A magány tapasztalata és funk-transz a BMC új lemezein

2023. 09. 17.

A BMC Records két triólemezzel indítja az őszt: harmadik albumával jelentkezik a Daniel Erdmann alapította, közel tízéves Velvet Revolution, a BMC Records utóbbi évtizedének legsikeresebb jazz-zenekara, Palotai Csaba új együttese, a Sunako pedig funk-transz beütésű albummal debütál, amely mintha a Khruangbin világát ültetné át a jazz nyelvére, egyúttal összegzi a jazzgitáros által eddig bejárt zenei utat.

Message in a Bubble - Daniel Erdmann's Velvet Revolution 
 

Daniel Erdmann csaknem egy évtizede szoros és intenzív kapcsolatot ápol a lemezkiadóval. Aki Takase oldalán három albumon – Japanic (2019), Isn’t It Romantic? (2021) és Carmen Rhapsody (2023) – szerepel, és szintén a kiadónál jelent meg idén a Vincent Courtois, Daniel Erdmann és Robin Fincker alkotta trió impro-albuma. A szaxofonos legeredményesebb és legnagyobb múltra visszatekintő saját formációja azonban a Velvet Revolution, a hegedűs Théo Ceccaldival és a vibrafonos Jim Harttal. Két lemezük halomra nyerte a francia és német kitüntetéseket, köztük a francia Citizen Jazz és a Jazz Magazine legjobb minősítésével, az év legjobb albumának járó Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik díjjal, és a jazzvilág egyik legjelentősebb elismerésével, az Echo Jazzel. A Message in a Bubble című album a magány tapasztalatát dolgozza fel, amelyet a világjárvány alatt különböző intenzitással mindenki átélt, és amellyel a modern ember azelőtt és azóta is szembesül.

ITT töltheted le az albumot.

Sunako - Palotaï Csaba, Simon Drappier, Steve Argüelles

Palotai Csaba, Steve Argüelles és Simon Drappier triója a Japán lányok a kikötőnél című némafilm élőzenével kísért vetítésére alakult meg, azóta a három zenész Sunako, vagyis „a homok gyermeke” név alatt dolgozik együtt. Palotai Csaba zenei kalandozásainak ez a hetedik epizódja, amely a BMC Records gondozásában kerül a nyilvánosság elé, egyúttal a harmadik album, amely Palotai és Argüelles intenzív együttműködését örökíti meg. A Franciaországban élő magyar jazzgitáros első együttese, a több mint 20 éves Grupa Palotaï vérbeli jazz-zenekar volt, amelyben az akkor még pályakezdő Thomas de Pourquery (a Supersonic és a Drôles de Dames zenekarok vezetője) is játszott. Palotai ezután hosszú ideig kvintettben dolgozott, majd más zenei világokba ásta bele magát, ami alapjaiban meghatározta a jazzhez való visszakanyarodását, így a sivatagi blues színeit, a funk-rockot, a táncos karaktereket és a meg-megcsillanó virtuozitást egyesítő Sunakót is.

Az albumot ITT tudod letölteni CD minőségben.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 03.
A klasszikus, nyers rock and roll és a modernebb, dalközpontú garázsrock sajátos keverékét játszó "The Trousers" srácai új klippel rázzák fel február utolsó hetét. 
2024. 02. 24.
Az  immáron  télen is, de sportosra  váltva üzemelő Budapest Park még épphogy csak elbúcsúztatta a sok éve sikeres koriszezonját, de már szinte teljes a tavasztól őszig tartó zenei program repertoárja.
2024. 02. 20.
Közös dallal próbája felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és ezáltal a Velencei-tó kiszáradására a Balkán Fanatik és a Maxisun együttes az új dalában, a Mogyorófavirágban.
2024. 02. 20.
Új dallal jelentkezik a 2020 óta aktív Anyu ez hangos. A formáció magyar nyelven, pop-rock stílusban alkot, és olyan zenészek erősítik, mint Potyka Tamás (ének), Siffel István (gitár),  Bozsóki Márk (basszusgitár), valamint Domokos Miklós (dob).
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink