Karavan Familia és Loyko a MÜPÁban

2008. 06. 06.
A Karavan familia városi cigány folklór együttes autentikus népzenei feldolgozásokat játszik az anyanyelvű cigány folklór különféle dialektusaiból - hitelesen, de egyéni hangon. Programjukban cigány népdalok szerepelnek a Balkántól Andalúziáig, saját stílusukra formálva - így például a mississipi blues, a flamenco, a rumba, és a balkáni cigány zenei elemek mind megtalálhatóak zenéjükben.
A zenekar különlegessége az egyéni stílus és repertoár, valamint a családi zenekari felállás. A szülők Nagy István (ének, gitár, tambura, blues-harp) és Farkas Ilona (ének, tánc) korábban a Romanyi Rota és a Romano Kokalo együttesekben játszottak. Nagy István első saját zenekarát, a Karaván-t 2002-ben alakította meg feleségével, Icával. A zenekar első CD-je 2002-ben jelent meg a világhírű szerbiai cigány trombitás, Boban Markovic közreműködésével. Az együttes 2003 végén átalakult - kibővült a zenész házaspár gyerekeivel, akik szüleik mellett szinte „belenőttek” a zenébe. István 1991-ben született, gitározik, énekel, kanalazik valamint cajon-on és kannán játszik, Nikolett 1993-ban született, énekel, táncol és gitározik. A Karavan familia ma már családi folk zenekarként működik, amely ilyen formában egyedülálló hangulattal közvetíti a cigány kultúrát. Az együttes Oroszországtól Spanyolországig és Magyarországtól a Balkánig csak rá jellemző stílusban - leginkább saját, cigány nyelvű dalszövegekkel szólaltatja meg a cigány folklór ismert és eddig ismeretlen dalait. Céljuk a cigány kultúra zenei és emberi értékeinek megőrzése és megismertetése.

Az orosz cigány zene a 18. század végén, Nagy Katalin cárnő korában vált rendkívül népszerűvé, az orosz népdalok addig ismeretlen szenvedélyű előadásmódjával. A „Nagy Októberi Szocialista Forradalom” győzelme azonban nem kedvezett az arisztokrácia zenei fényűzésének, s a leghíresebb cigány zenészek, így például Pjotr Lescsenko és Jean Goulesco, emigrációba kényszerültek.
Manapság – mikor is a nemzetközi népzenei revival mozgalom az orosz cigány zene rangját is helyre állította – a Loyko a világszerte legismertebb cigány zenekar. A klasszikus képzettségű Szergej Erdenko által 1990-ben alapított együttesben fennállása során a legrangosabb orosz cigány zenészek fordultak meg, olyanok, akik a világ cigány zenéjében, a dzsesszben és a klasszikus zenében egyaránt jártasak. Így alakult ki a Loyko összetéveszthetetlen stílusa, melyben a „romantikus orosz lélek” éppúgy tetten érhető, mint a spanyol cigányok nem kevésbé tüzes muzsikája, s melyben az orosz népzene mélyen összefonódik az együttes saját szerzeményeivel.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink