Musica Historica - Dámák és banyák. Régi magyar lányok és asszonyok viselt dolgairól

2024. 01. 22.

A Musica Historica Együttes 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Tagjai a klasszikus és régizenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népi hangszerekkel is foglalkoztak, ami döntően formálta előadói stílusukat. Most két lemezt mutatunk be, amely a napokban jelent meg a Dalok.hu terjesztésében.

Dámák és banyák. Régi magyar lányok és asszonyok viselt dolgairól (XVII–XIX. század)  és

Reneszánsz táncok (Kovács Gábor Történelmi társastánc-kötetének zenei anyaga). 

A zenekari munkához komoly kutatások adják a hátteret. Legfontosabb a XV–XIX. századi magyar és közép-európai (cseh, morva, szlovák, lengyel, román és horvát) zene kapcsolatainak vizsgálata; a középkori és reneszánsz énekelt költészet (a lovagi lírától Balassi és kora irodalmáig), a XVII–XIX. századi magyar közköltészet, továbbá a klasszikus török zenekultúra kutatása. Az együttes tagjainak több publikációja is megjelent e témákban.

Meggyőződésük azonban, hogy semmiféle tudományos alaposság és háttér nem helyettesítheti a művészi invenciót, hiszen a régizene – a napjainkban újra széles körben tanulmányozható, korabeli szakirodalom ismerete mellett is – kísérletező, nyitott műfaj marad. A Musica Historica semmiképp sem szeretne valamiféle „kőtári stílust” követni. A több száz éves művek mai állapotukban néha valóban távolinak tűnhetnek, ám számos helyzetben (a színpadi produkciókon túl gyermekprogramokon, reneszánsz táncházakban vagy akár térzeneként) visszanyerhetik életerejüket, s nem régiségük, hanem izgalmas, érdekes hangzásuk révén kerülhetnek kapcsolatba a hallgatóval. A régi muzsikát tehát borostyánnal benőtt, de mindenképp lakható ódon házhoz hasonlíthatnánk, melyben kis renoválás után nyugodtan élhetünk majd újabb évszázadokig.

Az együttes repertoárján elsősorban magyar és közép-európai muzsika szerepel (XI–XIX. század), emellett helyet kapnak a nyugat-európai középkori, reneszánsz és barokk szerzők, továbbá a török udvari zene (XVI–XVIII. század). Világi és egyházi, énekes és hangszeres muzsika egyaránt megszólal műsoraikban, melyet gyakran a régi hangszerek bemutatásával egészítenek ki. A La Catena historikus kamara táncegyüttes kísérőjeként gyakran vállalkoznak reneszánsz és barokk koreográfiák előadására, illetve tanítására.

A Musica Historica egyike a legtöbbet koncertező magyar régizenei együtteseknek. 1300-nál több fellépésük volt már országszerte – koncerttermekben, várakban, múzeumokban, templomokban, iskolákban, óvodákban, középkori, reneszánsz és barokk lakomákon, továbbá különböző fesztiválokon (Kaláka Fesztivál, Bükki Művészeti Napok, Zempléni Fesztivál, Velencei Művészeti Fesztivál, Pastorale-koncertsorozat, Csíkszeredai Régizenei Fesztivál, Szent György Napok – Sepsiszentgyörgy, „A középkori lélek fesztiválja” – Segesvár, Atrium Art Fesztivál – Rimaszombat, Musica Cortese – Gorizia; az 1994-es és 2004-es Balassi-év, valamint a 2008-as Reneszánsz Év programjai, Múzeumok Hosszú Éjszakája, Múzeumi Majális, 3. Kültürlerarası Sanat Diyalogları – Isztambul stb.). Önállóan és a műfaj nagy egyéniségeivel közösen (Kobzos Kiss Tamás, Camerata Hungarica, Dramsam stb.) is gyakran fellépnek. Gyakran koncerteznek Erdélyben és a Felvidéken, muzsikáltak már Ausztriában, Olaszországban, Lengyelországban, Törökországban, Németországban és Csehországban, továbbá az MTV, a Duna TV, a TV5 France, a Magyar Rádió és az ORF műsoraiban. Felvételeik számos kiállítás és ismeretterjesztő film, digitális térrekonstrukció stb. kísérőzenéjeként szolgálnak.

Ha kíváncsi vagy a régizene szakszerű és izgalmas előadására, hallgasd meg a zenekar további albumait is, ITT találod meg őket.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 07. 20.
Rövidtávon izgalmas kísérlet, hosszú távon az európai zeneipar rezilienciájának kulcsa lehet a POLYGLOT modellje.
2024. 07. 17.
Follow The Flow-val, DJ OTI (szül. Sebestény Balázs)  telt házas szülinapi bulijával, Classic Festtel és a Budapest Bárral, Truesounds Music boat-tal és pool partyval vár a Plázs ezen a héten! A hét eleji programokra a belépés ingyenes...
2024. 07. 16.
Említsük elsőként Azahriah-t, aki hosszú idő óta az első olyan itthoni fellépő, aki a headliner előtti sávban kapott helyet a Nagyszínpadon. Rendhagyó programmal érkezik Beton Hofi és Margaret Island is...
2024. 07. 08.
A nagyszabású könnyűzenei versenyen fellépést lehet nyerni a Bagossy Brothers Company elé, a KeszthelyFesztre, a Petőfi Rádióba és a Petőfi TV-be,
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink