vallomás (Liebestraum) és még sok másik, amik a párkapcsolatok dinamikáját, különböző élethelyzeteket dolgoznak fel. Abszolút mondható tehát, hogy esetünkben is ihlető forrás a szerelem.

 

Harcsa Veronika

A pályám elején, amikor még gyakran volt turbulens időszak a szerelmi életemben, nagyon könnyű volt dalokat írni, mert a csapongó érzelmi állapotok között mindig van megírandó, kiírandó érzés. Aztán megismertem a férjemet, és bár róla, hozzá is szól több dal, azt kell mondanom, hogy a kiegyensúlyozott szerelem nem olyan termékeny daltéma. Ezzel párhuzamosan felnőttebb is lettem, és egyébként is sok minden foglalkoztat a világból, természetes, hogy máson is van a fókusz. A dalaim az életemet képezik le, és az életem komplexebb, minthogy csak a szerelmet dolgozzam fel az alkotás során.

 

Varga Veronika (Babra)

Szerintem az egy olyan állapot, amiben az ember eggyel a valóság fölé kerül és sokkal nyíltabb elmével és szívvel tud bármit is csinálni, még a legegyszerűbb mindennapi dolgokat is. Nem véletlenül mondják a szerelmet múzsának, ihletadónak: az ember más részleteket lát és érez meg a világból ilyenkor.

 

Fekete Bori

A szerelem egy örök téma az ember életében. Mindig jelen volt, vagy jelen van, vagy jelen lesz. Népdalaink közül is a legtöbb erről szól. Régi álmom volt József Attila szerelmi költészetének néhány gyöngyszemét valamilyen formában színpadra vinni. Több életrajzi előadás, musical, monodráma készült már a költőről, ezért én a szerelmeit, a nőkhöz való viszonyát szeretném hangsúlyozni egy zenés irodalmi esten.

 

Takáts Eszter

A szerelem rezgése, és élménye felemelkedett állapota elengedhetetlen számomra az alkotásokhoz, sokszor olyan is volt ez életem során, mint a rejtvényfejtés, de mindenképp kapcsolódás valami rendkívüli dologhoz, ami tulajdonképpen ebben az új (Jönnek csodák című) lemezemben nemesedik végre arannyá.

 

Sena

A leghíresebb dalok mind a szerelemről szólnak. Eléggé befolyásolja az alkotási folyamatot, ha olyan állapotban vagy. Nagyon erős érzés, mélyre hatol és nagyon jól kommunikálható, mert akiben épp nincs ez az érzés, az is átérzi, amikor a szerelemről szóló alkotást hallgat.  Fel tud emelni! Aki épp szerelmes, annak még jobban felerősíti ezt az érzést, úgyhogy ez abszolút cool dolog.

 

Kardos-Horváth János (Kaukázus)

A beteljesült szerelem elvileg nem tesz jót az alkotásnak, mert ha minden sima és nincs feszültség, akkor nincs kérdés. Számomra legalábbis nem nagyon sikerült eddig " boldog " szerelmes dalt írni. A „Chillagom” viszont valós élményeken alapszik, tényleg albérleteztünk a csajommal panel rengetegben, tényleg jó volt oda " hazaérni ". A plátói  szerelmet ma már kicsit fárasztónak és elmagányosítónak  tartom, jobban szeretek valóságosan, tapintható élményeket adni es kapni.

 

Palya Bea

A szerelem szó jelentése nálam: összeolvadni vágyás, összeolvadás, melegség, élettel teliség, "érzem magam, érzem, hogy vagyok, van testem," feeling, hastáji bizsergés, forróság, emelkedettség, másvilágban-létezés, nem evilágiság, élettel teliség, lehetetlenre-képesség, illékonyság, mindenütt-levés, erő, "szárnyam nő", stb. 
Meg tudom élni ezt szexben, természetben, alkotásban. És... pont ugyanígy írnám le. 
46 évesen már nem érdekel a romantikus szerelem koncepciója, ugyanakkor élem a szerelmet, a fenti érzetek, hangulatok, érzések, érzelmek az életem szerves részei - a párkapcsolatban és az alkotásban is. 
Az egész abszolút szexuális. Dallamokkal és szövegekkel hálok, punciból énekelek. És erre tanítom a hallgatóimat is. Egészen elképesztően más - teljesebb és igazabb - minőség, amikor ez létrejön...

 

Kéri András (MC Columbo)

A Brains zenei világa viszonylag keményebb, így a szerelem témájából ritkán tud meríteni. Ez alól talán a „Hollywoodi történet” című dalunk a kivétel, amely dalszövegéhez konkrétan a saját párkapcsolatomból merítettem és azokat az érzelmeket próbáltam meg leírni, amit egy esküvő előtti bizakodással teli időszakban érezhet egy pár.

 

Szász Veronika (VENI)

A szerelem olyan, mint az alkotás folyamata. Éles tükör, ami mutatja, hogy hol tartok éppen az úton. Velem együtt érik és egyre tisztább képet ad.

A körkérdést feltette Szabó János.

A nyilatkozó zenészek műveit meghallgathatod, ha rákattintasz a linkre a nevükben.

Képek: Facebook

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink