Dalriada klip -és dalpremier: Trianon 100. évfordulójára érkezett az Ezer csillag

2020. 06. 08.

A trianoni békediktátum 100 éves évfordulója alkalmából mutatta be legújabb dalát az ősszel érkező "Őszelő" lemezről a Dalriada. Az "Ezer csillag" egy ballada, ezúttal Szabó Gergely (zongora) mellett a zenekarral már hosszú évek óta együtt dolgozó Fajkusz Banda muzsikusai, Fajkusz Attila (hegedű), Szőke Ernő (nagybőgő) és Szőke Gergely (brácsa) kapták a hangszereknél a főszerepet ebben a tradicionális, tisztán autentikus népzenei elemekkel megszólaló közös produkcióban. 

Dalriada - Ezer csillag (Hivatalos videoklip)
youtu.be/Or5l3HovzsM  

Ficzek András énekes-gitáros az új dalról:
"Az első világháborút lezáró trianoni békeparancs száz éves évfordulójának emlékére íródott az Ezer csillag című dalunk, amelyet az új lemez egy különleges tételeként most megosztunk Veletek. A dal mindent elmond helyettünk is. Fogadjátok olyan szeretettel, ahogy mi készítettük!

Nyilván minden éremnek két oldala, és minden népnek saját igazsága van, mi ezt nem is kívánjuk elvitatni, az Ezer Csillag nem is valaki ellen íródott, hanem a mieinkért, értünk. A könnyek felszáradnak, a zokogásból sóhaj lesz, az idő kerekei könyörtelenül járnak, de a múltunkat, történelmünket senki nem veheti el tőlünk, az pedig arra tanít minket: ÖSSZETARTOZUNK!" 

A Dalriada megalakulása óta Magyarország vezető folk metal zenekara, az elmúlt több, mint 15 éves pályafutásuk során zenéjükben egyedülálló módon ötvözik a magyar népzenei elemeket és hangszereket tradicionális, dallamos metallal, vegyes női-férfi énekhanggal. Arany János balladáinak 2009-ben egy egész lemezt szenteltek, az Arany-Albumon 8 szerzeményt zenésítettek meg 13 tételben. Idén már a tizedik nagylemezük érkezik, és az elmúlt években komoly nemzetközi ismertségre is szert tettek; Európa, sőt, világszerte adják elő anyanyelvükön dalaikat, népszerűsítik hazánk kultúráját, visszajáró fellépői a legnagyobb európai metal fesztiváloknak, turnéztak Japánban, és a Karib-tengeren hajózó óceánjárón zajló 70 000 Tons of Me¬tal fesztiválon is. Tavaly áprilisban a feröer-szigeteki Týr vendégeként járták be Európát, ezt idén szeptember-október folyamán pedig a tervek szerint megismétlik. 

"Napra pontosan száz éve kényszerült Magyarország aláírni az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, amely a puszta tények tükrében a következőket jelentette / jelenti hazánknak:
- Elveszett az ország területének kétharmada, 67%-a.
- A termőföld, a vasút- és úthálózat, az ipar kétharmada.
- 3,3 millió magyar került idegen fennhatóság alá, kényszerült kisebbségi létbe, akik sem népszavazással, sem semmilyen más módon nem nyilváníthatták ki szándékaikat.
- A létrejövő utódállamok területén rekedt több milliós magyarság azóta sem élvez sem kulturális, sem területi autonómiát, nyelvhasználathoz, kultúrához fűződő jogait minden létező adminisztratív eszközzel korlátozzák, asszimilációja statisztikai értelemben is vitathatatlan, a békeszerződésben vállalt kisebbségi jogok garantálása ellenére." - tette hozzá András a Trianoni békediktátum évfordulójával kapcsolatban. 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink