Megjelent Lovász Irén Gyógyító hangok című lemezsorozatának befejező, 4. része

2023. 05. 24.

A Kossuth-díjas, Érdemes művész új albuma parádés zenészgárdát vonultat fel. A kitűzött cél: hangokkal gyógyítani.

Az Égi Hang, Belső Hang és a Női Hang után itt a befejező rész, a Gyógyító Hang. Nem akármilyen társaságot hallunk rajta:

Lovász Irén: ének
Дeva (Takács Dorina) ének, elektronika 
Lukács Miklós: cimbalom 
Lantos Zoltán: hegedű 
Horváth Kornél: ütőhangszerek 
Mizsei Zoltán: ének, billentyű 
Pintér Ágnes: hárfa 
Ágoston Béla: basszusklarinét, szaxofon 
Balázs Gergely: ének 
Keönch László Farkas: kalimba, ének 

Dr. Konta Ildikó Mária, klinikai szakpszichológus,  a Magyar Zeneterápiás Egyesület alapító elnöke a következőket írta a lemez hatásáról: „A hangzás lenyűgöző, a ritmus sodró, az összhatás sejtelmes és felemelő, ősi rezgéseket ébreszt és a jövőbe repít. Az érzés és a gondolat testet ölt a melódiában, egyéni és kollektív élményekből táplálkozik, és a lélek szárnyal. 
A lemez hallgatása közben átéltem, hogy nem a tudatállapot megváltoztatásának hatásvadászata a cél, hanem a lélek befogadóképességének, a képzelet határainak kitárása. Nem változtatni akar, hanem egy önmagunkra ismerés kibontakozását váltja ki.
A nő, a férfi, a szülő, a haza, a természet, a teremtő és annak segítőiként a hangok, a szavak keltenek katartikus élményt. Fellebbenti a félelemtől szabadulni vágyás fátylát, és az isteni minőség átélését adja az Univerzumba kiáradó hangok által.
Ez a lemez a szavak melódiába szőtt varázsa.”

Lovász Irén és Дeva

Lovász Irén előszava a CD-hez:

 „A négy részes lemezsorozat befejező darabja, záró tétele a Gyógyító Hang c. lemez. Összefoglalása, esszenciája ez mindannak, amit a nemzeti hagyományban gyökrező, anyanyelven mondott népdaléneklés gyógyító szerepéről és kortárs felhasználásáról gondolok. 
Korábbi dalaim újraértelmezésében, újak megformálásában és előadásában is társam Дeva, a fiatal, tehetséges énekesnő. Általa és vele válik teljessé az az időhíd amit ősanyáink megidézett hangjaitól mai kortárs jelenünk és a jövő lehetőségei közt vélek és remélek fölfedezni, láttatni és hallatni. Kiváló zenésztársak: Lukács Miklós, Horváth Kornél, Lantos Zoltán, Mizsei Zoltán, Ágoston Béla, Pintér Ágnes, Balázs Gergely segítő, kreatív közreműködésével jött létre a lemez anyaga.
A lemezen elhangzó húros hangszerek, a magyar cimbalom, az indiai hegedű és a kishárfa lelkünk húrjaival együtt zengenek. Csakúgy, mint a legősibb hangszer, az emberi hang és a dob. A Gyógyító Hang c. lemez célja, hogy a magyar néphagyományban fellelhető ősi segítő, gyógyító erőt felidézze, felszínre hozza, és a mai magyar emberek számára is használható módon elérhetővé tegye mindannyiunk egészségére!” 

Az albumot ITT éred el az ismert platformokon.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
2024. 03. 31.
Számtalan újítással rendezik meg az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatot, és minden eddiginél nagyobb nyereményeső hullik a döntős zenekarokra.
2024. 03. 18.
"Sosem élveztem még annyira a számírást. Volt, hogy egész furcsa ötletek is jöttek, de voltam elég bátor, hogy kibontsam". Új magyar-osztrák jazz album a BMC kiadásában.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink