Előadóművészek Szolidaritási Alapja – petíció!

2020. 04. 03.

Több mint félmillió előadóművész és családjuk jövedelme szűnt meg Európa-szerte a lemondott előadások miatt. Per Lindvall, az ABBA dobosa aláírásgyűjtést kezdeményezett egy szolidaritási alap létrehozásáért.

A szabadúszó zenész egyik napról a másikra vált munkanélkülivé, mert a COVID-19 világjárvány miatt az összes koncertet és stúdiófelvételt törölték a következő hónapokra. Rajta kívül több mint félmillió előadóművész és családjuk jövedelme szűnt meg Európa-szerte a lemondott előadások miatt.
Mivel egyelőre a járvány idején csúcshozamot termelő streaming bevételekből a legtöbb előadóművész egyáltalán nem, vagy csak minimálisan részesül, óriási szükség van most az összefogásra! A közös jogkezelő szervezetek, köztük az EJI is, levélben kérték az Előadóművészek Szolidaritási Alapjának létrehozását az Európai Bizottság elnökétől, ennek támogatására indult el az aláírásgyűjtés az előadóművészek körében. Többek között ez áll a levélben:

Most arra kérjük Önt, hogy segítsen az EU előadóművészeinek túlélni ezt a válságot. Az alkalmazottak és a vállalkozások rendkívüli segítséget kaptak. Az előadóművészek túlnyomó többsége azonban szabadúszó, akiknek élő előadásokból és a felvételeik felhasználása után jogdíjból van jövedelmük. Nem alkalmazottak, így nem is férhetnek hozzá az alkalmazottaknak biztosított támogatáshoz.
Jelenleg több mint 500.000 előadóművész és családja maradt jövedelem nélkül, ezért az egész EU-ban a nemzeti szakszervezetek és KJK-k próbálnak segítséget nyújtani nekik szolidaritási alapok létrehozásával. A probléma azonban olyan méretű, hogy egy-egy ilyen alap csak csepp a tengerben.

FONTOS: a Szolidaritási Alap megteremtése nem csak a zenészeknek, hanem minden előadóművésznek segítséget nyújtana!
Ezért kérjük, támogassa Ön is a kezdeményezést!
A petíciót ezen a linken lehet aláírni.
Per Lindvall felhívásának magyar fordítása ide kattintva olvasható el.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2020. 05. 15.
A Music Hungary Szövetség Menedzsment Szakosztálya javaslatcsomagot és kampányt intított a rendezvénytartási tilalom fokozatos feloldásáról. A #zenélnénk kampányt zeneipari felmérés és összefogás előzte meg.
2020. 05. 28.
Az eseményt ettől függetlenül megtartják! Lesznek külföldi sztárvendégek, viszont nagy kedvencünk, Caro Emerald koncertjére idén már biztos nem táncolhatunk. :(
2020. 05. 26.
Nem korlátozzák már a járványra vonatkozó rendelkezések a zeneszolgáltatást a vendéglátó üzletekben, éttermekben, kávézókban, büfékben. Ezt erősítette meg dr. Gyimesi Lászlónak, az MZTSZ alelnökének írt válaszlevelében a Miniszterelnökség.
2020. 05. 26.
A koronavírusos korlátozások miatt új helyszínen és időpontban lesz megrendezve a Fülesbagoly Tehetségkutató budapesti döntője. Eredetileg a Kobuci Kertben lett volna nyár elején, ám akkor még nem lehetnek zenei rendezvények.
2020. 05. 24.
A koronavírus helyzet miatt minden nyári nemzetközi fesztiválfellépése elmarad a Pannonia Allstars Ska Orchestrának, de apró öröm a nagy ürömben, hogy négy nagy rendezvény közösségi felületein közzétesz exkluzív tartalmú online PASO-koncerteket.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink