Zenétől hangos hegyek

2008. 08. 08.

A várak, kastélyok és a tokaji bor fesztiválja - így hirdeti magát az idén tizenhetedik alkalommal megrendezendő Zempléni Fesztivál, ám aki csak egyszer is részt vett már valamelyik programon, az jól tudja, hogy a színvonalas kultúrát, elsősorban a koncerteket bizony "elfelejtették" megemlíteni a szlogenben.

Ebben az évben tizenkilenc település több mint negyven helyszínén zajlik a fesztivál mától augusztus 17-ig, a központ a sárospataki és a szerencsi vár. A programok nagy része a klasszikus zene, a zenés színház és a tánc műfajába tartozik, a kiegészítő események (színházi előadások, irodalmi műsorok, gasztronómiai események, kiállítások) fókuszában pedig a reneszánsz év áll.

A nyitókoncertet a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar adja a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, a szólista Michel Bourdoncle (zongora). A zárókoncerten pedig a fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar vendége Rost Andrea énekesnő lesz, akivel előző nap a sátoraljaújhelyi Latabár Színházban egy zenés beszélgetést is szerveznek. A fesztivál programjában szerepel musical- és jazzkoncert, operettest, a Honvéd Táncszínház gyermekprogramja, zenés istentisztelet, de hallgathatunk reneszánsz lantdalokat, swing örökzöldeket, Villon-verseket és virágénekeket, vagy elmehetünk koncertekkel összekötött kirándulásra is a környék nevezetes helyszíneire.

Népszabadság • SM   • 2008. augusztus 8.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink