ELEVENEDÉS - 11 napnyi fesztiválhangulat a 11. kerületben

2020. 05. 10.

Szeretnéd ellesni a legkiválóbb baristák trükkjeit? Kíváncsi vagy, hogy néz ki egy dj-szett? Elmennél virtuálisan egy színházba, vagy képzőművészek kiállítását, alkotói munkáját néznéd meg az otthonodból? Mindezzel találkozhatsz a Bartók Béla út online térbe költöző Elevenedés programkavalkádjai között május 21-től 31-ig, 11 napon keresztül.

A Bartók Béla Boulevard igazi szellemi közösséggé nőtte ki magát az elmúlt években a Kosztolányi és Karinthy által is kedvelt úton, ahol minden tavasszal és ősszel többnapos fesztivál keretében mutatkozik be az utca galériáinak, izgalmas gasztrocsodákat nyújtó éttermeinek, kávézóinak legjava, nem kevés zenei élményt és kulturális csemegét vegyítve a kínálatba. Ugyan idén a szokásos programról le kellett mondani a vírusveszély miatt, a szervezők, azaz a Kulturális Tizenegy Egyesület nem szerette volna a 11. kerület kultúrára éhes közönségét az utca galériáinak, éttermeinek, szolgáltatóinak programjai nélkül hagyni, így új köntösben, és a digitális csatornákon keresztül, de ismét közösen szeretnék köszönteni a nyár érkezését.

Az Elevenedők, azaz az utca kiállítóhelyei, éttermei az új helyzethez alkalmazkodva izgalmas programokkal jelentkeznek, egy barista videójából megtudhatjuk majd, hogyan készítsünk otthon finoman gőzölgő kávékülönlegességet, és a tervek szerint saját konyhánkban állíthatunk össze a Bartók Béla Boulevard séfjeinek, szakácsainak „vezetésével” egyszerű ételeket, süteményeket a különböző csatornákra felkerülő videók segítségével, de virtuális városi séta is indul majd a BUM Bevásárló és Tematikus Utcák jóvoltából, hogy felfedezzük az utca hagyományait és titkait, például Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes kedvenc helyeit, ezzel is pótolva a közös séták élményét.

A szervezők elmondták, amint véget ér a vírusveszély, és enyhülnek a szabályozások, visszavárják a látogatókat a tavaly a világ egyik legjobb városnegyedéknek választott Bartók Béla úton. Remélik, hogy mielőbb visszatérhet az élet a történelmi utcába, és ismét kiállítások, izgalmas kulturális beszélgetések, baráti vacsorák és hangulatos esték követik majd egymást a nyári ég alatt.

De hogy ne maradjunk le ebben az időszakban sem a Bartók híres kulturális sokszínűségéről, az Elevenedés 11 napja során a szervezők szeretnék megragadni a lehetőséget, és bemutatni az utca háttérben dolgozó művészeit, így a zenészek és a képzőművészeket is alkotásra buzdítják, amit aztán akár élőben is követhetünk majd, de terveznek videó- és fotópályázatot is, hogy a közönséget is bevonják az alkotásba. Lesz a programban még online kiállításmegnyitó, a BBB ArtSpace-ban Átlátszó előszoba címmel nyílik tárlat. Nem másról van szó, minthogy adott három művészi ambíciókkal, életerővel teli, kreatív nő: Kertész Krisztina (Palamp Glass), Molnár Zsuzsa Lili, Sarkady Orsolya (Gralta Glass), akiknek az üveg a mindenük, és az sem véletlen, hogy pár évvel ezelőtt egy művészeti iskolában találkoztak. Az első kibeszélések után, hamar barátságot kötöttek, majd később közös műhelyben kezdték meg üvegalkotásaikat elkészíteni, rengeteg önfejlesztéssel, gyakran bukások árán. Most meg elfogadták a Bartók Béla Boulevard kihívását, és éltek a lehetőséggel, hogy kivegyék a Bartók Béla Boulevard ArtSpace galériáját, és berendezzék, átvarázsolják egy napra üvegotthoná. Mindezt pedig az Elevenedés keretében elétek tárják a kiber téren keresztül, hogy bármikor körbe tudjátok járni.

Az éttermek, mint az Arriba, a Kelet és a Hadik a konyháik kulisszatitkaiba nyújtanak bepillantást, miután online jógaórán nyújtóztathattuk ki magunkat, vagy éppen egy online tematikus beszélgetésen, felolvasáson, művészeti kérdéseket feszegető kötetlen társalgáson vehettünk részt. Nem maradhatnak el a zenei programok sem: megtudhatjuk, milyen is egy igazi dj, azaz ViBEE saját szettje, és online ad majd koncertet a GuyaChild és Dynamic Material is a „Bartókról”.

Izgalmas programnak ígérkezik a Bartók Béla Boulevard új kezdeményezése: az 1 művész 1 porta keretében az utca vizuális kultúra területén dolgozó helyei, legyenek akár galériák, bemutatóterek, vagy designnal foglalkozó csoportok, kiválasztanak egy-egy olyan képző- vagy iparművészt, vizuális szakembert, akinek munkássága valamilyen módon kötődik a jelenleg nagyon aktuálissá vált fenntarthatóság kérdésköréhez, és szívesen készít online tartalmat azzal kapcsolatban, miként kapcsolódik munkássága, életvitele ehhez a fogalomhoz.

Nem maradhat ki a programkínálatból a színház sem, az Elevenedés iránt érdeklődők segítségére pedig a Collectivs Of Arts által megvalósuló online előadás siet az Arab éjszaka című darabbal egy különleges Bartók Béla úti helyszínről. A Collectives of Arts darabja a következő témára épít: „Helyszínnek válasszunk egy tetszőlegesen lerúgott lakótelepet lehetőleg teliholdkor. Adjunk hozzá egy gondnokot, Ízesítsük két fiatal albérlő lánnyal (ha lehetőségeink engedik az egyik legyen arab). Óvatosan helyezzünk bele egy hű szerelmes motoros lovagot. És ha igazán ínyencek vagyunk bolondítsuk meg az egészet egy kukkolóval a szomszéd tömbből. Ha ez megvan akkor felejtsük el kihelyezni a figyelmeztető táblát a liftre. Végül pedig dőljünk hátra és hallgassunk nagy figyelemmel mert az arab éjszaka máris elkészül…” – áll az ajánlóban, amely izgalmas programot ígér.

A sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, az ínycsiklandozó falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolták a Bartók Béla Boulevardot. Teszik mindezt a hely szelleméhez méltón, hiszen ne feledjük, hogy egykoron olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket, itt merítettek ihletet az alkotáshoz. Azóta indultak már innen új irányokat mutató irodalmi programok, vagy éppen határokon átívelő kiállítások, és ma már a hangulatos nyári esték is nehezen elképzelhetők a Bartók Béla nyüzsgő forgataga nélkül.

A programról további részletek itt olvashatók.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink