A "Responses to Ligeti" elnyerte Franciaország egyik legrangosabb jazz minősítését

2024. 06. 06.

A Cimbiózis Trió és a Concerto Budapest égisze alatt működö Ligeti Ensemble közös lemeze, a Responses to Ligeti, elnyerte Franciaország egyik legrangosabb jazz minősítését, megkapta a Citizen Jazz ÉLU díját! 

A Ligeti György születésének centenáriumán készült lemezen Lukács Miklós Cimbiózis Triója, illetve a Ligeti Ensemble fogalmazza meg válaszait a Tíz darab fúvósötösre című Ligeti-műben felvetett kérdésekre. Az együttműködést Lukács Miklós álmodta meg a BMC felkérésére, a két zenekar 2023 májusában a Ligeti 100 fesztiválon mutatta be az anyagot. (A fesztivál elnyerte a Bartók Rádió Zenei Díjátadóján Az év zenei eseménye díjat). 
A Keller András és Rácz Zoltán által életre hívott, a Concerto Budapest égisze alatt működő Ligeti Ensemble zenészei szólaltatják meg az embert próbáló tíz fúvósötöstételt, amelyekre Lukács Miklós Cimbiózis Triója felel, elmosva a kortárs zene és jazz között sokszor amúgy is oly vékony határvonalat. Átirat helyett párbeszédnek lehetünk tanúi, ami elő- és utójátékokban, különböző hangulatok és színek zenei kibontásában, sőt esetenként az együttjáték dimenzióváltó erejében valósul meg.

„...két kisegyüttes tesz tanúságot arról, hogy a magyar zeneszerző munkásságának ihlető ereje a kortárs jazzben is a mai napig jelen van.” - írta Fidelio.

A lemezt ITT töltheted le CD minőségben is.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 27.
„Az ’Üvegvilág’ című kislemezem az eddigi életem átfogója. Igyekeztem belecsempészni olyan elemeket, amelyek örök életemre elkísérnek..."
2024. 05. 27.
Hetedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fülesbagoly Tehetségkutatót június 9-én a Kobuci kertben.
2024. 05. 23.
A Fanfara Complexa moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszik. A balkáni hangulatú zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus lakodalmi, báli hangulatát idézi.
2024. 05. 21.
A POLYGLOT egy új daltertejesztési modell és szakmai hálózat, ami az európai nyelvi és kulturális sokszínűséget érvényesíti az uniformizálódó piacon. Jelentkezz, ha dalszerző vagy!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink