A játékipar zenei jogdíjakat termel

2008. 07. 15.

Nem várt irányból dobtak mentőövet az évek óta zsugorodó piacú zenekiadóknak: úgy tűnik, egy számítógépes játék jelentheti a(z egyik) kiutat a válságból. A Guitar Heróról van szó, amely kisebb csodákra képes: nemcsak a zenei jogdíjbevételeket többszörözi meg, de még a CD-eladásokat is fellendíti.

Az Aerosmith veterán együttesnek számít a rockszakmában, hiszen a hetvenes évek óta tartósan jelen van a színpadon és a boltokban. Generációk nőttek fel a zenéjén, de az újabb kori piaci krízis őket sem kerülte el: a rajongótáboruk java együtt öregszik velük, és a fiatalabb korosztályból verbuválódott híveik legfeljebb az inteneten (ingyen) hallgatják őket. Így volt ez egészen a közelmúltig. Mostanában viszont újra tinédzserek milliói próbálgatják lefogni a jellegzetes Aerosmith-akkordokat - igaz, nem gitáron, mint húsz-harminc évvel ezelőtt, hanem a számítógép vagy a játékkonzol billentyűzetén, illetve a gitár alakú játékvezérlőn.

Történt ugyanis, hogy a Guitar Hero számítógépes játékba bekerült az Aerosmith, új fejezetet nyitva a zenekar - és talán a zeneipar - történetében. Ebben a játékban a szereplőknek egy létező együttes életébe kell virtuálisan bekapcsolódniuk, belebújva a gitáros (újabban esetleg a dobos) bőrébe. A "műsorba" természetesen a zenélés is beletartozik, a hangszeres játékot azonban nem kell megtanulni: az akkordok lefogása és a pengetés meglehetősen leegyszerűsített módon, gombok nyomogatásával, a monitor visszajelzései segítségével történik. A zenélés élménye viszont valóságos, és a Guitar Hero (meg a hasonló RockBand) hihetetlenül népszerű.

Olyannyira, hogy egyre komolyabb hányadát adja a játékhoz csatlakozó zenekiadók és zenekarok bevételeinek. Ebben a világban szinte csak jogtiszta (jogdíjas) zenevásárlás létezik. A pénzt alapvetően a játék gyártója fizeti a zenekiadónak (telik rá a tízezer forint fölötti árból). A hamisítás - ha nem is lehetetlen - meglehetősen szűk körű: léteznek ugyan az internetről ingyen letölthető "zenecsomagok" is, ám ezek minősége össze sem hasonlítható az eredetivel. Ahhoz, hogy valaki egy zeneszámot "átírjon" a Guitar Heróra, a speciális fájlformátum, illetve az eredeti zene és a játékos által bejátszott hangok összhangját vezérlő parancssorok bonyolultsága miatt mindenképpen programozói tudás kell. A zenéket tehát döntően a játékkal együtt veszik, illetve jogtiszta forrásból (például az Xbox Live-ról) töltik le a játékosok, ami üdítően hat a kiadók forgalmára. Az Aerosmith után várhatóan a Metallica, a Beatles, a Rolling Stones, a Doors is megjelenik a Guitar Heróban. A lépéstől nem csak a közvetlen jogdíjbevételek megugrását remélik, a tapasztalatok szerint ugyanis a játék a CD-vásárláshoz és a koncertlátogatáshoz is kedvet teremt a fiatalok körében. Azaz nemcsak a jogdíjfizető zenevásárlók köre, hanem a rock őskövületeinek rajongótábora is bővül.


Népszabadság > Hargitai Miklós  > 2008. július 15.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink