Zenék CD-n és memóriakártyán

2008. 10. 01.

A már halottnak tekinthető kazetta (MC), a kifutóban lévő CD és a másodvirágzását élő bakelitlemez (LP) után új hanghordozóval ismerkedik a világ: a kiadók memóriakártyán, SlotMusic (SM) verzióban is megjelentetik a könnyűzenei albumokat.

Az új technológiával az egyik legnagyobb memóriakártya- és adathordozó-gyártó, a SanDisk rukkolt elő. A változtatás egyik oka, hogy a CD-eladások folyamatosan csökkennek. Terjedőben vannak az olyan lejátszók, amelyek eleve memóriakártyáról olvassák be a zenét. A SlotMusic kártyákat ilyen, MicroSD-foglalattal rendelkező készülékekbe lehet behelyezni. Az SM-"lemezre" MP3-tömörítésben vannak felírva a számok. Ebben még semmi újszerű nem lenne - a változás abban áll, hogy a kártyákat gyárilag, a kiadók jóváhagyásával töltik fel a zenei albumokkal, vagyis műsoros formában árulják őket. Ráadásul digitális másolásvédelmi trükkök nélkül, és viszonylag olcsón (albumonként 7-10 dolláros áron) kerülnek fel az egy- gigás kártyákra, méghozzá olyan extrák társaságában, mint a lemezborító, a dalszövegek és az előadók fotói.

Az előzetes hírekben szereplő 320 kbit/s-os bitrátájú tömörítés mellett az egy GB-os kártyán akár 100 zeneszám is elfér. Ugyanakkor mindez letörölhető (vagy átmásolható), így a kártya - ugyanúgy, mint régen a kazetta - teljes értékű, a tartalomtól független adathordozó marad.

A legnagyobb zenekiadók - az EMI Music, a Sony BMG, az Universal Music Group és a Warner Music Group - már hitet tettek az új formátum mellett, a nagy amerikai kereskedelmi láncok közül pedig a Wal-Mart és a Best Buy is beszáll a forgalmazásba. A magyarországi premierről egyelőre nincs hír.

Az új formátumnak ugyanakkor akadnak ellenzői is. Szerintük a MicroSD-olvasóval felszerelt készülékek többségében belül van a kártyahely, így az adathordozó cserélgetése meglehetősen körülményes. Nincsenek elragadtatva a hangminőségtől sem, ami az adathordozó-evolúció során fokozatosan romlik. Érdekes tendencia, hogy a technológia fejlődésével a nagy tömegben árult zenék hangminősége és hangzása folyamatosan romlik. Az analóg megoldások után a CD e téren egyértelmű visszalépést jelentett, az MP3 pedig egy újabb ugrás a "lebutított" zene irányába.

Népszabadság •  Hargitai Miklós • 2008. szeptember 30.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink