Olimpiai bajnok magyar énekkar

2008. 08. 28.

Olimpiai bajnok lett az Ars Nova Énekegyüttes: a magyar formáció kapta ugyanis a legmagasabb pontszámot az V. Grazi Kórusolimpián, az énekegyüttes kategóriában.

A Musica Mundi nevű zenei szervezet olimpiája az egyik legnagyobb: a világversenyeken általában néhány tucat kórus vesz részt, ezen az olimpián viszont idén 93 ország 441 énekegyüttese mérte össze tudását. 28 kategóriában lehetett jelentkezni, a versenybe bejutott formációk aztán hétfős szakmai zsűri előtt mutathatták meg, mire képesek. A zsűri bronz, ezüst és arany minősítést adhat, a pontszámok alapján pedig kategóriánként egy-egy bajnokot is avat.

Az Ars Nova két kategóriában indult: kortárs zene csoportjában aranyérmesek lettek, az énekegyüttesek között pedig az aranyérem mellett elnyerték a bajnoki címet is. A 35 induló magyar kórus közül a Pécsi Pannon Volán Bartók Férfikara is nyert egy bajnoki címet, bár kategóriájukat (nagy férfikar) egyedül képviselték.

A 18 éve Kecskeméten alakult, 16-18 fős énekkar vezetője, Kiss Katalin azt mondja: fontosnak tartja ezt a díjat, mert az ilyen szakmai megerősítések kellenek ahhoz, hogy továbbra is ugyanolyan lendülettel dolgozzanak, mint eddig. Annál is inkább, hiszen az Ars Nova fenntartó nélkül működik, így a tagok nemcsak szombatjaikat és éves szabadságuk nagy részét áldozzák erre, de sokszor maguk viselik a versenyek költségeit is. (Grazba is csak NKA-támogatással tudtak kiutazni.) És bár a szakma itthon nem ismeri el méltóképpen a teljesítményt, a nemzetközi meghívások (most például Sanghajba, Németországba hívták őket koncertezni) kárpótolják őket.

Kiss Katalin azt mondja, egy ilyen nemzetközi verseny arra is alkalmat ad, hogy szembesüljünk a valósággal: Európában leszálló ágban van a kórusmozgalom, a többi kontinensen viszont most kezd virágzani. Ezt látszik alátámasztani a grazi olimpia végeredménye is: Kína és Dél-Afrika kórusai 3-3, az Egyesült Államok, Japán, Indonézia, a Fülöp-szigetek és Srí Lanka énekegyüttesei 2-2 bajnoki címet szereztek, Dél-Korea, Szingapúr, Izrael, Örményország egyet-egyet - Európából csak Németország, Bulgária, Olaszország és Horvátország kapott egyet-egyet a két magyar bajnoki cím mellett.

Népszabadság • Serfőző Melinda   • 2008. augusztus 28.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink