Beatrice: Támadás - egy legendás korszak felvétele

2023. 12. 10.

Túlzás nélkül: egy legendás korszak legendás felvétele szól ezen a lemezen. 1980. szeptember 5-én tartotta a Kisstadionban nagy turnézáró koncertjét a Beatrice, az LGT és az Omega. A Beatrice koncertjéből részletek már megjelentek, ám a teljes hanganyag a Támadás című albumon kerül először a lemezvásárlók elé.

1980-ban, a népszerűsége csúcsán lévő Omega és a Locomotiv GT együttes úgy döntött, elviszi közös turnéjára az akkor perifériára került Beatricét. Az 1980-as koncertsorozat záró állomása volt a szeptember 5-i Kisstadion-koncert, amelynek hanganyagából 1980 végén közös bakelit jelent meg. Ez azért volt nagy jelentőségű, mivel 1980-ban az egypártrendszer kultúrpolitikája által fekete báránynak tekintett, klasszikus felállású (Nagy Feró - ének, Lugosy László - gitár, Miklóska Lajos - basszusgitár, Donászy Tibor - dob) Beatrice nem készíthetett önálló nagylemezt, ezen a közös albumon viszont meg tudtak jelenni, igaz nem a teljes műsorukkal. A negyven évvel ezelőtti Hungaroton-lemezre hat Omega- és három LGT-szám mellé négy Beatrice-felvétel fért csupán fel.
Az 1980-as lemez óriási siker lett, csaknem százezer példányban kelt el, nem kis részben a Rice-rajongók miatt.

A teljes, negyven perces Beatrice-szett 2020-ban látott először napvilágot a Moiras Records jóvoltából vinylen és most a Dalok.hu terejsztésében digitálisan. A műsort technikailag feljavított felvételekkel tették teljessé, az eredeti számlista alapján. 

Beatrice-1980-Foto-Javor-Istvan-FORTEPAN

"Az immáron 15 éves értékmentő munkájának új elemeként a Moiras Records most kiadta a Ricse sokak (valószínűleg a mai 60-as korosztály) számára emlékezetes Kisstadion béli 1980. szeptember 5-i koncertjének teljes hanganyagát. 
... érdekes hármas: az Omega, az LGT és a Beatrice játszott ezen a koncerten, széles skálán minőségi rockzenét. Az Omega és LGT közös turnéjára a hazai fősodorban hatalmas népszerűségnek örvendő zenekarok vitték magukkal a Ricsét. Az addigra az alapvonalra szorult banda meglehetősen hosszú koncertet adott, nehezen mondhatnánk (mai szóhasználattal) előzenekarnak. A korszak skizofréniáját jellemzi, hogy a Nemzet Csótánya egy KISZ-által szervezett rendezvényen énekel több tízezer embernek, sőt, több ezer ember énekli vele, vagy neki a dalokat. 

Egy korábbi, 2004-es részleges megjelentéshez képest a korong zenei anyagának erőssége, hogy a keveréssel vissza tudja adni azt a forró hangulatot. A hangszerek játéka jól kivehető, az ének és a Ferót jellemző konferansz a koncerten is kiválóan hallható – az akkori kultúrpolitikusok nagy bosszúságára. Ez a lemez legalább annyira kordokumentum, mint a magyar rockzenét meghatározó dalok gyűjteménye." - írja a Fémforgács magazin

Az albumot ITT tudod letölteni akár CD minőségben is, ITT pedig meghallgathatod a digitális platformokon.

 

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 14.
Harmadik alkalommal rendezik meg Balassagyarmaton a Palóc Ligetben a Palóc Futamot június 15-én. A könnyűzenei tehetségkutató ezúttal számos kísérőprogrammal bővül,
2024. 05. 13.
A TikTok és az Instagram világában élő tizenévesek mellett a két huszonéves srác már veteránnak számít. Óriási online nézettség és Budapest Park – a 30-an túli öregek csak nézik ezt a jelenséget és nem értik :-)
2024. 05. 12.
Április 8-a és 18-a között került sor harmadik kalkuttai tanulmányutamra, most kifejezetten a baul fakír zene tanulmányozásával voltam elfoglalva. Közben felvettük ezt a Rabindranath Tagore szerzeményt.
2024. 04. 30.
"Nincs vissza" címmel új dallal, és hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt...
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink