VENIRÁDIÓ - A szeretet hullámhosszán

2024. 04. 14.

Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. 

Először a szerző, Szász Veronika gondolatai az albumról:

Célom egy olyan zenei szövet létrehozása volt, amely az első és második lemezeim (Unfold 2018, Unform 2020) alkotói koncepcióját még kísérletibb szellemben, még személyesebb hangvételben, még több asszociációnak teret engedő eszköztár felhasználásával folytat, valamint angol nyelven dolgozza fel a negyedik albumom (The Way 2022) dalszövegeinek esszenciáját. Az önfeltárás és az önfelszabadítás szándékával létrejött, intuitív tükröt tartó kompozíciók ezúttal olyan hangmintákból épülnek fel, amik a saját terepfelvételeim archívumából származnak és amik az énemet leginkább meghatározó hangok.

Manapság elvárás klikkcsalis főcímeket adni, nekem is ilyen felütéssel kellett volna kezdeni inkább: Penélope Cruz teste + Norah Jones hangja = Szász Veronika. Vagy hangzatos bulvár hírekkel: Idén is Szász Veni nyerte el a "Legszebb hangú grafikus" díjat! Megugrottak a rózsaeladások VENI új lemezének borítójától! 

Egy ismert zenész azt tanácsolta VENI-nek, hogy sok hangszerrel és zenekari felállásban készítse el a következő lemezét. Mit tesz erre egy a maga útját járó művész? Pontosan az ellenkezőjét. Drasztikus létszámcsökkentés a VENI formációnál, a basszusgitáros Bata István nélkül készült el az ötödik album! - kiáltoznák a rikkancsok, ha még lennének. Ének: VENI, Vokál: VENI. De ez még semmi! VENI a hangszerek helyét is átvette és saját testrészeit szólaltatta meg, újradefiniálva a minimalizmust. És most nagy tapsot kérek VENI mellkasának a remek dobolásért! Hölgyeim és uraim, zongorán kísér: az Arc!

Én arra tippeltem, hogy "Az út" egy trilógia első része volt és most "Az Igazság és az Élet" című dupla album következik, de tévedtem. Pedig isteni ötlet lett volna! A recycling jegyében az előző (Az út - The Way) album dalai kerültek újraértelmezésre, apró darabokra bontva, hogy még a dalszerző se ismerje fel őket könnyen. A zenei legózás ráadásul angol nyelvre átültetett dalszövegekkel történt. Sokat rághatta a ceruzáját a fordító, hogy a szójátékokban gazdag és népi motívumokkal ízlésesen megszórt dalokat a ködös Albionban is megértsék, mint például a kedvenc VENI soromat: "füge fölött függőágyban".

Fotó: Molnár Csaba

Különleges időkapszula készült a kis Veni (+ a tradíciót folytató nagy VENI) diktafonra rögzített hangmintáiból (kedvencem: a Carpe diem manifesztum), ami ezen a szeretetűrhajón kilőve eljut a Veniverzumba. Először azt hittem, hogy egy lakásstúdióban készült az album, csak elfelejtettek szólni a többi lakónak, hogy felvétel van. Hallani véltem, hogy a szomszéd Marika radiátoron átkopog. De valójában a Hunnia Records-nál készült ez a kiváló minőségű hanganyag DSD fomátumban. Dolby Atmos adja az intim közelségű 3D-s atmoszférát, amitől úgy érezzük, hogy a tiszta hangú és tiszta lelkű énekesnő tőlünk karnyújtásnyira dúdolgat. Szinte látom magam előtt az audiofilekre szakosodott high-end bemutatótermeket, ahol a vásárlók önkívületi állapotban dörzsölgetik mandzsettagombjaikat a térhatású hangok bűvöletében.

Remélem a digitális palackposta az óceán túlpartjára is eljut és messzire viszi VENI hírét. Suszterinasok ugyan nem fogják fütyörészni ezeket a dalokat és Ria!Ria!Azahriah! is megnyugodhat, hogy rajongótábora nem fog átpártolni, de az igényes zenerajongók minden bizonnyal örömmel fogadják a lapos sarkú cipőben is kimagasló tehetségű művész újabb albumát. Kinek a pap, kinek a papné, nekem speciel a Szász Veni! Nagy bátorságra vall szembemenni az aktuális trendekkel, járatlan utakon kísérletezni, a szív hangját követni a pénz talmi csillogása helyett. Sok áldozattal jár a szabadúszó művészlét, kitartónak kell lenni. Becsüljük meg azokat, akik újra és újra elvarázsolnak bennünket! 

Nálam a "Near" és a "Mate" számok vezetik a toplistát. Szerintem elsősorban a kis Veninek készült ez a zenei anyag (From VENI to Veni with Love: "ajándék, mellyel meglepem e kávéházi szegleten magam magam") hálából, amiért a csillogó szemű szorgos művészpalánta kezdettől fogva tudta, hogy bizony az éneklés az ő földi küldetése. Méltó helyre kerültek ezek a felvételek! Hasonló hangulatúak az egységes kompozíciót alkotó dalok, amiket ezúton ajánlok meghallgatásra melankolikus, zord téli napokra fénypótlásnak + napfényes napokra örömforrásnak +zenei aláfestésnek skandináv művészfilmek rendezőinek.

A zenei anyag gazdagsága az apró részletekben rejlik: ha figyelmesen hallgatjuk, akkor még kódolt üzenetekre is bukkanhatunk. Kispárnába súgott titkokat rejt a szöveg, múltbéli emlékek villanásai, dédelgetett vágyak mozaikja rajzolódik ki előttünk. A hópelyhek első ránézésre teljesen egyformának tűnnek, ahogy hótakarót szőnek csendben a téli tájra. De ha egy kisgyermek minden csodára nyitott szemével nézzük őket a mikroszkóp alatt, akkor varázslatos sokféleségük ámulatba ejt. VENI az eredendő jóságra is emlékeztet dalaival és az ártatlan gyermekkorba röpít minket vissza. Zárjuk szívünkbe a múltat, mert a múltból épül a jelen! A jelen pillanatai pedig a jövőt alapozzák meg. Mindannyian teremtünk, saját világaink összekapcsolódnak, mint a láncszemek. Merjünk egyedit alkotni ebben az egy kaptafára készült klónozott zenéktől hemzsegő világba és merjünk önmagunk lenni, mint a hópelyhek!

Megnéznék egy dokumentumfilmet is VENI-ről, amiben a megtett útjáról, művészi hitvallásáról mesél álomba ringató hangján. Teniszezni is de jó lenne vele! Azt se bánnám, ha énekelne közben, ahogy anno falazás közben tette, miközben teniszlabdát ütögetett metronóm gyanánt. Vagy csak ülnék magamban a budaörsi sziklákon, VENI egyik kedvenc töltekezőhelyén, hogy megmártózzak a térben energetikai lenyomatot hagyott kreativitásából. Ez utóbbi esélyesebbnek tűnik, de merjünk nagyot álmodni!

Vajon egy korszak lezárása volt ez az album és már készül titokban VENI 2.0-ás táncosabb verziója, amiben a szelídgesztenye szemek vadgesztenyés villanással korbácsolják fel az érzékeket? Azt mondom: Legyen tánc!

Szabó János

A lemezt ITT töltheted le CD minőségben, ITT pedig DSP formátumban, ami talán a világ legjobb minőségű digitális audio formátuma jelenleg.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink