Belehelyezkedni a régi verséneklők helyzetébe - Balassi Bálint énekei

2024. 06. 08.

Az a lehetőség, hogy Balassi Bálint verseit ne csak olvassák, hanem énekeljék is, sosem tűnt el a magyar zeneéletből. Az Istenes énekek számtalanszor megjelent a XVII–XVIII. században. A gyűjtemény számos magyar költőre hatott névtelen iskolamesterektől Dugonics Andrásig, Kölcsey Ferencig és Arany Jánosig.

A világi énekek életre keltése nagyobb kihívást jelent.  Az életmű zömét (mai tudásunk szerint egyedüliként) megőrző, XVII. századi Balassa-kódex nótajelzései gyakran homályosak. A kiadó szerint fontosabb, hogy mi magunk tanuljuk meg a dallamtársító praxist, s bele tudjunk helyezkedni a régi verséneklők helyzetébe: ha nem tudták az eredeti dallamot, saját megoldásokat kellett keresniük a korabeli kínálatból.

A dallamokat több szempont szerint válogatta Csörsz Rumen István. Egyrészt az összes, hitelesnek minősíthető dallamot  vagy azok egykorú változatait bemutatta, másrészt a  tágabb körbe tartozó korhű, alternatív dallamokat is.  Harmadrészt jó néhány szubjektív megoldást,  elsősorban a közép-európai népzenegyűjtésekből.

Ezek a dallamcsaládok az írásban alig dokumentált  hajdani regionális zenei köznyelvből táplálkoznak,  összekötve a magyar, szlovák, lengyel, esetenként a  horvát és román dallamkincset.  

Az énekek  csaknem kétharmadát reneszánsz lant kísér,  korabeli harmóniákkal. A többieknél a XVI. század  népszerű, társasági hangszerei (reneszánsz gitár,  ciszter) mellett megszólalnak a közép-európai  énekmondók ma már népi használatba került  hangszerei is (koboz, fidula, tekerőlant, tambura,  šargija). Összesen 14 hangszer szólal meg.

„Hiszem, hogy ez a továbbörökítés  ugyanúgy meghosszabbítja a már eltávozott művészek  játékának hatását, mint a hangfelvételek. Balassi  életműve ehhez a közös álomhoz mindig otthont kínál  „méznél édes szép szavaival”. Sőt úgy érzem, a  hozzájuk kapcsolható dallamokkal is, amelyeket  régizenészként hétről hétre újragondolunk, újraélünk."

Csörsz Rumen István 

A 6 részes albumot ITT tudod letölteni.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 27.
„Az ’Üvegvilág’ című kislemezem az eddigi életem átfogója. Igyekeztem belecsempészni olyan elemeket, amelyek örök életemre elkísérnek..."
2024. 05. 27.
Hetedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fülesbagoly Tehetségkutatót június 9-én a Kobuci kertben.
2024. 05. 23.
A Fanfara Complexa moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszik. A balkáni hangulatú zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus lakodalmi, báli hangulatát idézi.
2024. 05. 21.
A POLYGLOT egy új daltertejesztési modell és szakmai hálózat, ami az európai nyelvi és kulturális sokszínűséget érvényesíti az uniformizálódó piacon. Jelentkezz, ha dalszerző vagy!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink