Nyolc magyar zenekar európai nagyvárosokban a Zene Ünnepén

2008. 06. 02.
 
Az idei lesz a harmadik év, amikor a francia fővárosban a Zene Ünnepén magyar zenekarok külső helyszínen, százak-ezrek előtt léphetnek fel. Büszkék vagyunk arra, hogy a kiválasztottak közül Dalok.hu-n szereplő zenekarok is vannak.

A Balassi Intézet hálózatához tartozó Párizsi Magyar Intézet (PMI) tavaly írt ki először pályázatot magyar zenekarok részére az eseményen való részvételre. A tavalyi esztendőben 127 együttes, vagyis mintegy 800 zenész jelentkezett. A sikeres programhoz idén csatlakoztak a berlini, a brüsszeli, a londoni és a pozsonyi magyar intézetek is. Közös pályázatuk célja a Zene Ünnepén való egyszeri fellépésen túl az, hogy a kiutazó zenekarok lehetőséget kaphassanak, hogy a kint töltött maximum 6 nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő turnéikat. Az intézetek vállalták a kiutaztatás költségeit és a szállás biztosítását a zenészek és menedzsereik számára. Ezen kívül a helyszínen terjesztendő idegen nyelvű szórólapok (zenekaronként 500db) elkészítését, az anyagok eljuttatását az adott ország szaksajtójához, továbbá a zenekar bemutatkozó anyagának megjelentetését a saját honlapjaikon. A pályázatra olyan zenekarok jelentkezését várták, akik azon túl, hogy szívesen képviselik hazánkat a magyar népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó muzsikájukkal, van ambíciójuk együttműködni angol, belga, francia, német, illetve szlovák szervezőkkel, művészekkel, és önállóan is képesek kapcsolatokat építeni jövőbeni külföldi megjelenésük számára.
Az összefogásának köszönhetően a január 21-én meghirdetett pályázatra 191 zenekar jelentkezett. Az intézetek heteken át tartó alapos munkával választották ki a számos tehetséget felsorakoztató zenekarok közül a nyolc legjobbat. A legtöbb együttes szerencsét próbált már több nagyváros felhívásán is, így a külföldi kulturális képviseletek összehangoltan és egymásra tekintettel hozták meg döntésüket. Párizsba 98, Pozsonyba 97, Berlinbe 91, Brüsszelbe 78 és Londonba 77 pályázat érkezett. 

A helyi zenei adottságok figyelembevételével Berlini Collegium Hungaricum az Etnoromot valamint a Bágyi Balázs Quartet és Salamon Beáta formációt ítélte a legjobbnak. A program súlyára való tekintettel az esti órákban a berlini fesztivál kiemelt helyszínén a Pfefferberg komplexumban mutatkoznak be a magyar tehetségek. Bágyi Balázs együttese a jazz és népzenészek közös alkotó műhelye. Elsősorban magyar népzenei hagyományokra épülő világzenét játszanak.
Az Etnorom saját bevallása szerint megalkotta a „roma világzene” fogalmát, az együttest a Kalyi Jag világhírű szólóénekes-párja, Balog József és Künstler Ágnes alapította. 

Brüsszelben a Zene Ünnepe négy napos lesz, a magyar előadó, a Debrecenben alakult Ninjahelikopter június 22-én lép színpadra. Az együttes zenéje egyformán építkezik improvizációkból, filmes hangulatokból, a különböző népek dallamvilágából. A hattagú zenekart 2007 márciusában hívta életre Mészáros Ádám gitáros-zeneszerző.
Londonba Ferenczi György és a Rackajam együttes utazhat, ők a Hyde Parkban felállított színpadokon az Exhibition Road Parade keretében léphet fel. A zenekarvezető művész-énekes, Ferenczi György korábban már szájharmonika világbajnokságot is nyert. Egyedi formációjában a népzene és a drum’n’bass keveredik a blues-zal. 

A pozsonyi magyar intézet célja az volt, hogy olyan érdekes hangzású bandákat válasszon, akik játéka az utcán véletlenül arra sétálókat is ott marasztalja.
Ezért döntött a Hétrét és az Úzgin Űver zenekarok mellett. Az előbbi bár délnyugat-magyarországi együttes, a kultúrák valódi olvasztótégelyének számít: erdélyi, balkáni, moldáviai, sőt ír és finn dallamvilágból vett zenei elemekkel is színesíti repertoárját az 1998-ban született együttes. A kecskeméti Úzgin Űver a népzenei hagyományokra építkező kísérleti jellegű, modern hangzású, az emberi hangból is hangszert teremtő instrumentális muzsikájával lesz jelen. 

A Párizsi Magyar Intézet 98 jelentkezőjéből a Folktronika és a Goulasch Exotica zenekarokat várja a PMI épületével szemközti sétányon, az Allée du Séminaire-en felállított szabadtéri színpadára.
A Folktronika hangzásvilágbeli különlegessége abból fakad, hogy egy rockzenekar dolgozza át a népdalokat és a népzenei motívumokat elektronikus hangszerekre. 
Míg a Goulasch Exotica-ban három magyar DJ állt össze és népdalainkat vidám, jól táncolható, zeneileg eklektikus alappal (swing-dub-hip-hop-ska-bootleg-balkán) bolondították meg. A kiválasztott kb. 10 magyar zenekarnak május végén (30-31-én) kétnapos fesztivált szervez a Gödör Klub, hogy a hazai nagyközönség is láthassa-hallhassa, kik képviselik idén Magyarországot Európa nagyvárosaiban. Így a pályázók a külföldi fellépésen kívül egy budapesti koncertre is lehetőséget kapnak.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink