"A magyar társadalom nem ismeri el a zenészt, mint szakembert"- Fenyvesi Márton interjú

2021. 05. 03.

Fenyvesi Márton számtalan minőségi produkcióból ismert gitáros, producer, hangmérnök. A pandémia idején kialakult helyzet arra serkentette, hogy egyesítse a zenészeket jobb érdekérvényesítés céljából. Az Alaphang Facebook csoport hamar kinőtte magát a zenészek közti eszmecsere fontos platformjává, ott értesülhetünk leghamarabb a zenészeket érintő történésekről, az újabb pandémia szabályozásokat próbáljuk értelmezni. Bejegyzésre került az Alaphang Egyesület is, mint érdekvédelmi szervezet. Egyre több zenész jön rá arra, hogy tennie kell önmagáért, mert máshonnan nem várhat segítséget. Ezért fontos, hogy minél többen lépjenek be az Alaphangba és hallassák a hangjukat. A napokban elindult az Egyesület weboldala, ahol további információkhoz lehet jutni és kapcsolatba lépni a szervezőkkel. 

Dalok.hu: Miért született benned az ötlet egy érdekvédelmi szervezet létrehozására?

Fenyvesi Márton: 2020 nyarán beléptem a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének budapesti, szabadfoglalkozású alapszervezetébe és ezt szűkebb környezetemnek aktívan kommunikáltam akkor a privát közösségi oldalamon. Demonstráció-szerűen szerettem volna megmutatni, hogy létezik Magyarországon egy olyan érdekvédelmi szervezet, amely minket, zenészeket képvisel és kíváncsi voltam, hogy azok az muzsikusok, akik rendszeresen vetnek fel - nem csak a pandémia kapcsán - rendszerszintű zenész-szakmai problémákat akár a nyilvánosságban, akár személyes beszélgetések során vagy privát kommunikációs csatornáikon, miért nem próbálják meg használni a rendelkezésre álló lehetőségeket és platformokat? Nem célom az, hogy egy teljesen új érdekvédelmi szervezetet hozzak létre, hanem szeretném megismerni a lehetőségeinket a létező és működő szakszervezetben, ehhez pedig közösséget szervezek, mert - mint az elmúlt hónapok során kiderült számomra - az első és legfontosabb lépés a zenész-zenész közötti kommunikáció megteremtése.

Dalok.hu: Hogyan látod az érdekvédelmi szféra helyzetét ma a zenében?

Fenyvesi Márton: Az elmúlt hónapokat folyamatos kommunikációval töltöttem, személyes és kiscsoportos találkozókat szerveztem, illetve volt alkalom egy spontán kialakult nagyobb volumenű kerekasztal beszélgetésre is, ezek során három nagy alapproblémát fogalmaztam meg: 

- a zenész-szakma (műfaji határain túl) nem ismeri az érdekegyeztetés és a közösség megszervezésének módszertanát: sőt, sarkosabban megfogalmazva úgy érzi, nincs is feltétlenül szüksége erre, általános a szkepszis, hogy egyáltalán mire jó a diskurzus, mi haszna van, miért kellene erre időt szánnunk az egyébként is sok stresszel és egzisztenciális feszültséggel járó szakmai tevékenységünkön túl?

- ha vannak is érdekvédelmi szerveződések, azok megszervezői-tisztségviselői és a képviselt közösség között hamar megszűnik a valós, mindkét fél számára hasznosítható kapcsolat: kialakul egy belterjes működés, melyben bár ha a szervezet választott irányítói esetlegesen hasznos és mindenki számára előnyös tevékenységet is folytatnak, a szakma egy része végül mégsem fogadja el azt legitim szervezetnek, állandósul a bizalmatlanság. Ez egy kétoldalú kommunikációs probléma.

- tekintettel arra, hogy a klasszikus szakszervezeti tevékenység elsősorban a munkáltató-munkavállaló viszonyokban igazán megfogható, a szabadfoglalkozású, vállalkozó zenészek nehezen beterelhetők egy olyan közösségbe, amelyben tulajdonképpen a saját versenytársaikkal kellene szolidaritást vállalniuk.

Dalok.hu: Miben más az Alaphang a többi érdekvédelmi szervezetnél?

Fenyvesi Márton: Az Alaphang nem egy specifikus zenei műfaj vagy zenei identitás alapján szerveződik, tagjaiban közös, hogy vállalkozóként, szabadfoglalkozásúként űzik a zenei tevékenységüket, a zenei tevékenységükből bevételt szereznek. Pályám során Magyarországon nem találkoztam még olyan zenei-szakmai közösséggel, amelynek célja, hogy kézzelfoghatóan könnyítse meg az zenész-egyén mindennapos szakmai működését. Az én vízióm az, hogy a közösség, a szakszervezet szólítja meg leendő tagját és olyan szolgáltatásokat nyújt számára, amellyel a zenész munkájának minősége javul, ezáltal jobb a közérzete, magabiztosabban létezik a piaci versenyben, csökkennek a költségei. Mivel az MZTSz-nek vannak erre működő infrastruktúrái, feladatunk, hogy megismerjük és megtanuljuk azokat, illetve hozzájáruljunk hatékony működésükhöz.

A szakmában mindennaposan aktív közösség folyamatos, naprakész információkat tud nyújtani szakszervezetének arról, hogy melyek azok a problémák, amikkel rendszerszinten kellene foglalkozni, emellett pedig a jelenleg is kiváló szakemberekből álló szakszervezet szintet léphet a szakmával való kommunikációban, eredményeit szélesebb szakmai körben kommunikálhatja és megnőhet felé a bizalom valamint a legitimáció a szakma részéről.