A zenekari név védelme

2020. 07. 17.

Hogyan tudom „levédetni” az együttesem nevét? Kit illet meg a védelem, ha két, vagy több együttes ugyanazt a nevet használja? Mit tegyek, ha tudomásomra jut, hogy az együttesem nevét más együttes is használja?


Fontos téma a zenekari név a mai korban, amikor gombamód szaporodnak az együttesek, az otthon tevékenykedő producerekről nem is beszélve. Az EJI.hu – n megjelent cikk a kérdés belföldi jogi állását világítja meg.
A cikk szerint a Polgári Törvénykönyv a művészek (szerzők, előadók) és művészegyüttesek (együttesek, zenekarok) felvett nevét, a természetes személyek, illetve vállalkozások nevével azonos védelemben részesíti. Nincs szükség a névbejegyzésre, "levédetésre".
A név védelme a névadás időpontjához kötődik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy adott nevet több együttes is használni kíván, a védelem azt az együttest fogja megilletni, amelyik az adott nevet előbb kezdte használni. 
De hogyan igazoljuk, mikortól használjuk a nevet, ha a zenekarunk nem egy cég, nincs bejegyezve az „Együttesbíróságon”? Többféle módon tehetjük, pl. a közös jogkezelő szervezeteknél (EJI, Artisjus) történő regisztrációval, a fellépésről szóló újságcikkek, megőrzésével, tanúvallomással, korábban kiadott albummal, koncertfelvételekkel stb.


Mit tehetünk, ha kiderül, más is használja ugyanazt a nevet?

A jogszabály értelmében: „Ha az irodalmi, művészeti, tudományos vagy közéleti szerepléssel járó tevékenységet folytató személy neve összetéveszthető a már korábban is hasonló tevékenységet folytató személy nevével, az érintett személy kérelmére a név - e tevékenység gyakorlása során - megkülönböztető toldással vagy elhagyással használható.”
A legnehezebb kérdés – meddig használható a név változások, tagcserék esetén? Egy tag kiválása, a helyzet eltérő értelmezése is drága pereket okozhat – lásd a Pink Floyd példáját a 80-as években. Pillanatnyilag sok olyan magyar zenekar létezik, akik nagyok voltak a 70-es – 80-as években, aztán feloszlottak, később újjáalakultak. Csakhogy sokszor meghatározó tagok nélkül, és a színvonal sem a régi. 


Meddig lehet (vissza)élni egy zenekar (hír)nevével? 

Erre sajnos nincs, és talán nem is lehet kielégítő jogi megoldás. A szóban forgó cikkben felsorolnak szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha felmerül a kérdés, mi lesz a névvel.
Nem jár előnnyel a márkanévként való levédés, mivel


a névviselés kérdésében a védjegyoltalom nem ad a polgári jogi szabályokhoz képest többletvédelmet, legfeljebb a védelem fennállásának kezdő időpontja igazolható általa… a védjegyoltalom bejegyzése (lajstromozása) emellett viszonylag magas költséggel jár, és a bejelentés napjától számított tíz év után meg kell újítani.


Fontos megemlíteni, hogy a névvédelemre vonatkozó szabályok nem nemzetköziek, hanem országonként változnak. Ez korábban nem volt nagy probléma, mivel az előadók nagy része a saját hazájában tevékenykedik. Manapság viszont, amikor szinte mindenki felkerült a felvételeivel a nagy nemzetközi platformokra, nemcsak egy helyi, azonos nevű formáció jelenthet problémát, hanem a világ másik végén élő zenekar is, akivel amúgy soha nem kereszteződnének az útjaik. Többen találkoztak már azzal, hogy a gondosan megválasztott, egyedi művészneve addig jó, amíg fel nem kerülnek a felvételei a nagy streaming vagy letöltő platformokra. Ott konfliktusba kerül egy ugyanilyen nevű zenekarral és előfordul, hogy kénytelen egy már bejáratott nevet változtatni annak érdekében, hogy elérhető legyen a zenéje a széles közönség számára.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink