Előadóművészek Szolidaritási Alapja – petíció!

2020. 04. 03.

Több mint félmillió előadóművész és családjuk jövedelme szűnt meg Európa-szerte a lemondott előadások miatt. Per Lindvall, az ABBA dobosa aláírásgyűjtést kezdeményezett egy szolidaritási alap létrehozásáért.

A szabadúszó zenész egyik napról a másikra vált munkanélkülivé, mert a COVID-19 világjárvány miatt az összes koncertet és stúdiófelvételt törölték a következő hónapokra. Rajta kívül több mint félmillió előadóművész és családjuk jövedelme szűnt meg Európa-szerte a lemondott előadások miatt.
Mivel egyelőre a járvány idején csúcshozamot termelő streaming bevételekből a legtöbb előadóművész egyáltalán nem, vagy csak minimálisan részesül, óriási szükség van most az összefogásra! A közös jogkezelő szervezetek, köztük az EJI is, levélben kérték az Előadóművészek Szolidaritási Alapjának létrehozását az Európai Bizottság elnökétől, ennek támogatására indult el az aláírásgyűjtés az előadóművészek körében. Többek között ez áll a levélben:

Most arra kérjük Önt, hogy segítsen az EU előadóművészeinek túlélni ezt a válságot. Az alkalmazottak és a vállalkozások rendkívüli segítséget kaptak. Az előadóművészek túlnyomó többsége azonban szabadúszó, akiknek élő előadásokból és a felvételeik felhasználása után jogdíjból van jövedelmük. Nem alkalmazottak, így nem is férhetnek hozzá az alkalmazottaknak biztosított támogatáshoz.
Jelenleg több mint 500.000 előadóművész és családja maradt jövedelem nélkül, ezért az egész EU-ban a nemzeti szakszervezetek és KJK-k próbálnak segítséget nyújtani nekik szolidaritási alapok létrehozásával. A probléma azonban olyan méretű, hogy egy-egy ilyen alap csak csepp a tengerben.

FONTOS: a Szolidaritási Alap megteremtése nem csak a zenészeknek, hanem minden előadóművésznek segítséget nyújtana!
Ezért kérjük, támogassa Ön is a kezdeményezést!
A petíciót ezen a linken lehet aláírni.
Per Lindvall felhívásának magyar fordítása ide kattintva olvasható el.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink