A könyvkiadók is félnek a fájlcserétől

2008. 08. 06.

Szövetségesre találtak az európai zenekiadók a fájlcserélők ellen folytatott jogi és PR-csatákban. Kiderült, hogy a könyvkiadók egy részét is hasonló hátrányok érik a jogdíjmentes fel- és letöltések miatt.

A könyvműhelyeknek - saját álláspontjuk szerint - sürgős jogi védelemre lenne szükségük, a "könyvhallgatásra" alkalmas mobiltelefonok ugyanis egy-két éven belül robbanthatják az illegális hangoskönyvpiacot.

A kiadók eleinte az ágazat reménységeként tekintettek a különféle formátumú hangoskönyvekre: azt remélték a tömörített állományú hangfájloktól, hogy ellensúlyozni tudják a nyomtatott kiadványok terén tapasztalt keresletcsökkentést. Az mp3-lejátszók divatja 2005-re fel is futtatta a hangoskönyvek forgalmát, ám a kereslet a legális (fizetős) letöltőhelyekről hamarosan átterelődött a fájlcserélő hálózatokra.

Egy hangoskönyvet technikai szempontból semmi sem különböztet meg egy digitálisan rögzített és tömörített zenei albumtól: a méretükben nincs nagyságrendi különbség, a rögzítés formátuma pedig többnyire azonos. Jelenleg hangoskönyvek százai forognak a fájlcserélő rendszerekben, és a kínálat nemcsak németül és angolul, hanem magyarul is gazdag. A jelenség miatt a napokban a német kiadók kongatták meg a vészharangot: ha tömegesen jelennek meg a nagy memóriájú (elsősorban zenehallgatásra fejlesztett) mobilok, megtöbbszöröződhet a hangoskönyvek ingyenes letöltése, és a legális hangoskönyvárusok tönkremennek. Ráadásul egy könyvről nagyon könnyű "otthoni" hangoskönyvverziót készíteni, és ez a bestsellerek piacát is visszavetheti.

A szakma egyrészt a jogi szabályozás megváltoztatásával próbálkozik: a könyvkiadók csatlakoztak zenével foglalkozó kollégáik azon indítványaihoz, amelyek kiterjesztenék a szerzői jogi védelem időtartamát, és lehetővé tennék, hogy az internetszolgáltatók kizárják a fájlcserében résztvevőket a hálózatról. De kísérleteznek szelídebb módszerekkel is: elektronikus levelet küldenek az elvileg jogvédett művek letöltőinek, arra kérve őket, hogy fizessenek valamennyit (a nyomtatott könyv áránál jóval kevesebbet) a jogokkal rendelkező kiadóknak. A módszer - Németországban - akár be is válhat: az első tapasztalatok szerint a megkeresettek 30-40 százaléka hajlandó "önként" fizetni.

NOL • Hargitai Miklós  • 2008. július 30.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink