Columbus Program

2008. 04. 16.
Május 1.
Európa Jazzhíd-a programok ingyenesek
Vendég: Mornington Lockett - szaxofon (GB)
Trio Midnight
Vendég: Rosario Giuliani - szaxofon (I)
 
Május 4.
Fekete-Kovács Kornél Quintet
Fekete-Kovács Kornél - trombita, szárnykürt
Oláh Szabolcs - gitár
Oláh Kálmán - zongora
Hárs Viktor - nagybőgő
Dés András - ütőhangszerek
 
A zeneszerző, trombita- és szárnykürtművész Fekete-Kovács Kornél számtalanszor bizonyította már be, hogy a leginvenciózusabb magyar muzsikusok közé tartozik. A Modern Art Orchestra alapítójaként kortárs nagyzenekari művek színpadra állítójaként is ismert zenész,  kvintettje viszont a mainstream és a populáris jazz közötti arany középutat képviseli.
 
Május 7.
Kaltenecker Zsolt - szintetizátor
Hárs Viktor - nagybőgő
 
A trióra a mással össze nem téveszthető egyedi játékmód és a különleges kompozíciók mellett  leginkább az jellemző, hogy bár felhasználja a különböző elektronikus zenei stílusok (jungle, techno) elemeit, hangzásában mégis a modern jazzhez áll a legközelebb. A korábbi rockosabb hangvételt egy letisztultabb, halkabb, de nem kevésbé dinamikus előadásmód  váltotta fel. Azt pedig, hogy a három muzsikus mennyire egy nyelvet beszél, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a legutóbbi, teljesen akusztikus lemezüket mindössze három óra alatt rögzítették. 
 
Május 8.
Babos Project Special
Babos Gyula - gitár
Szakcsi Lakatos Róbert - zongora
Veres Mónika - ének
Takács Donát - nagybőgő
Balogh László - dob
 
Közép-Európai-Kortárs-Zenekar - Babos így nevezi a formációját. "A térség zenei kincseit szeretném integrálni az általam képviselt improvizatív összefoglaló zenébe. Ehhez fantasztikus partnereket találtam. Zongorán Szakcsi Lakatos Róbert játszik, aki a bázeli Zeneakadémia klasszikus, majd jazz tanszakán tanult. Legjelentősebb elismerése a Montreux-i jazz zongora-verseny első díja. Dobokon a fiatal tehetség, Balogh László, nagybőgőn Takács Donát játszik. A különleges adottságú Veres Mónika énekkel, s éneken alapuló hanghatásokkal járul a zene megvalósításához."
 
Május 9.
Orbán György - nagybőgő
Jellinek Emil (Emilio) - dob
Rostás Móni - ének
Rostás Csaba - ének, szájbőgő
 
Az ősi gyökerekből táplálkozó, egyéni hangzását megőrző zongorista, Magyarország vezető jazzmuzsikusa mindig új horizontokat keres. Az Új Magyar Gypsy Jazz néven koncertező együttese egyedülálló, úgyszólván stílusteremtő. Néhány amerikai zenész tagadja, hogy létezik európai jazz is. Szakcsi formációjának zenéje csattanós válasz a kétkedőknek.
 
 
Május 11.
Szakcsi Jr - zongora
Pecek Lakatos Krisztián - nagybőgő
 
Édesapja, Szakcsi Lakatos Béla nyomdokain járva, Szakcsi Jr is a zongorát választotta hangszeréül. Klasszikus zenei tanulmányokat után a jazz mellett kötelezte el magát, így lett egyike a honi jazzélet legkiemelkedőbb zongoristáinak. Azóta sok híres magyar, illetve külföldi muzsikussal játszott együtt, köztük Lakatos "Ablakos" Dezsővel, Tony Lakatossal, Rick Margitzával, Jack DeJohnette-tel és John Patituccival, Palle Daniellsonnal, Ravi Coltrane-nel. Szerényen átgondolt, finom, ízes játék, szárnyaló dallamvilág és feszes ritmusok jellemzik az ifjabb Szakcsi játékát. Modern jazzvilág ez akkor is, ha a
gyökerekhez nyúl vissza. Programjukban saját kompozíciók és klasszikus standardek modern hangvételű feldolgozásai váltakoznak.
 
Május 14.
Minus One B. T.
Koloncsák Zsolt - zongora/szintetizátor
Román Péter - nagybőgő/basszusgitár
Idrányi Ildikó - dob
Vendégek:
Kruza Richárd - vibrafon
Sztankovics Katalin - ének
Újhelyi Ágnes - klarinét
 
„Ezzel a formációval már idestova nyolc éve muzsikálunk. Ezalatt az idő alatt csiszolódott és formálódott a trió hangzása, alakult ki egyedi arculata. Úgy gondolom, a hallgatóság számára is kitapintható az összeszokottságunk, és az az öröm, amit muzsikálás közben érzünk. Így hárman, úgy gondolom, jól kiegészítjük egymást. Mindig törekszünk a halk és a nyugodt zenélésre. Örökzöldek és „jazz standard”-ek szerepelnek a repertoárunkban. De jellemzően a saját, jellegzetes feldolgozásainkban. A triónk gyakran lép fel vendégművészekkel, így színesítve előadásainkat.”
 
Május 15.
Borbély Mihály - szaxofonok, tárogató, furulyák
Szabó Dániel - zongora
Horváth Balázs - nagybőgő
Baló István - dob
 
A zenekar öt éve alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak valamint a Kárpát medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. 2004-ben „Az év jazz együttese“ eMeRTon díjat kaptak. Meselia Hill című lemezük 2005-ben jelent meg a BMC Records gondozásában, s az album a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazz lemeze“ díjat. Hazai és európai koncertjeik mellett nagy sikert arattak Mexikóban is.
Ezen az estén ízelítőt adnak új, felvétel előtt álló lemezük anyagából is. A Hungarian Songbook régi magyar táncdalokat, slágereket, illetve hazai szerzők jazz darabjait mutatja be sajátos feldolgozásban.
 
 
Május 16.
Oláh Kálmán - zongora
Zana Zoltán - szaxofon
Egri János - nagybőgő
Mohay András - dob
 
Oláh Kálmán a hazai jazz élet egyik kiemelkedő alakja, aki zongoristaként, zenekarvezetőként (Trio Midnight, Oláh Kálmán Sextet), komponistaként egyaránt jelentős szerepet tölt be a nemzetközi jazz porondján is. Triója jól ismert az európai és tengerentúli jazz fesztiválokon, Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című művét már több alkalommal hallhattuk Budapesten és Miskolcon. Legutóbbi két nagy sikere a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerző-verseny, a Thelonius Monk Jazz Composers Competition fődíja, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett gálán, majd  ezt követően 2007-ben jelent meg a díjnyertes dal címével azonos albuma az USA-ban (Always), melyen a trió további tagjai: Jack DeJohnette dobon és Ron McClure nagybőgőn.
A mindig kísérletező, megújulást kereső zongorista most két kiváló muzsikus társával, Egri Jánossal és Mohay Andrással játszik saját szerzeményeket és standardeket.
 
 
Május 18.
Trans Balkan Collective
Tűzkő Csaba - altszaxofon
Eredics Dávid - klarinét
Tulkán Péter - trombita
Czirják Csaba - gitár
Gera Gábor - harmonika
Boros Attila - basszusgitár
Mohay András - dob
 
A zenekar 2007 végén állt össze azzal a céllal, hogy balkáni (elsősorban bolgár) népzenén alapuló, improvizációkkal tarkított fúziós zenét hozzon létre. A csapat tagjai részben ismert hazai jazz muzsikusok, részben az etno zene világából érkeztek különböző zenekarokból (Makám, Söndörgő, Pravo, Ajde Braco, Fanfare Complexa).
 
Május 22.
Remember 80/81
Zana Zoltán - szaxofon
Bolla Gábor - szaxofon
Gadó Gábor - gitár
Barcza Horváth József - nagybőgő
 
Pat Metheny 1980-as 80/81 című albuma Balázs Elemér meghatározó zenei élménye volt. A lemezen közreműködő Michel Brecker halála után Elemér ezzel a formációval tiszteleg a nagy szaxofonos előtt.
 
Május 23.
Lantos Zoltán - hegedű
Borbély Mihály - szaxofonok, tárogató, furulyák
Lukács Miklós - cimbalom
Barcza Horváth József - nagybőgő
Horváth Kornél - ütőhangszerek
Dés András - dobok, ütőhangszerek
 
A Lantos Zoltán Mirrorworld tagjai a kortárs jazz közismert személyiségei Magyarországon. A kvartett zenéjét nehéz lenne bármilyen kategóriához sorolni, bár a hasonló zenei koncepcióval rendelkező együttesek irányvonalát a nemzetközi gyakorlatban world jazz néven ismerik. Mindenesetre a Mirrorworld muzsikája erősen kötődik a magyar zenei gyökerekhez, de szoros kapcsolatban áll a keleti tradíciókkal, ezen belül elsősorban az indiai klasszikus zenével. Mindezek együttesen formálják a kompozíciók alapanyagát és az improvizációk atmoszféráját.  A kvartett legutóbbi CD-jét kibővült formában vette fel, melyben a basszust Barcza Horváth József, a Drum’n’Bass alapot Dés András adja.
 
Május 25.
Horváth Kornél Extra
Orosz Zoltán - harmonika
Sipeki Zoltán - gitár
Lattmann Béla - basszusgitár
Horváth Kornél - ütőhangszerek
 
Horváth Kornél ütőhangszeres művész zenész társai a ma esti koncerten: Orosz Zoltán, a virtuóz harmonikaművész, aki Astor Piazzolla és Richard Galliano szerzeményei mellett a dél-szláv folklór gyöngyszemeiból is bemutatót tart, Lattmann Béla, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, aki ma Magyarország legkiválóbb basszusgitárosai közé tartozik, játéka mindig különleges élmény, és  Sipeki Zoltán gitáros és zeneszerző, aki otthonosan mozog  különböző zenei stílusokban, s bravúrosan fogja össze a quartet játékát. 
 
Május 28.
Berki Tamás - ének
Tóth Viktor - szaxofon
Mohai Tamás - gitár
Sárik Péter - zongora
Horváth ’Plutó’ József - basszusgitár
Mohai Győző - dob
 
Berki Tamás azon kevés jazz-zenészek egyike, aki közvetlen kontaktust tud teremteni hallgatóságával, rajongói is szuggesztív és őszinte hangulatú koncertjeiért szeretik, ahol a közönséggel szinte együtt lélegzik. Pályáját a 60-as években kezdte olyan zenészekkel, akiket a magyar jazz élet megalapítóinak is tekinthetünk. Egyedülállósága az énekesek közt vitathatatlan, olyan egyedi és expresszív, hogy nem is nagyon tudjuk kivonni magunkat a hatása alól. A magyar jazzéletben ő az első énekes, aki magyar szöveggel, saját szerzeményekkel áll elő.
 
 
Május 30.
Charlie Parker Tribute
Horányi Sándor - gitár
Tóth Sándor - szaxofon
Vázsonyi János - szaxofon
Premecz Mátyás - zongora
Lutz János - nagybőgő
Sramkó János - dob
 
A Charlie Parker Tribute együttes 2005-ben alakult Vázsonyi János kezdeményezésére (majdnem pontosan ötven évvel a művész halála után), a Magyar Rádióban rendezett koncert alkalmából.
Az estről felvétel is készült, és a sikeren felbuzdulva Bird "újkori" tanítványai elhatározták, hogy időről időre újabb és újabb koncertekkel tisztelegnek a szaxofonos zseni emléke előtt. Természetesen nem lehet úgy szaxofonozni, mint a megrendítően fiatalon elhunyt géniusz, de ez nem is cél, a fő motiváció az örömzenélés és az örökérvényű témák megszólaltatása újra meg újra.
 
 
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink