Az akadályokat leküzdve született meg a Heavy Brains új lemeze

2024. 02. 03.

"Tanult módszerek" címmel megjelent az Öröm a Zene-fődíjas Heavy Brains második albuma. A debreceni együttes úgy érzi, mostanra találta meg a saját zenei világát, ami az alternatív-synth-pop-rock. A zenekar nemcsak egy zenei közösség, hanem a tagok jó barátok is: gyakran vesznek részt kocsma kvízversenyeken, melyeket rendszeresen megnyernek. Emellett közösen látogatják a debreceni fürdőt, ahol előfordult, hogy dalszövegük született.

A Heavy Brains első fontos mérföldköve a 2021-ben megjelent 10 dalos Strapped Wings című  nagylemeze volt. A zenekar 2022-ben közel 1000 produkcióból megnyerte az Öröm a Zene fődíját, majd 2023-ban NKA Hangfoglaló Program induló előadói támogatottak lettek. Második albumuk január 26-án jelent meg Tanult Módszerek címmel. 

-  Ha össze kéne hasonlítanom az új lemezt az elsővel, én úgy fogalmaznék, hogy ég és föld – mondta Timbusz Bence, a Heavy Brains basszusgitárosa. - A zenekar mostanra ért meg, és találta meg a saját hangzását, stílusát, amit szerintem a legjobban az alternatív-synth-pop-rock fed le. Az album dalait sokkal tudatosabban írtuk, mint az eddigieket, illetve próbáltunk elrugaszkodni a klasszikusnak vett hangszerelésünktől. A vokálok és a háttérben el-elhangzó effektek mind hozzásegítenek ahhoz, hogy egy sokkal teltebb hangzást érjünk el. A dalszövegeink velünk megtörtént eseményeket dolgoznak fel. Mindegyik dalnak megvan a maga kis sztorija, viszont egyben végighallgatva van egy nagyon szép íve a lemeznek. Az első track a Parafok 100 címet viseli, ami a lemez végére elér Parafok 0-ra. Ezzel érzékeltetve azt, hogy a kezdeti problémákat, nehézségeket, “parákat” az album végén már elengedjük és nem akarunk velük foglalkozni. Mondhatnám úgy is, hogy a végére megtanultuk azokat a módszereket, amik ahhoz szükségesek, hogy nyugodt fejjel térjünk nyugovóra. Balázs Dávid, az együttes gitáros-énekese a Tanult Módszerekre ma már egy önbeteljesítő jóslatként gondol, és szerinte erős szimbolikával bír. 

- Az albumot az első átfesztiválozott nyarunk alatt kezdtük el írni, ami számomra varázslatos időszak volt – fogalmazott a frontember. - Azonban ez az életstílus rengeteg lemondással, áldozattal és következménnyel járt személyes szinten és a zenekarnak is. „Újjá kellett születni”, hogy minden a legnagyobb hatásfokon működjön. Akkor még nem tudtam, hogy ezt fogja nekem jelenteni az album. Az akadályok leküzdése, egymás és magunk elfogadása és az elengedés megtanulása mind analógiák egyénileg, a banda számára és a dalokban is.