SCHTUDIOTON Zenei Alkotóműhely - 21 gramm

2021. 04. 09.

Komoly hangvételű, ám rendkívül színes, a téma mélységét visszatükröző mű.

Műfaját, hangszerelését tekintve koncert szimfonikus mű, melyben exponált helyen teret kap egy gyermekkar is, teljesen új színt adva a szimfonikus hangzásnak.

Terjedelme 31 perc.  A mű folyamatosan, egybefüggően szólal meg, ám több részből áll. 

A tudományos kutatások szerint a 21 gramm az emberi lélek súlyának felel meg. A címből kiindulva egy nagyon változatos, mindenkit érintő, kézzel nem megfogható jelenséget tettem a zene sajátos eszközeivel hallhatóvá! Az emberi lélek sokszínűségét, kiszámíthatatlanságát-kiszámíthatóságát, színességét, fajtól, nemtől, életkortól való függetlenségét, szabadságát, pszichikai rapszodikus, árnyaltságát, mutatom be. A lélek minőségének fontosságát, sokszor elviselhetetlen csapások, örömök feldolgozásának lehetőségét fogalmazom meg ebben a műben. Erre a szimfonikus hangzás a leg autentikusabb, ugyanakkor a gyermekkar megjelenése mégis a pozitív kicsengést erősíti. A gyermekhang a jövőt, a jó lelkű emberek összetartozását szimbolizálj. A gyermekkar nem szöveges zenét énekel, hanem a nemzetközi közönséget is megcélozva hangzókkal, dúdolva, a panasz, reménység kifejezését, a kicsapongást különféle akusztikai hatásokkal támasztja alá. (lásd.: Kodály: Hegyi éjszakák I.) Megjelenik a lélek fejlődését, a lélek korát, kortalanságát, flexibilitását, az egyes életkori szakaszokhoz hozzárendelt tapasztalati benyomásokat megörökítése is. Zenei téren pedig felvonultattam a lélek fejlődéséhez hasonlóan, a zenetörténeti fejlődési irányokat, modern, kortárs, a bartóki utat tovább vivő zenei megoldásokat, hangsorokat, új ötleteket.  A lélek erejének, kiszolgáltatottságának megjelenítése rejlik ebben a műben úgy, hogy közben szemünk könnybe lábad, szánk mosolyra húzódik A lélek múlandóságának megörökítése, örök létének akusztikai ábrázolása különleges fantázián alapuló hanghatásokkal, akusztikai megoldásokkal történik. Nagyon felemelő érzés a műbe belekomponált népdal rejtett megszólalása is. 

Törekedtem arra, hogy jól hallgatható művet komponáljak, hogy minél több hallgatóhoz eljuthasson, ugyanakkor sikerült ábrázolni az emberi lélek bonyolultságát is.

A műben nagy hangsúlyt kap az összetartozás, a határokon túlmutató lelki egység művészeti alkotásokon át történő egyértelmű kimutatása, reprezentálása!

Optimista kicsengésű rész zárja a zeneművet, ahol újból a konszonancia, a befogadásra, a lélek harmóniájára alkalmas zenei szövet, téma teszi maradandóvá a zenemű egészét.
Schóber Tamás

A Dalok.hu terjesztésében megjelent albumot ITT tudod letölteni. A SCHTUDIOTON Zenei Alkotóműhely további klasszikus kiadványait is ajánljuk!

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink