Kúcsipúdi és indojazz a Fonóban

2008. 09. 02.
Szeptember 2-án, kedden este 8 órakor a Fonó Budai Zeneházban (1112 Budapest, Sztregova u. 3.) Tóth Gabriella Garima dél-indiai Kúcsipúdi szóló táncelőadását láthatják a nézők, valamint Lantos Zoltán hegedűművész indiai hegedűszólóját hallhatják.

Tóth Gabriella Garima az indiai klasszikus Kúcsipúdi táncművészet kiemelkedő, egyetlen magyar szólistája. Pályafutását balett-táncosként kezdte, 1993 óta foglalkozik klasszikus indiai tánccal. India többszörösen kitüntetett, drámaművészetéről jól ismert, vezető szóló táncművésze, Guru Padmabhushan Swapnasundari Rao tanítványa. 1996-tól az indiai állam és a Magyar Soros Alapítvány ösztöndíjas hallgatójaként több évet töltött Indiában, hogy a táncot autentikus forrásból tanulja. 1999-ben ICCR ösztöndíjas hallgatóként felvételt nyert a madraszi Kuchipudi Art Academy intézetbe. 2000 óta a Kuchipudi Dance Centre hallgatója Swapnasundari Rao elhivatott tanítványaként.

Első szólóelőadását 2001-ben mutatta be Delhiben élőzenei kísérettel. A 2004-es Tarangam fesztiválon élőzenével mutatta be átütő sikerű szólójátékát a Bhámá Kalápam táncdrámából dél-indiai énekkel és telugu dialógussal Szatjabhámá szerepében. Dél-indiai karnatikus zenei tanulmányokat folytat. A tradicionális darabokon kívül saját koreográfiáit is táncolja. Táncelméleti kutatásokkal is foglalkozik, a Kúcsipúdi táncdrámáról szóló könyvén dolgozik.

Lantos Zoltán hegedűművész az indo- és ethno jazz-zene nemzetközileg elismert hegedűjátékosa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett klasszikus zenei diplomát hegedű szakon. 1985-től ICCR ösztöndíjasként indiai klasszikus zenei tanulmányokat folytatott Indiában. 1994-től Budapesten improvizatív zenei világának kialakításán dolgozott, miközben saját zenei gyökereit is újra felfedezte és összevetette a keleti zene és a kortárs európai jazz területén szerzett tapasztalataival. Több neves muzsikussal dolgozott együtt, számos európai, észak-afrikai és indiai formáció állandó tagja. Az utóbbi években nagyon sok jazz- és világzenei fesztiválon vett részt. Több saját zenekara van. A Mirrorworld kvartett készítette el a Tiptoe ceremony című albumot, amely a 2003-as év Magyar Jazz Lemeze lett. A Samsara együttessel indo- és ethno jazz zenét játszik. Ez év augusztusában Svájcban a Yehudi Menuhin Fesztiválon önálló hegedű szólójátékát mutatja be. Egy 5-húros hegedűn és egy saját tervezésű, 5+16 rezonáns-húros hegedűn (tarangini) játszik, amelyek segítségével olyan telt hangzást sikerül megvalósítania, amely magába foglalja a hagyományos hegedű és az indiai pengetős szitár vagy a vonós szárangí előnyeit.

További információ: www.fono.hu

NOL • 2008. szeptember 2.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink