Török Ádám és a Mini: 25 év rock - legendák koncerten

2023. 11. 13.

Török Ádám 1965-ben – gimnáziumi évei alatt – kezdett el zenélni zenekarban. Pár évvel később, 1968-ban, a Dogs együttes énekese lett, majd ugyanebben az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest. 1974-ben Závodi János kilépett a zenekarból, és helyére Tátrai Tibor került a Syriusból. Ettől kezdve a Mini jazz-rockot játszott, számtalan hazai és külföldi helyszínen, de közben folyamatosan cserélődtek a tagok.

1976-tól rendszeresen felléptek az Ifjúsági Parkban a P. Mobillal, majd az 1980-as évek elejétől megszűnt a Mini, s megalapította a Mini RC-t (Robot Company) és a Tátrai-Török Tandemet. 1987-től 1990-ig szólókarrierbe kezdett, s fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1990-ben fellépett a philadelphiai Freedom fesztiválon a svájci Jammin együttessel, majd egy évre rá megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) nevű zenekart Závodi Jánossal.

1993-ban nosztalgia Mini-koncertet szervezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol az együttes valamennyi korábbi tagja is szerepelt. Ez a koncertfelvétel, Pakson, a 25 éves jubileumi nagykoncertjük főpróbáján készült. Török Ádám zenekarvezető oldalán a Mini legtöbb fontos szerepet betöltő zenésze részt vett a koncerten, így hallhatjuk Papp Gyula, Tátrai Tibor, Závodi János, Németh Alajos, Kunu László, Németh „Nemecsek” Tamás és Balogh „Szivacs” Jenő játékát.

Ezzel a magyar rockzene legerősebb szakaszának az élő lenyomatát hallhatjuk.

Ádám pár hónapja távozott el. Egy idei interjúban még így írt le egy napját:

– Korán kelő vagyok, már hétkor kukorékolok. A feleségem csinál egy csodálatos cappuccinót, aztán indul dolgozni, újságíró. Aztán mindig van valami, most élem életem egyik legcsodálatosabb korszakát. Sok koncert szerencsére, de emellett nyugi van, szeretjük egymást, elvisel. Gyógyszerekből is csak annyit veszek be, amennyit én gondolok. Volt egy ismerősöm, fül-orr-gégész, aki azt mondta: „Ádám, csak orvosok kezére ne adja magát!”  Papageno.hu

A Dalok.hu terjesztésében megjelent albumot ITT tudod letölteni, ITT pedig meghallgathatod a streaming platformokon.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink