Nyolc óra szórakozás hazai dalokkal

2008. 08. 11.

A magyar dal ünneplésének hagyományát szeretnék megteremteni az idei Sziget Fesztivál mai, mínusz egyedik napján: nyolc órán keresztül a magyar könnyűzene nagyjai énekelnek kizárólag magyar dalokat.

Tudják, melyik együttesben játszik együtt Frenreisz Károly, Tátrai Tibor, Török Ádám, Ferenczi György, Vikidál Gyula, Pálvölgyi Géza, Szücs Antal Gábor és Takáts Tamás? Nem meglepő, ha nem ugrik be a válasz, ez ugyanis a ma estére alakult Rock Allstar nevű formáció, amely rockklasszikusokat ad elő este nyolctól a Sziget Nagyszínpadán.

Mint ebből is látható, a délután háromkor kezdődő koncerten nem a megszokott módon hallhatunk majd az elmúlt ötven év legismertebb magyar dalaiból nyolcvanat. A fellépő több mint kétszáz zenész mindegyike kicsit máshogyan, a szokásostól eltérő módon lép színpadra ezen a napon. Balázs Fecó például egyveleget ad elő saját dalaiból, Lovasi András a Csík zenekarral együtt lép fel, saját dala mellett egy Tankcsapda- és egy Quimby-szerzeményt énekel, Presser Gábor, Novák Péter és Geszti Péter a Neked írom a dalt című sláger előadására szövetkezett, Fenyő Miklós és Szikora Róbert duettet énekel, Ákos Presserrel, Zorán pedig a Back II Blackkel "közösködik" - hogy csak néhány formációt említsünk a sok közül.

Az ötlet Presser Gábortól származik, aki már évekkel ezelőtt azon gondolkodott, hogyan lehetne felhívni a figyelmet a magyar nyelvű dalok fontosságára. Mert úgy érezte, korábban számos olyan sláger létezett, amelyet kedvenc műfajától függetlenül mindenki ismert és szívesen énekelt, manapság viszont mintha már nem volnának ilyen "közös dalok". - A magyar népdalok, a Rózsavölgyi Márk-dalok, a XX. század első felének zseniális kupléi, az irodalmi kabarék vers-megzenésítései, vagy akár az Ady-Reinitz-sanzonok, a harmincas évek máig élő filmdalai, a későbbi évtizedek táncdalai, de elsősorban az utolsó öt évtized, és ezen belül is a magyar beatkorszakkal érkező dalok ott élnek az emberekben. Egy olyan, nemrég még virágzó dalkultúra részei, amely félő, hogy lassan elsorvad - nyilatkozta a zenész nemrég az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

Először, évekkel ezelőtt egy dalszerző verseny megrendezését javasolta a televíziónak, ám az nem valósult meg. Az ötlet azonban, hogy évente egy napon országszerte magyar dalok szóljanak, megtetszett a Sziget szervezőinek. Így lett az idei fesztivál mínusz egyedik napja a kezdeményezés első állomása. Ebben az évben ugyan még csak a Hajógyári-szigeten szólnak majd magyar szerzemények, de azt remélik, jövőre, és ezentúl minden év szeptemberének harmadik vasárnapján országszerte hazai zene szól majd koncerttermekben, közintézményekben, parkokban, utcákon. Szeretnék, ha műfajtól függetlenül szerveznének a városok, intézmények, közösségek programokat, és a Magyar Dal Napján a klasszikus muzsikától a dzsesszen át a popig mindenféle stílusban hallgathatnának zenét az emberek. Reményeik szerint ez segítene abban, hogy a mostani generációk is megtalálják a műfajokon átívelő, örökzöld dalokat.

Igaz, az idei koncerten inkább idősebb, már ismert zenészek lépnek színpadra, a fiatalabb generációkat kevesebben képviselik, de a szervezők úgy gondolták, ennek a koncertnek elsősorban a figyelemfelkeltés a célja. Márpedig ehhez olyan előadók és dalok kellenek, akiket és amelyeket mindenki ismer, életkortól függetlenül. A következő évek programjaiban természetesen fontos szerep jut majd az új szerzeményeknek, hiszen ezek születését is szeretnék ösztönözni az ünnepnappal. Az első Magyar Dal Napjának bevételét felajánlották egy olyan szervezet létrehozására, amely a következő évek programjait szervezi, koordinálja, és akár dalszerző versenyeket is támogat majd.

Népszabadság • Serfőző Melinda   • 2008. augusztus 11.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink