Sziget mínusz egyedik nap: magyar dalok

2008. 05. 01.
  A hétórás koncert ötlete Presser Gáboré, aki maga kezdte el a magyar zenészek toborzását és a szervezést annak érdekében, hogy a magyar dal – amelyet szerinte egyre ritkábban hallunk a könnyűzenei palettán – visszanyerje régi népszerűségét. A csütürtökön rendezett sajtótájékoztatón a hazai zenészek színe-java megjelent, Bródy Jánostól Ákosig.
  Az elmúlt ötven év beat-pop-rock daltermésének legjellegzetesebb szerzeményeit hallhatjuk és láthatjuk a hétórásra tervezett koncerten. Zenészek és előadók váltják majd egymást a színpadon abban a reményben, hogy a hazai közönségnek újra kedvet csinálnak a méltatlanul háttérbe szorított magyar dalokhoz.  Presser bevallotta, hogy természetesen sehol sincs még a részletes műsorterv, de az már biztos, hogy 2-3 számonként, rengeteg vendéggel és megannyi meglepetéssel váltják majd egymást a zenekarok és előadók. Így hetven-nyolcvan magyar szerzeményre jut idő, amely Presser Gábor szerint csak annyira elég, hogy egy átfogóbb mustrát adjanak, legjobb szándékaik ellenére sem tudnak majd teljes képet rajzolni. Megpróbálunk összehozni egy nagy koncertet, tudván, hogy esélyünk sincs a teljességre - állítja Presser, aki ennek ellenére nagyon várja a friss kezdeményezés megvalósulását.
A Sziget  most egyszeri alkalmat teremt a mínusz egyedik nappal, a szervezők azonban azt szeretnék, ha a Magyar Dal Napja jeles eseménnyé válna: jövőre már szeptember harmadik vasárnapja lesz a magyar nyelven született dal ünnepe szerte az országban. Koncertekkel, dalestekkel, egymástól független szervezésben, mégis ugyanazzal a céllal ünnepeljük majd a hazai dalszerzőket és előadókat.
  Gerendai Károly, a Sziget főszervezője megerősítette, hogy augusztus 11-én, délután 4 órától este 11-ig a magyar zenészeké lesz a nagyszínpad egy figyelemfelkeltő, hagyományteremtő monstre koncertre. Mint elmondta, Presser Gábor kereste meg az ötlettel, amely azonnal megtetszett neki, hiszen benne is megfogalmazódott már, hogy ő sem szeretné, ha gyermekei már nem hallgathatnának magyar szerzeményeket. Bő egy hete tartó szervezés után pedig elérkezettnek látták az időt, hogy a nagyközönséggel is megosszák a hírt: mínusz egyedik nap is lesz, méghozzá csakis hazai zenészekkel!
  A magyar könnyűzenei életben több mint húsz éve, 1985-ben volt ehhez fogható rendezvény, amikor egy segélykoncertre álltak össze a hazai művészek. A Szigeten elhangzó repertoár főleg a hatvanas évek zenekaraival induló, és napjainkig tartó időszakból merít. Jávorszky Béla rocktörténész, a koncert szerkesztője szerint az első alkalommal nincs helye kísérletezésnek, ezért hogy tényleg megmozgassák az embereket az ügy érdekében, a régi nagy slágerek lesznek inkább terítéken.

NOL • vizita   • 2008. április 25.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink