Schtudioton - Négy világváros a Memory sorozatban

2023. 04. 17.

"A megélt utazási- és koncertélményeket kellene a zene sajátos eszközeivel megfogalmazva zeneművekbe ölteni". Schober Tamás úti naplója Dalok.hu terjesztésében.

A karácsonykor megjelent csellóra és fagottra írt sorozatok után új zeneművekkel jelentkezik a SCHTUDIOTON Zenei Alkotóműhely. 
Az új sorozat a „....Memory” címet viseli, mindig az adott helyhez illeszkedve. 
•         Vancouver Memory 
•         New York Memory  
•         Tokyo Memory  
•         Kyoto Memory    

Érdekes történet ez, hiszen nem nagyon születtek olyan zeneművek, amelyek sorozatot alkotva a zeneszerzők élményeit, emlékeit, az adott helyen megélt történések, tapasztalatok zenei vetületének adnának teret. Ez a sorozat tehát nem egyedi, de nagyon egyéni! A szerző, Schóber Tamás  2001-ben már írt egy albumot „Pécs a mediterrán hangulatok városa” címmel, mely a városban megélt hangulatokat kelti életre azok számára, akik Pécsett élnek, vagy oda látogattak és a későbbiek során az album segítségével szeretnék felidézni a város csodálatos hangulatát. A lemez unikális jellegét az adja, hogy csak Pécsre jellemző hanghatásokat is rögzítettek a felvételeken, pl. különféle harangok, szökőkutak, és még az akkor rikkancs módjára kiáltozó pereces hangja is felelevenedik. 

Az azóta eltelt több mint két évtized alatt világunk nagyot változott, és a szerző is olyan rendkívüli pályát tudhat maga mögött karnagyként és szerzőként egyaránt, ami lehetővé tette azt, hogy egy teljesen újfajta életérzést megragadva teljesedjen ki alkotói tevékenysége. 

Kitartó munkájának, munkatársainak és a szerencsének is köszönhetően 6 világkörüli turnét lebonyolítva együttesével (PTE Pannon Gyermekkar) lehetőséget kapott a legrangosabb hangversenytermekben a koncertezésre is, így koncertezetek New Yorkban, a Carnegie Hallban is. New Yorkban lehetőséget kapott saját műveinek bemutatására is, ami zajos sikert aratott.

Talán 2017-ben itt dőlt el, hogy Schóber Tamás végérvényesen a zeneszerzés felé fordul, a karnagyi karriertől visszavonulva. 2022-ben ismét New York adott otthont a szerző Pannon mise című műve ősbemutatójának, melyet a szerző vezényletével Manhattanben két helyszínen is bemutattak, majd New Brunswick is otthont adott az ősbemutatónak. Ezek után karnagyi tevékenységét átadta tanítványának, Rébék-Nagy Andrásnak. 

Az utazási élmények azonban önálló életre keltek az alkotóban. Elmondása szerint a természetet járva azon elmélkedett, hogy mi a mozgatórugója a az alkotás folyamatának?  Arra a következtetésre jutott, hogy a fiataloknál ez nem más, mint az álmodozás, az álmok megvalósítása. Igen, de a kor előre haladtával ez nem marad így...
Saját magát megfigyelve arra a következtetésre jutott, hogy idősebb korban az átélt élmények, az emlékek lesznek azok, amiket felidézve erőre kaphat a test és a lélek! Ezt a gondolatát megosztotta Tihanyi József kollégájával, ő javasolta, hogy ezeket a megélt utazási- és koncertélményeket kellene a zene sajátos eszközeivel megfogalmazva zeneművekbe ölteni. 
A terveket tett követte, így 2023-ban megkezdődött az aktív zeneszerzési munka. Hosszas mérlegelés után esett a választás a városokra, melyeknek egy-egy zenemű állít emléket. Fontos szempont volt az is, hogy a művek terjedelme ne haladja meg az öt percet. A zeneművek hossza tehát az adott városban eltöltött idővel egyenesen arányos. Persze ez nem egy mereven értendő korlát, hanem egy lazább előirányzat, melynek a művészi szempontok szabnak igazából határt.
Ennyit elöljáróban a sorozat megismeréséhez, a konkrét emlékekhez további információkkal fogunk szolgálni. 
Az előadóról, a SCHTUDIOTON Zenei Alkotóműhelyről www.schtudioton.com annyit érdemes tudni, hogy nem egy folyamatosan, állandó tagsággal működő művészeti együttes, hanem a konkrét feladatok ismeretében, azok megvalósításához alkalmazkodó művészeket és sok esetben elektronikus és számítógépes hátteret felhasználó alkalmi együttes, mely produkciókra jön létre és így lehetőség adódik a kísérletezésre, az új utak keresésére is úgy, hogy közben a legmagasabb szakmai és technikai igényeket tartják szem előtt. A SCHTUDIOTON Zenei Alkotóműhely irányítója és vezetője a szerző, Schóber Tamás így elképzeléseit maradéktalanul megvalósíthatja.

Ezeket, és sok más Schtudioton lemezt le tudod tölteni ITT.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink