Budapesti Tavaszi Fesztivál

2008. 03. 17.
A Tavaszi Fesztivált nem kell bemutatni. Idén is több, nálunk is megtalálható előadó fellép ezen a rangos eseményen. Bognár Szilvia, Borbély Mihály, Dresh Mihály Quartet, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetett Bartók Vonósnégyes és sokan mások.
 
Március 18.
Zeneakadémia, 19:30
Kiss Ferenc: Királyok, szentek, vitézek
Világzenei koncert a Hunyadiak emlékére
Közreműködik: Bognár Szilvia, Juhász Katalin, Szvorák Katalin / ének, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás, Borbély Mihály / fúvós hangszerek, Csörsz Rumen István / történeti hangszerek, Szabó Dániel / cimbalom, Orczi Géza / ütős hangszerek
 
„Úgy gondolom, hogy mindazt az értéket, tudást, fényességet, amit a magyar és az egyetemes kultúrának a Hunyadiak adtak, legszebben annak a szájbeli hagyománynak a feltámasztásával mutathatjuk meg a zeneszerető közönségnek, mely már csak archívumok mélyén, gyűjtemények elsárgult lapjain, vagy ismeretlen népénekesek torkán él tovább, a Balkántól egészen Lengyelországig. A Hunyadiak és vitéz rokonságuk – Székely János, Szilágyi Mihály –, valamint asszonyaik alakját a bolgár, román, délszláv népek hősepikája ugyanúgy megőrizte századokon át, mint a magyar mese- és dalkincs. Mitikus hősökké váltak náluk is. Törökverő János tetteit hol mint Janko Sibinjanin, hol mint Jankula, Ugrin Janko, vagy Janko vojvoda néven dalolják meg veretes nyelvezettel a népek, de Mátyás királyról is számos mese, ének és legenda szól. A magyar história e kegyetlen és dicsőséges időszakáról nekünk csak néhány balladánk és krónikás énekünk, viszont annál több mesénk, adománk, széphistóriánk és legendánk tanúskodik. No meg természetesen – Janus Pannoniustól kezdve, Arany Jánoson át Juhász Gyuláig – a legnagyobb magyar költők poézise. A folklórban az ikonokká szentült Hunyadiak tettei a népi szürrealizmus gyönyörű képeibe ágyazva elevenednek fel. Szinte látjuk a hadak vonulását, sólymok keringését, csodáljuk a korona ékét, és halljuk az harangok zúgását, kardok, s lantok pendülését, holló szárnyalását. Szerencsére a róluk szóló más nyelvű balladákat és hősi énekeket szépszavú költőink már a XIX. századtól kezdve folyton magyarították, s mi hosszas kutakodás során a legszebbeknek megtaláltuk az eredeti nyelven lejegyzett, ma is élő, énekelt változatait.
Ezekből a szépséges emléktöredékekből épült fel ez a kétrészes mű, mellyel Mátyás megkoronázásának 550. évfordulóján a Hunyadiak hírének-nevének szeretnék emléket állítani. A kortárs világzenei feldolgozások előadásához a magyar népzene és a történelmi zene avatott képviselőit hívtam segítségül, hogy minél hitelesebben mutathassuk be azt a tudást, amit a Duna mentén élő népek emlékezete századokon át megőrzött erről a korról.”
Kiss Ferenc
 
Március 20.
Benczúr Ház, 19:00
A Magyar Jazz Ünnepe
A 2008. évi Szabó Gábor Jazz-életműdíj átadása, és a díjazott művész, valamint a Kőszegi Imre Quintet, a C.A.E. Trio, a Magyar Jazz Quartet, a Binder-Borbély duó, a Gyárfás István Trio, a Free Style Chamber Orchestra, a Dresh Mihály Quartet, a Fusio Group, az Erkel Ferenc Jazz Zeneművészeti Szakközépiskola, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszéke hallgatóinak koncertjei.
 
Március 24.
Az MTA Roosevelt téri Díszterme, 19:30
 
Haydn: C-dúr vonósnégyes, op. 76 No. 3
Mozart: d-moll vonósnégyes, K 421
Beethoven: F-dúr vonósnégyes, op. 18 Nr. 1
[műsorismertető]
A vonósnégyes tagjai: Komlós Péter / I. hegedű, Hargitai Géza / II. hegedű, Németh Géza / mélyhegedű, Mező László / gordonka
A Bartók Vonósnégyes világhírű muzsikusai 1957. októberében adták első közös hangversenyüket, s az elmúlt fél évszázad fellépéseinek száma meghaladja a négyezret. 1963-tól viselik Bartók nevét. Mind az öt kontinenst bejárták, legendás hangfelvételeket készítettek. Az együttes tagjai: Komlós Péter (I. hegedű), Hargitai Géza (II. hegedű), Németh Géza (brácsa), Mező László (gordonka). A kvartett művészi teljesítményét számos díjjal ismerték el: Kossuth-díj (1970 és 1997), Liszt-díj, UNESCO-díj (1964), Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj (1985). Több kortárs magyar zeneszerző (Bozay, Durkó, Láng, Mihály, Szokolay, Petrovics) komponált az együttes számára. A kvartett repertoárja felöleli a vonósnégyes-irodalom teljes spektrumát.
 
 
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink