Fanfara Complexa: PaȘaport Control – eklektikus balkáni lakodalom

2024. 05. 23.

A Fanfara Complexa moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszik. A balkáni hangulatú, szaxofonokkal, tangóharmonikával, kobozzal és dobbal előadott hangszeres zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus lakodalmi, báli hangulatát idézi. Lemezbemutató június 6-án a Fonóban.

A lemez címe és borítója a szocialista idők román határának állítanak emléket, ahol sok zenész életét keseítettek meg a határőrök.

A Fanfara Complexa napjaink egyik legdinamikusabb hangzású, legütőképesebb csapata a hazai nép- és világzenei szcénában. A zenekar a moldvai táncházak világában kezdte működését, ám azóta az ország egyik legkedveltebb balkáni rezesbandájává vált: mind a táncházi mulatságokban, mind a különféle fesztiválok folksátoraiban is az éjszakai bulik rendszeres szereplői. Muzsikájuk elsősorban a történelmi Moldva hangszeres táncdallamait használja, ám céljuk nem a hagyományőrzés - a populáris zenei trendek alól nem tudják és nem is akarják kivonni magukat. Repertoárjuk és technikai tudásuk alapján egy romániai lakodalomban, bálban is megállnák a helyüket, meg is állják időről időre!

Játékuk letűnt évtizedek, a kelet-európai rögvalóság eklektikus világába repíti a közönséget. A paneldzsungelek aljában megbúvó füstös kaszinók, a Fekete-tengeri orvhalászok, moldáv traktoristák, vagy épp direkttermőbor-termesztő, minden hájjal megkent szakszervezeti vezetők mesebeli, de mégis nagyon valós figurákként sorjáznak elő képzeletünkben a három falrepesztő fúvós, a két harmonika, a koboz és a dob dinamikus örömzenéjének hallatára.
A zenekar Pasaport Control című albuma a Fonó gondozásában jelent meg, kapható a Fonó weboldalán és a terjesztőknél, valamint a digitális felületeken. A zenekar június 6-án tartja lemezbemutató koncertjét a Fonóban. Részletek és jegyek ITT.

Az albumot ITT tudod letölteni.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 07. 20.
Augusztus 8-án 6 országban, 15 helyszínen 50 zenekar mutatja meg a cigány zene erejét. A Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében két éve indult rendezvény idén vált igazán nemzetközivé.
2024. 07. 20.
Rövidtávon izgalmas kísérlet, hosszú távon az európai zeneipar rezilienciájának kulcsa lehet a POLYGLOT modellje.
2024. 07. 17.
Follow The Flow-val, DJ OTI (szül. Sebestény Balázs)  telt házas szülinapi bulijával, Classic Festtel és a Budapest Bárral, Truesounds Music boat-tal és pool partyval vár a Plázs ezen a héten! A hét eleji programokra a belépés ingyenes...
2024. 07. 16.
Említsük elsőként Azahriah-t, aki hosszú idő óta az első olyan itthoni fellépő, aki a headliner előtti sávban kapott helyet a Nagyszínpadon. Rendhagyó programmal érkezik Beton Hofi és Margaret Island is...
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink