Dés András Quartet - Unimportant things

2024. 03. 18.

"Sosem élveztem még annyira a számírást. Volt, hogy egész furcsa ötletek is jöttek, de voltam elég bátor, hogy kibontsam". Új magyar-osztrák jazz album a BMC kiadásában.

Az öt éve Bécsben élő ütőhangszeres, Dés András, ezúttal két osztrák zenész, Martin Eberle és Philipp Nykrin, illetve régi zenésztársa, az immár szintén bécsi bázisú Fenyvesi Márton társaságában alakított kvartettet, amellyel az európai jazz lényegét: a sokszínűséget, a nyitottságot és az egymásra figyelés erejét ragadja meg.

Az Unimportant Things című lemez azt a trilógiát zárja le, amelyet Dés András különféle felállásokban rögzített a BMC Recordsnál. A merőben eltérő koncepcióra és hangulatokra építő három album közös vonása, hogy mindegyikben rejtőzik egy jó adag spontaneitás, azáltal, hogy a zenekarvezető nem kompozícióiba illesztett improvizációs szakaszokat, hanem azokkal kötötte össze őket. Az új albumon szereplő nyolc szerzemény így az átvezetések révén egyetlen, nagyjából háromnegyed órás zenefolyammá válik, amelyet a felvétel után mesterséges határvonalakkal kellett számokra tagolni.

Martin Eberle és Philipp Nykrin az osztrák jazzszcéna megbecsült tagjai, (a BMC-hez több szálon is  kötődnek), s míg a trombitás ritmikai precizitásával, vad gesztikulálásával vagy az emberi beszédet imitáló hangszíneivel feszegeti hangszere határait, addig a zongorista játéka rendkívül tág spektrumon mozog, akár a hangszín puhaságát-keménységét, akár a kísérettípusok áttetszőségét-sűrűségét tekintve. Fenyvesi Márton felvillantja, hogy mennyire otthonosan mozog a hagyományos jazz- vagy rockgitározás világában is, valamint különleges elektronikus hangszíneivel ragad magával.  

A lemezbemutató koncert április 6-án lesz az Opus Jazz Clubban. Facebook-esemény. 

Töltsd le ITT az albumot CD minőségben!

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 21.
A POLYGLOT egy új daltertejesztési modell és szakmai hálózat, ami az európai nyelvi és kulturális sokszínűséget érvényesíti az uniformizálódó piacon. Jelentkezz, ha dalszerző vagy!
2024. 05. 14.
A Fekete Zaj Fesztivál megrendezésének 15. évfordulója alkalmából az eseménynek otthont adó Mátra domborzati formáit hanghullámokká alakította, amelyek segítségével most bárki megszólaltathatja a hegység hangját.
2024. 05. 14.
Harmadik alkalommal rendezik meg Balassagyarmaton a Palóc Ligetben a Palóc Futamot június 15-én. A könnyűzenei tehetségkutató ezúttal számos kísérőprogrammal bővül,
2024. 05. 13.
A TikTok és az Instagram világában élő tizenévesek mellett a két huszonéves srác már veteránnak számít. Óriási online nézettség és Budapest Park – a 30-an túli öregek csak nézik ezt a jelenséget és nem értik :-)
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink