Szakmai kerekasztal-beszélgetés a Hegyalja Fesztiválon a Dalok.hu részvételével

2008. 07. 15.
2008. júl. 11- én pénteken szakmai kerekasztal beszélgetésre invitálta a Hegyalja Fesztivál szervezőgárdája a hazai zenei élet néhány prominens képviselőjét, köztük a Dalok.hu szerkesztőit is Szabó András személyében. 
Az eszmecsere meghívott vendégei voltak továbbá Jamie Winchester & Hrutka Róbert, Berta András - a Pankkk program koordinátora, valamint Balogh Gyula - Chameleon Records tulajdonosa, a Pluto project, Copy Con, stb. zenei formációk managere. 
A beszélgetés résztvevői olyan aktuális és egyben érdekfeszítő témákat boncolgattak a helyszínen megjelent szépszámú hallgatóság aktív közreműködésével, Lévai Balázs /Kultúrház/ moderátor hathatós közreműködésével, mint pl.: 

 1. Egy amatőr zenekar fejlődési útja, kitörési lehetőségei, utánpótlás gondozás
 2. A hazai „profi” világ helyzete a letöltések korában
 3. Külföldi érvényesülés, avagy zenekaraink a nemzetközi mezőnyben. 

Rengeteg kérdés, ötlet, javaslat került terítékre az egyes témakörök kapcsán, mint pl.: 
Meddig juthat el önerőből egy kezdő zenekar? 
Önszervezés – online és egyéb promóció, mint az ismertté válás első lépcsőfokai? 
Mi történik a tehetségkutatók veszteseivel, egyáltalán meg kell-e nyerni egy tehetségkutatót ahhoz, hogy az adott zenekar vagy előadó profitáljon belőle? 
Pankkk koncepció, indirekt eszközök: klubtámogatás, tehetségkutatós pályázatok. 
Honnantól tekinthető profinak egy zenekar? 
Zenekari menedzsment, koncertszervezés, lemezkiadás és zeneműkiadás alternatív megoldásai, lehetőségei: merre tolódik az iparág és mik a bevételi források? 
Pankkk koncepció: első lemezes és sorlemezes pályázatok, menedzsment pályázat, klubkoncert támogatás. 
Mik az esélyei egy mai magyar zenekarnak a külföldi sikerre? 
Hogyan lehet nekikezdeni a külföldi karrier felépítésének? 
Külföldi turnék: tapasztalatszerzés, komoly esély és/vagy „csak” hazai PR és hasonlók? 

Szerencsére a viszonylag korai kezdés ellenére, a helyszínen megjelent szépszámú hallgatóság igen aktívan kivette részét a kötetlen eszmecserében, ám ahogy az várható volt komolyabb eredményre - leszámítva az anyagi források szűkösségének minden résztvevő általi közmegegyezését – nem juthattak a legkülönbözőbb szakmai területekről verbuvált résztvevők. Mindent egybevetve - mégis hasznosnak mondhatók az effajta közönségtalálkozók, minthogy rengeteg olyan tapasztalat és vélemény cserélhet így gazdát, avagy ébreszthet új gondolatokat, amelyek ideális esetben egyes részterületek művelőinek hathatós segítségül szolgálhatnak problémáik megoldására. 

Ennek szellemében folytatódik 2008. július 25- én pénteken, a Balatone Fesztiválon, Zánkán 15:00 órától, a Malátabár helyszínén a beszélgetés, hasonlóan érdekfeszítő témakörökben, ezúttal Tóth Gergő /Blind Myself, MTV Headbanger Ball műsorvezető/ moderátor segítségével. 

A Dalok.hu Zánkán is részt vesz a kerekasztal beszélgetésen, ám ezúttal, hogy még izgalmasabbá tegye a részvételt, felajánlja a helybeni szerződés lehetőségét mindazon kezdő vagy már működő zenekarok részére, akik még eleddig nem éltek a Zenész Szakszervezet kínálta, mindenki számára előnyös megjelenési lehetőséggel és szeretnék zenei anyagukat az oldal segítségével, on- line terjeszteni és promótálni, - természetesen továbbra is ingyen és bérmentve – ezzel is elősegítve mind hatékonyabb részvételük a zene virtuális piacterén.
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink