Kulturális programajánló

2008. 09. 05.
Szeptember 5.

Carter Revard, indián nevén Nom-Peh-Wah-The osage indián költő olvassa fel verseit, délután öttől a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A versek Gyukics Gábor fordításában magyarul is elhangzanak.

Etnofesztivált és táncházat rendeznek este kilenctől a Dürer-kertben. Az ingyenesen látogatható eseményen fellép a Tűz Lángja nevű formáció, amelynek tagjai autentikus moldvai-csángó népzenével és táncházzal ismertetik meg a látogatókat, valamint koncertezik az Ipomea Műhely.

A fotográfia és az intézményrendszer címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést délután ötkor a Mai Manó Házban. Többek között szó lesz A fotográfiai mező szerkezete Magyarországon című kutatásról, a beszélgetésen részt vesz Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, Barta Zsolt Péter fotográfus, Béres István főiskolai docens, György Péter esztéta, médiakritikus, Pfisztner Gábor szakújságíró, kritikus, és Szamódy Zsolt fotográfus, Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke.

A vasárnap estig tartó idei SzeptEmber Feszten a budapesti Bókay-kertben fellép többek között a P. Mobil, a Kiscsillag, a Pribojszki Mátyás Band, a Deák Bill Blues Band, a Váradi Roma Café, ef Zámbó István pedig az elhangzó zeneszámok ihletésére a helyszínen festi meg legújabb festményét.

Szeptember 6.

A Tóparti Újbuda Party keretében ma és holnap egész nap gyermekprogramokkal, egészségügyi tanácsadással és szűrésekkel, színházi előadásokkal, koncertekkel várják a látogatókat. A programok ingyenesek.

Találkozó a Gépmúzeumban. Mezőkövesden ma rendezik meg a tizedik Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozót. A veterán gépjárművek felvonulnak a város főutcáján, ezután nyitják meg A faekétől a vasekéig - a talajművelő eszközök reneszánsza című kiállítást. A rendezvény ideje alatt kovácsbemutatót, modell- és makettkiállítást, valamint a matyó kultúra remekeit bemutató vásárt láthatnak az érdeklődők.

Ezer hang Békéscsabán: művészeti tanévnyitót tartanak a Viharsarok fővárosában, amelyen délelőtt az iskolások tánca, éneke, képzőművészeti alkotásainak bemutatói szórakoztatják városszerte az érdeklődőket, délután pedig megnyílik az I. Csabai Blues Kert, amelyen fellép a Grandmother's Jam, Pribojszky Mátyás és a Borsodi Blue.

A Palya Bea Quintet ráadáskoncertet ad a Zsidó Nyári Fesztivál keretében este kilenc órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Lovász Irén énekes, néprajztudós lesz a vendége a Sebő Junior Klubnak este héttől a Budavári Művelődési Házban. A klubban a házigazda Sebő Együttes mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakos hallgatói is zenélnek, a táncokat Csatai László (Csidu) tanítja.

Egyszervolt Budán Fesztivál címmel rendeznek programokat a Millenárison az egészséges életmód jegyében, fellép a Langaléta Garabonciások, a Bab Társulat, a Tintaló Társulat, Méhes Csaba pantomim művész, Gryllus Vilmos, a Madárdal együttes, a Kaláka, a Makám, a Karaván Família.


Szeptember 7.
A Tony Lakatos Quintet koncertje este kilenckor kezdődik a Budapest Jazz Klub színpadán. A neves tenor- és szopránszaxofon művész formációjában Axel Schlosser (trombita), Oláh Kálmán (zongora), Thomas Heidepriem (bőgő) és Jean-Paul Hochstatter (dob) játszik.
Vissza a kezdetekhez - Száz éve született Vajda Lajos címmel nyílik kiállítás öt órakor a Szentendrei Képtárban.
Szeptember 8.

Az Anna Toth-kiállítás kísérőprogramjaként KIBU Recycling - Workshop az új média jegyében címmel a Millenáris Fogadóban déltől azt mutatják meg az érdeklődőknek, hogyan készülhet az elektronikus hulladékból újrahasznosított tárgy, mint például ékszer vagy konyhai eszköz. (www.kitchenbudapest.hu)

Szeptember 9.

Woodstock egyik kedvelt zenekara, a jellegzetes blues-rockot játszó angol Ten Years After koncertezik este nyolctól az A38-on. A több mint negyven éve alakult együttes a hetvenes években felbomlott, de tagjai néhány éve ismét együtt játszanak, igaz, az énekes-gitáros Alvin Lee-t Joe Gooch helyettesíti Leo Lyons basszusgitáros, Ric Lee dobos, és Chick Cruchill billentyűs mellett.

R. Törley Mária szobrászművész Életöröm és áhítat című kiállítása délután négykor nyílik meg a Magyar Nemzeti Galériában.
A Reneszánsz ember környezetének képzőművészeti díszei címmel tart vetítéssel kísért művészettörténeti előadást Csák P. Judit művészettörténész, újságíró a Budai Művészházban (Budapest XI., Brassó út 91.) este hat órakor. A belépés díjtalan.
Az akusztikus gitárzenére, annak is skandináv válfajára irányul a figyelem Millenárisona Night Colours sorozat keretében: este nyolctól a házigazda Szabó Sándor gitárművész a Norvégiából érkező Roar Vangent és a dán Finn Olafssont mutatja be a Fogadó közönségének.
Szeptember 10.

Joey Calderazzo, a neves dzsesszzongorista és a The Transform Quintet este nyolctól a Budapest Jazz Klubban lép fel. Holnap Nyíregyházán, a főiskola Kodály rendezvénytermében játszanak, szeptember 12-én az egri Gárdonyi Géza Színházban, 13-án Győrben, a Zsinagógában, 14-én pedig ismét a Budapest Jazz Klubban koncerteznek.

Szeptember 11.
A Várfok Galériában két kiállítás nyílik este hattól: a Tegnap után... című jubileumi csoportos kiállítás a XO Teremben, a Sebastian Weissenbacher osztrák festőművész szatirikus műveiből válogatott tárlat pedig a Várfok Teremben látható.

Baszk partyt rendeznek este nyolctól a Millenáris Fogadóban: éjszakai kiállításnézés mellett koncertezik a baszk, a közép-európai és az arab zenéket ötvöző MIX6T, és az Anselmo Crew.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink